Dört ilçede kurtarma kazısı
KonyaArkeolojik ve tarihi kalıntılar bakımından Türkiye’nin önde gelen bölgelerinden olan Konya’da 2016, yüzey araştırmaları ve kazılar bakımından yoğun geçti. 4 ilçede beş kurtarma kazısı gerçekleştirilirken başta Zengibar Kalesi, Fasıllar Anıtı gibi SİT alanlarında olmak üzere birçok araştırma sahasında 10 bilim adamı faaliyetlerini sürdürdü.
KURTARMA KAZILARI YAPILDI
Konya’da 2016 yılında Konya dört ilçede 5 kurtarma kazısı yapıldı. Beyşehir, Ereğli, Çumra ve Kadınhanı’nda gerçekleştirilen kurtarma kazılarıyla resmi kurumların çalışmaları sırasında karşılaşılan tarihi kalıntılar kurtarıldı. Çumra’daki kurtarma kazısının ise yakalanan kaçak kazı alanında gerçekleştirildiğini öğrenildi. 201’da ayrıca Gevale Kalesi’nde Konya Müzesi müdürlüğü tarafından Prof. Dr. Ahmet Çay başkanlığında yapılan kazılara devam edildi.
10 BİLİM ADAMI YOĞUN ÇALIŞTI
Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen Prof. Dr. Ian Hodder’in başkanlığını yaptığı Çatalhöyük arkeolojik kazısı ile Prof. Dr. Douglas Baird’in başkanlığını yaptığı Boncuklu Höyük kazıları ile birlikte Prof. Dr. Rüçhan Arık’ın başkanlığını yürüttüğü Kubad-Abad kazıları 2016’da da sürdü. Bu kazıların yanı sıra Prof. Dr. Asuman Baldıran, Doç. Dr. Osman Doğanay, Doç. Dr. İbrahim Kunt, Doç. Dr. Mehmet Emin Şen, Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Maner, Yrd. Doç. Dr. Yiğit Hayati Erbil ile Yrd. Doç. Dr. Ömür Harmanşah çeşitli konularda yüzey araştırmaları yaptılar. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir