© Konya Postası 2021

Eğitime yeterli kaynak ayrılmıyor

TÜİK’in 2016 yılı Eğitim Harcamaları İstatistikleri’ni değerlendiren Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, eğitimde yatırıma yeterli kaynağın ayrılmadığını söyledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılına ilişkin "Eğitim Harcamaları İstatistikleri"ni açıkladı. Buna göre, 2016 yılında eğitim harcamaları yüzde 18,9 artışla 160 milyar 873 milyon lira olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde harcamaların en çok arttığı eğitim düzeyi, yüzde 31,6 ile ortaöğretim oldu. Öğrenci başına yapılan eğitim harcaması ise 2015'te 6 bin 382 lira iken, 2016 yılında 7 bin 449 lira oldu. Eğitim Harcamaları İstatistikleri’ni Konya Postası’na değerlendiren Türk Eğitim-Sen Konya 1 No'lu Şube Başkanı Tanfer Ata, harcamaların yüksek göründüğünü, rakamların zorunlu harcama ve personel giderlerini gösterdiğini, eğitim yatırımı için yeterli kaynak aktarılmadığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın personel giderlerine yüzde 80 kaynak aktardığını anlatan Ata, devletin özel okula giden öğrenciler için özel okullara 3 bin 750 ile 4 bin 250 TL arasında bir kaynak ayırdığını ancak böyle bir kaynağın devlet okulları için geçerli olmadığını söyledi.

OKULLAŞMA ORANI ARTMALI

Türk Eğitim-Sen olarak bütçeden eğitime ayrılan kaynakları takip ettiklerini ifade eden Türk Eğitim-Sen Konya 1 No'lu Şube Başkanı Tanfer Ata, Türkiye bütçesi içerisinde milli eğitime ayrılan payın 3. sırada olduğunu söyledi. Milli eğitim bütçesinin 3. sırada olması veya rakamsal kaynakların büyük gibi gözüksede rakamların personel giderleri dışında büyük bir harcama olmadığını aktaran Başkan Ata, nüfusunun tamamının eğitim kademesine alınması için milli eğitimde okullaşma oranının artması gerektiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinin yüzde 11’inin yatırıma ayrıldığını belirterek, “Bu rakamların yetersiz olduğunu düşünüyorum. Yatırım denildiği zaman sadece derslik anlaşılmamalı. Ders araç-gereçleri ve öğrencilerin kullanacağı her türlü materyallerde yatırım olarak değerlendirilebilir. Sonuçta koskoca bütçenin içindeki yüzde 11 ile biz küresel güçlerle yarışacak eğitim kadrolarını yetiştirecek okullara ve ders araç-gereçlerine asla ulaşamayız. Ayrılan kaynağın yüksek olduğunu söyleyenler yanıltıyor. Personel harcaması yüzde 80 civarında. Yani Milli Eğitim Bakanlığı sadece personel ve zorunlu harcamalarla günü kurtarmayı tercih ediyor. Yatırımla ilgili veya küresel güçleri takip edecek ve onlarla rekabet edecek hangi ihtiyacımız var onlarla ilgili gelişmeyi sağlayacak yeterli kaynağın aktarıldığını düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAKLAR ÖĞRENCİYE YANSIMIYOR

TÜİK verilerine göre öğrenci başına yapılan eğitim harcaması 2015'te 6 bin 382 lira iken, 2016 yılında 7 bin 449 lira oldu. Bu rakamlarında personel giderinin yüksek olmasından kaynaklandığını dile getiren Başkan Tanfer Ata, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrenciye verdiği hangi para var? şeklindeki sorunun cevabı sadece bursluluk olduğunu ve burs miktarının da belli olduğunu söyledi. Ata, “Öğrenciye ayrılan kaynak, okul yapımı, ders araç-gereçleri ile ilgili harcamanın toplam öğrenci sayısına bölünmesiyle ortaya çıkıyor. Her ne kadar rakam büyük gözüksede gerçek anlamda öğrenciye ayrılan kaynak yok. Okulların ihtiyaçlarına bakıyoruz, okul idarecileri alacakları bağışlarla veya değişik kaynaklarla bu ihtiyaçları gidermeye çalışıyor. Öğrenci başına yeterince kaynak ayırsak böyle olur muydu? Buradan bile doğru olmadığı ortaya çıkıyor. Öğrenciye yansıyan birşey yok. Özel okula giden öğrenciye devlet okullara 3 bin 750 ile 4 bin 250 TL arasında nakdi yardım yapıyor. Net rakamlar öğrenci bütçesi olarak Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden aktarılıyor. Devlet okullarında böye birşey var mı? Yok. Öğrenci başına net bir kaynak hiçbir okul ve öğrenciye aktarılmıyor. Kamuoyu yanıltılıyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın zorunlu ihtiyaçlarına bütçe ayırdığını, onun dışında ihtiyaç duyulan teknolojik yatırım ve okul teşrifatına kaynak ayırma konusunda sıkıntı yaşadığını aktaran Başkan Ata, devlet okullarına öğrenci başına kaynak aktarılmadığı için okulların kendi kendisiyle baş başa kaldığını ve idarecilerin yerli kaynaklarla işi götürmeye çalıştığını sözlerine ekledi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER