E-sınav dönemi
KonyaEhliyet kurslarının durumu, yeni uygulanmaya başlanan E-sınav sistemi ve birçok konuda Konya Postası’na özel açıklamalarda bulunan Konya Sürücü Kursları Derneği Başkanı Fatih Kocakafa, “Elektronik ortamda e-sınav sistemi uygulaması başladı. Konya’da bu uygulamadan faydalanıyor” dedi
Türkiye’de verilen ehliyetlerin 84 Avrupa ülkesinde geçerli olduğunu belirten Fatih Kocakafa, sürücü kurslarına alınacak araçlarda ÖTV, MTV ve yakıt indirimi istediklerini söyledi. Aday sürücülere 2 yıl zaman zarfı tanındığına dikkati çeken Kocakafa, bu zaman zarfı içinde 3 defa kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri takmama kusuru ve yayaya yol vermeme kusuru işlenmemesi gerektiğini söyledi. Konya’da yaklaşık 125 tane sürücü kursu olduğunu belirten Fatih Kocakafa, sürücü kursu açma şartlarının da değiştiğine dikkati çekti. Kocakafa ayrıca ilçe bazında sürücü kursu açma kotası geldiğini ve önüne gelenin sürücü kursu açamayacağını kaydetti.
E-SINAV UYGULAMADA
Toplamda 17 çeşit ehliyet sınıfı olduğunu, her sınıfın ayrı ders saatleri ve uygulamaları olduğunu vurgulayan Fatih Kocakafa, en çok müracaat edilen ehliyet sınıfının B sınıfı olduğunu söyledi. Sürücü belgesi almak için öncelikle bir sürücü kursuna başvuru yapmak gerektiğini belirten Kocakafa, başvuru yapacak kişilerin nüfus cüzdanı, biyometrik fotoğraf, öğrenci belgesi, sabıka kaydı ve ikametgâh gibi belgeleri yanlarında getirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de ki bütün sürücü kurslarının her ayın 1’i ile 10’u arasında kayıt dönemi açtıklarını dile getiren Kocakafa, “Adayımızın evrakını tamamladığı aşamadan sonra döneme alınır ve gruplar başlar. Ondan sonraki süreçte teorik dersimiz başlar. Dersimizi bitirdikten sonra trafik ilk yardım, araç teknik, adabı muaşeret bizim en çok üzerinde durduğumuz konudur. Adabı muaşeret derslerini toplumsal nezaketi ve trafikte ki nezaketi arttırmak için yapıyoruz. Bu uygulamaları bitirdikten sonra adayımız yazılı sınava giriyor. Elektronik ortamda e-sınav sistemi uygulaması başladı. Konya’da da bu uygulamadan faydalanıyoruz. 81 ilde şu anda yaygın değil ama e-sınav elektronik ortamda yani bilgisayar ortamında adayımız sistemden randevusunu alıyor, teorik dersi bittikten sonra hemen sınav aşamasına giriyor ve bir günde sonucunu alabiliyor” dedi. Kocakafa ayrıca 2018 yılında bütün Türkiye’de e-sınav sistemine geçileceğini belirtti.
EHLİYETLER NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN ALINACAK
Direksiyon sınavında büyük değişiklikler olduğunu belirten Başkan Kocakafa, B sınıfı sürücü belgesinin direksiyon sınavından önce adaylara 5-10 dakika aracı tanıma uygulamasının yapıldığını söyledi. Kocakafa, direksiyon sınavından önce adaylara aracın kaputunun açtırıldığını ardından aracın yağının, suyunun nereden konulduğu, aracın aküsünün nerede olduğu gibi sorular sorulduğunu belirtti. Sürücülere sınav parkuru sırasında iki duba arasına park yaptırıldığını, park yapıldıktan sonra aracın lastiği ile kaldırım arsında 50 santimetreyi geçmeyen bir boşluk olması gerektiğine dikkati çeken Kocakafa, rampada 30 santimetreden fazla geri kaçırılmadan kaldırma işleminin yapılmak zorunda olduğunu söyledi. Yine direksiyon sınav parkuru sırasında aday sürücüye 25 metre geri geri sürüş yaptırıldığını, sonrasında ise aracı L şeklinde park ettirildiğini vurgulayan Kocakafa, “Daha sonra uzun parkura çıkıyor adaylar, bölünmüş yolu, ışıkları, yaya geçidini ve çevre yolunu görüyorlar. İlerleyen zamanda yapılması planlanan şöyle de bir söylenti var; mesela sınavları sabit güzergâhlarda hafta sonları yapıyoruz ve sınav yapıcılar öğretmen. Profesyonel sınav yapıcılar gelecekmiş, onlar uygulama ve teorik ders eğitim seminerinden geçtikten sonra sertifika verilip profesyonel sınav yapıcı olacaklarmış. Kurumlarımızda her gün sınav yapabilecek, sınav yapıcı adayı kurumdan alacak, kursun direksiyon öğreticisiyle birlikte çıkacaklar 1 saat şehir içerisinde belirli bir güzergâhı olmaksızın sınav yapılacak söylentisi var” diye konuştu. Ehliyetlerin daha önce trafik tescilden alındığını ancak artık bu görevin nüfus müdürlüğüne verildiğini belirten Kocakafa, ancak kararın henüz fiilen uygulamaya geçmediğinin altını çizdi.
84 AB ÜLKESİNDE GEÇERLİ
Türkiye’de verilen ehliyetlerin 84 Avrupa ülkesinde geçerli olduğunu belirten Kocakafa, geçmişte Türkiye’de kurulan ilk sürücü kursları federasyonuna Konya’nın öncülük ettiğini hatırlattı. Kocakafa, “Konya’mızın kurmuş olduğu federasyonu biz 8 bölge federasyonu yaparak Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem beyin katılımıyla konfederasyonun da temelini Konya’da attık. 29 Mayıs 2013 tarihi bizim için milattır. Sürücü kurslarında ki yönetmeliklerin değişikliği bu tarihte oldu. Ondan sonra biz her yıl sürekli yeniledik saha da uygulaya uygulaya nasıl yaparsak daha iyi olur düşüncesiyle. Ben vatandaşlarımızın sürücü kursu taban fiyatına riayet eden kurumlara müracaat etmesini istiyorum. Konya’da belirtilen taban fiyatımız B sınıfı için bin 150 TL, B’den C’ye geçiş bin 600 TL, otobüste bin 200 TL, A1-A2 motosikletlerde ki taban fiyatımız 700 lira. Sürücü belgelerini bu taban fiyata veya üzerine vermemiz gerekiyor” dedi.
“ÖTV VE YAKIT İNDİRİMİ İSTİYORUZ”
Sürücü kurslarına alınacak araçlarda ÖTV ve yakıt indirimi istediklerini söyleyen Başkan Fatih Kocakafa, Türkiye’de toplam 3 bin 526 sürücü kursu olduğunu ve bu kurslarda çalışan personel sayısının ise en az 40-45 bin kişi olduğunu söyledi. 40-45 bin kişiye istihdam sağladıklarını ve insan hayatına en çok etki eden kursun sürücü kursları olduğunu belirten Kocakafa, bu nedenle devlet desteklerinden faydalanmak istediklerinin altını çizdi. Her sürücü kursunun en az 4’er otomobili olduğunu ve bu otomobillerin yaş sınırı olduğunu vurgulayan Kocakafa, “Ekonomiye katkımız ortada. Çalışanımız 40-50 bin ama bunun birde devletimize girişi var. SGK girişi, kestiğimiz faturalarda ödediğimiz KDV’ler. Bunlar az şeyler değil, bizlerde çok aracımız olduğu için ÖTV, MTV ve yakıtlarımızda indirim istiyoruz” ifadelerini kullandı.
EHLİYET SINAFLARINDA YAŞ
Yönetmelikte 16 yaş A1 sınıfı ehliyete sahip kişilerin 100 CC ’ye kadar motosikletleri kullanabileceklerini belirten Başkan Kocakafa, A2 sınıfı ehliyeti ise 18 yaş ve üzerindeki kişilerin alabileceğini söyledi. A1 sınıfı ehliyete sahip kişilerin 18 yaşını doldurduklarında sınavsız şekilde A2 ehliyeti alabileceklerini vurgulayan Kocakafa, “Hiç ehliyeti olmayan biri bizden kamyon ehliyeti yani C sınıfı ehliyeti almak için müracaat edemez. Yada C sınıfı çekici sınıfı ehliyeti, D sınıfı otobüs ehliyetini almak için müracaat edemez. Hiç ehliyeti yoksa taşıt cinsinde bir araç kullanacaksa eğer öncelikle B sınıfı alacak B sınıfını 18 yaşında alabiliyor. Fakat eğer C sınıfına yükseltmek istiyorsa o yaş sınırı 21. Otobüs alacaksa bu otobüs dediğimiz taşıt bizim yolcu taşıma yani C-E sınıflarımız kamyon ve çekici sınıflarımızda ki sürücüler sadece yük taşıyor yani insan taşımıyor. Otobüste insan taşıdığı için otobüs ehliyetini de daha sonra alabilecek yani 24 yaşına geldiği zaman alabilecek. Diğer türlü alamıyor. Sınıflar arası geçişlerde sadece sertifika ile geçiş yapılamıyor artık. Mesela B ehliyeti için sınava girdin kazandın ve sertifikanı aldın ama D’ye geçmek istiyorsun sadece sertifikayla olmuyor” şeklinde konuştu. Kocakafa ayrıca, sürücü adaylarının üst sınıfa geçiş için B ehliyetinin kartını almak zorunda olduğunu ve ondan sonra D ve C ehliyeti almak için başvuru yapabileceklerini söyledi
ADAY SÜRÜCÜ
Aday sürücülerin 2 yıllık süre içerisinde yine herkes gibi ehliyetlerini aldıklarını belirten Fatih Kocakafa, sürücülere ehliyetlerini aldıktan sonra 2 yıl zaman zarfı tanındığına dikkati çekti. Bu zaman zarfı içinde 3 defa kırmızı ışık ihlali, 3 defa emniyet takmama kusuru ve 3 defa yayaya yol vermeme kusuru işlenmemesi gerektiğini söylen Kocakafa, “Aday sürücünün alkollü veya uyuşturucu kullanmış halde araç kullanırken yakalanması durumunda ve ölümlü kazalarda yüzde 100 kusurlu olması durumunda ehliyeti iptal olur ve bütün aşamalardan tekrar geçmek zorunda kalır” dedi.
KONYA’DAKİ SÜRÜCÜ KURSLARI
Konya’da yaklaşık 125 tane sürücü kursu olduğunu belirten Fatih Kocakafa, Selçuklu’da 47, Meram’da 26, Karatay’da 15, taşra ilçelerde de 40’a yakın kursun faaliyette olduğunu söyledi. Sürücü kursu açma şartlarının değiştiğine dikkati çeken Kocakafa,”Müstakil giriş, kurucunun 4 yıllık üniversite mezunu olması zorunluluğu, bu işi direksiyon usta öğretici veya uzman öğretici olması şartı ve de ilçe bazında kota geldi. Artık önüne gelen sürücü kursu açamayacak. İlçelerde her 50 bine 3 sürücü kursu. Şuan ki mevcut duruma bakarsak bizim 3 bin 550 kadar sürücü kursumuz var Türkiye nezdinde. Nüfusumuza göre çok fazla zaten. Yönetmeliğe uygun hareket eden kurumlar kapanmaz ama yönetmelik dışında hareket eden kurumlar kapanacak bundan sonra. Merdiven altı olayları bitti. Bundan sonraki süreçte sürücü kursu işletmeciliği daha da ciddi bir hal aldı” ifadelerini kullandı. Sürücü kursu işletmeciliğini önce eğitim sonra ticarethane olarak gördüklerini belirten Kocakafa, yeni yönetmelikten sonra önüne gelenin sürücü kursu açamayacağını vurguladı. Sürücü kurslarında ki otomobillerde 12, büyük vasıtalarda 22 yaş sınırı geldiğini kaydeden Kocakafa, kurum açılışında 4 tane otomobil zorunluluğunun yanında 3 tane sertifika sınıfının da zorunlu açılmak zorunda olduğunu söyledi. (Sinem YELEZ)
İlginizi Çekebilir