Dili çokça yanan usta
KonyaNamdar Rahmi Karatay, dönemin ince eleyip sık dokuyan baskıcı siyasi yapısı nedeniyle dili çokça yanan ustalardan olduğunu söyleyen Doç. Dr. Caner Arabacı,Rahmi Karatay’ın Afyon’da doğduğunu daha sonra ise Konya’ya gelerek yaşadığını belirtti
“OLUMSUZLUKLARI MİZAHLA ANLATIRDI”
Namdar Rahmi Karatay hemen hemen bütün şiirlerinde toplumsal meseleleri hicveden bir yaklaşım sergilediğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, Namdar Rahmi Karatay’ın 1896 yılında Afyon ilinde doğduğunu ancak daha sonra Konya’da yaşadığını söyledi. Namdar Rahmi Karatay’ın, çok bilinmeyen ancak şiirinin bir dizesi atasözü niyetine herkesçe söylenen ve bilinen önemli bir hiciv ustası ancak kültür sanat camiası tarafından görmezden gelinmiş ve aynı zamanda hatırlanmaz olmuş talihsiz bir sanatçı olduğuna dikkat çeken Arabacı, “Rahmi Karatay genelde bütün şiirlerinde toplumsal meseleleri hicveden bir yaklaşım sergiler. Toplumun üzerindeki bütün olumsuzlukların farkında olup onları mizah anlayışıyla şiir olarak tekrar insanların önüne koyar” dedi.
HERKES TARAFINDAN SÖYLENİYOR KİMSE BİLMİYOR
Doç. Dr. Caner Arabacı, “iş işten geçti” anlamında, kalıplaşmış bir söz olan, “Geçti Bor’un pazarı sür Eşeği Niğde’ye” cümlesini herkes tarafından kullanıldığını ancak cümlenin kim tarafından söylendiğini veya bir şiirin son dizesi olduğunu pek bilmediğimizi belirtirken şiirin sahibi Namdar Rahmi Karatay’dır dedi. Daha sonra şiirden bir dörtlük okuyan okuyan Doç Dr. Caner Arabacı:
Sende cevher var imiş bunu herkes ne bilsin!
Kimler böyle züğürdün huzurunda eğilsin?
Şöyle bir dairede müdür bile değilsin!
Ne çıkar öğrenmişsin mesahayı pi diye
Geçti Bor’un pazarı sür eşeği Niğde’ye
İş işten geçtikten sonra dizlerine vuranlara, vuracak olanlara oldukça güzel bir ikazdır” şeklinde konuştu
“ÖĞRETMEN, GAZETECİ, YAZAR VE BÜYÜK FELSEFECİ”
Rahmi Karatay’ın Öğretmen, gazeteci, yazar ve en önemli büyük bir felsefeci olduğunu söyleyen Doç. Dr. Caner Arabacı, “Rahmi Karatay, babalık gazetesinde yazdı daha sonra Konya Türk Ocağı tarafından çıkarılan Ocak mecmuasını yönetti. Bununla kalmayan Rahmi Karatay, Psikoloji tahsili için Paris'e gitti. Dönüşünde ise Konya Lisesine öğretmen tayin edildi” şeklinde konuştu. Arabacı,Namdar Rahmi Karatay’ın felsefe konusunda büyük çalışmaların olduğunu ve bunun için Enerjetizm felsefî ekolünü Türkiye'de yaymak için çaba sarf ettiğini belirtti. Arabacı, ”Rahmi Karatay Enerjetizm felsefesi yüzünden bir ara öğretmenlikten ihraç edildi. Daha sonra Ankara Gazi Terbiye ve İstanbul Çapa Kız enstitülerinde öğretmenlik yaptı” dedi. (Mustafa Şenol)
İlginizi Çekebilir