Doğadan gelen şifa
KonyaKış aylarına girdiğimiz şu günlerde soğuktan ve hastalıklardan korunmak için ve vücut drencimizi arttırmak adına neler yapmamız gerektiğini Bitkisel takviyeler ve manuel terapi uzmanı Halil Büyükmumcu’ya sorduk ve bitkilerin şifalı dünyasını siz Konya postası okurları için araştırdık
Kendisi emekli öğretmen olan Halil Büyükmumcu, Bitkilerin mucizevi şifalarını da araştırarak insanlara faydalı olmaya çalışarak, küçücük bir dükkana sığdırdığı şifalı bitkileri hem insanlara anlatıyor hem de onlara bu bitkileri doktor tavsiyesi ile birlikte kullanmalarını öğütlüyor.
DAĞLARIN DORUKLARINDA YETİŞEN ŞİFA KAYNAKLARI
“Dünyadaki bitki çeşitliliği oranının %40’a yakını Türkiye topraklarında bulunur diyen” Büyükmumcu,” bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin topraklara sahip bir milletiz ve bunun kıymetini bilmek zorunayız” diyerek dağların doruklarında yetişen şifa kaynaklarımız var, devletimizin de desteğiyle bu şifalı bitkileri halkımızın hizmetine sunmak için elimizden gelen çabayı göstermeye çalışıyoruz” diye açıkladı. Devletimizin bu bitkileri elde etme aşamasında çok daha gayretli olması gerekir diyen Büyükmumcu, “Dünyada bunun farkına varan birçok ülke, ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu bitkileri değerlendiriyorlar bizde aynı şekilde bu bitkileri ülke ekonomisine kazandırabiliriz” diye açıkladı.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Büyükmumcu, insanlarımız şifalı otları hiç doktora gitmeden tamamen tedavi amaçlı kullanmak istiyorlar. Ben bir eğitimci olarak insanlara bu bitkilerin hangi amaçlarlarla kullanabileceklerini hem de yanlış bilinen birçok şeyin doğrusunu öğretmeye çalışıyorum” diye ifade etti. Örneğin ıhlamur çayını gün içinde çok tüketmemiz gerektiğini söyleyen Büyükmumcu, “gün içerisinde tükettiğimiz ıhlamur çayının sinir sistemimizi çok gevşeterek uyku getireceğini ve kendimizi çok yorgun hissetmemize neden olacağını” belirtiyor. 12 yıldır şifalı bitkilerle iç içe bir hayat yaşayan Büyükmumcu, “Halkımız bitkiler konusunda oldukça meraklı, alternatif tıp olarak hayatımıza yerleşen şifalı bitkilerin kullanım yerlerini ve hangi miktarlarda kullanılması gerektiğini merak ediyorlar. Bizde bu konuda bilgi ve tecrübelerimizi insanlarla paylaşıyoruz” dedi.
BAHARAT KÜLTÜRÜ DEĞİŞMELİ
Zencefilin vücut direncini artırmada virüslerle savaşmada çok önemli faydaları olduğunu söyleyen Büyükmumcu, “pişirdiğimiz her yemeğe bir kök zencefil koyduğumuz takdirde gün içerisinde karşılaşacağımız birçok mikropla kolay savaşabileceğimizi” ifade ediyor. Zencefilin hayatımızdaki yerinin çok fazla olması gerektiğini söyleyen Büyükmumcu, “Diğer bir şifa deposu bitkimizde çörekotu, çörekotunu da yine mümkün olduğunca yemeklerimizde, salatalarımızda kullanabiliriz” diyor ve “ Zaten hanımlarımız pasta ve çöreklerde çörek otunu kullanıyorlar, bunun yanı sıra yemeklerde de kullanırlarsa şifasını çok rahat görebilirler” dedi. Yine aynı şekilde arı poleninin de bir çok faydası olduğunu söyleyen Büyükmumcu, arı poleni, sabah yorgunluklarının ortadan kalkmasında ayrıca tok karnına yenildiğinde kilo almaya aç karnına yenildiğinde de kilo vermeye çok faydalı. Tüm bunların yanı sıra arı poleni akşamları uyumadan bir kaşık alınırsa gece boyunca vücudumuzu onararak güne zinde bir şekilde uyanmamızı sağlar” dedi.
(Ayşe Gül YAKAN)
İlginizi Çekebilir