Dört dilde ilahiyle halkı kucakladılar
KonyaRahmet Akşamları’nda Tükçe, Kürtçe, Arapça ve Farsça ilahilerle her kesimi kucakladıklarını gösteren Grup Dergah, toplumun sadece Ramazan ayında değil, her ayda bütün olması ve kardeşliğini devam ettirmesi gerektiğinin önemine dikkati çekti
‘4 DİLLE HERKESİ KUCAKLIYORUZ’
Şanlıurfalı bir ekip olduklarını ve Grup Dergah’ın Şanlıurfa Teke musikisini yansıttığını ifade eden Mehmet Ziya Demirbaş, tenzile ilahi denilen otantik musikisini Türkiye’ye duyurmayı amaçladığını söyledi. Çok geniş bir repertuara sahip olunduğunu kaydeden Demirbaş, bu sayede dünyaya seslendiklerini söyledi. Eserleri Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Farsça dillerini kullanarak seslendirdiklerini kaydeden Demirbaş, “Konserimize gelen her kesimi kucakladığımızı müşahede ediyorum. Genel itibariyle halkımızın teveccühü fazla. Bizlerde bu ilgiden memnunuz. Genel itibariyle biz Grup Degah olarak 8-9 albüm yaptık. 4 dilde söylediğimiz ilahiler var ve dini mesaj vermenin önemli olduğunu biliyoruz. Bizim kendi tekke musikisini ön plana çıkartıyoruz” sözlerini kullandı.
Ramazan ayının sadece 1 ay olarak değil 12 ayın tamamınad bu şekilde yaşaması temennisinde bulunan Mehmet Ziya Demirbaş, “İnsanlar birbirlerine merhamet duygularını ön plana çıkararak, yumuşa bir tavırla, insanlık ilişkilerini ön planda tutarak biz bu ayı geçirmeliyiz. Sılayı rahim dediğimiz anne-baba veya akraba ziyaretlerimizi artırmalıyız. Bu sayede toplum daha fazla bilinçlenecek ve bu konuda ben ümitvarım. Biz ensar bir ülkeyiz, dışarıdan gelen insanlar için. İşte o kişilere ensarlığımızı gösterebilir kardeşçe sevebilirsek ve en önemlisi bunu hayatımıza yayabilirsek daha güzel bir hayat yaşanacaktır” diye konuştu.
‘TÜRKİYE BAMBAŞKA’
Ramazan ayında yardıma muhtaç insanlara yapılan yardımların artırılması gerektiğine dikkati çeken Ayşenur Kübra Kozanay, yardım paketlerinin de bu ayda daha fazla kişiye ulaşmasının önemli olduğunu kaydetti. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okuduğunu dile getiren Kübra Kozanay, “Her yıl ailemle geldiğim zaman bu programlara katılıyorum. Çok güzel ve Almanya’da böyle etkinlikler ve huzur yok. Orada Ramazan ayı gibi geçmiyor burası çok güzel, insanlar birarada ve Türkiye bambaşka” dedi.
‘ÖNCEKİ YILLARDA ÇOK GELİYORDUM’
Geçmiş yıllarda Ramazan ayında davetlerin ve birlikteliğin fazla olduğunu dile getiren Döne Çelik, günümüzde bu birlikteliğin azaldığını söyledi. Kardeşlik ve sevginin toplumda kısmen etkisini kaybettiğini aktaran Çelik, “Ramazan ayı ile ilgili bu ayda insanların kendilerini bir sorgulaması gerektiğini düşünüyorum. Etkinliklere ilk defa geldim, önceki yıllarda çok geliyordum. Böyle programların topluma mutlaka faydası oluyor” dedi. Döne Çelik, şehit ablası olduğunu ve yetkililerin şehitler konusuna ilgisinin az olduğunu sözlerine ekledi.
‘YENİ NESİLE RAMAZAN AKŞAMLARINI ANLATIYOR’
Rahmet Akşamları etkinliklerinin yeni nesile Ramazan ayının bir başka yaşattığını anlatan Mustafa Ermut, “Bu etkinlikler yeni nesle Ramazan ayı akşamlarını daha iyi hatırlatıyor ve toplumun birlikte hareket etmesine neden oluyor. Bu sayede toplumun kaynaşması sağlanıyor. Bu faaliyetlerden dolayı Büyükeşhir Belediye Başkanımıza teşekkür ederim” sözlerini kullandı. Teknolojinin ilerlediğine dikkati çeken Ermut, bu durumun insanlar arasındaki ziyaret kültürünü azalttığını söyledi.
‘DİĞER AYLARDA BU HUZURU BULAMIYORUZ’
Ramazan ayının 11 ayın sultanı olduğuna vurgu yapan Osman Örtülü, şunları kaydetti: “Eskiden daha güzelmiş iftar sonu sohbetler ve bir araya gelmeler. Huzur yaşanıyor ve bunu diğer aylarda bulamıyoruz. Büyüklerimizin anlattığına göre şimdi o tatlar yok. Paylşım konusunda da sanki toplumumuz bu kültürü kaybediyor. Rahmet Akşamları etkinliği ise çocukların Ramazan ayını sevmesini sağlar ve ileriye dönük güzel bir program. Herkesin burada bir araya gelmesi bizler için büyük bir güzellik. Bu olmasa çarşı bu kadar canlı olmayacak.”
‘ESKİ GELENEKLER AZALIYOR’
Emekli olduğunu ve Ramazan ayının havaların sıcak olmaması nedeniyle rahat geçtiğini söyleyen Muttalip Şık, eskiden geleneklerde azalmanın olduğunu söyledi. Rahmet Akşamları etkinliğinin topluma birliktelik kattığını dile getiren Şık, “Saat 23.00’ten sonra vatandaşlarımız yarım saat veya 1 saatte olsa değişiklik yaşıyor. Bu sayede bir kaynaşma yaşanıyor. Bu faaliyetler için belediye başkanımıza teşekkür ederiz” diye konuştu
‘TOPLUMA KÜLTÜREL KATKISI VAR’
Ramazan ayının dini ve diğer yönlerden de hareketli geçtiğini dile getiren Galip Güzel, Ramazan ayı denildiğinde akıllara mağfiret, birlik ve dayanışmanın geldiğini söyledi. Güzel, Rahmet Akşamları etkinliğinin topluma kültürel olarak katkısının bulunduğunu aktardı. Eserler seslendirmek üzere sanatçıların geldiğini söyleyen Güzel, “Vakit geçirmek için gayetgüzel etkinlikler” dedi. (Mustafa Karakaya)
İlginizi Çekebilir