© Konya Postası 2021

Ek vergiler doğal ürünleri etkilememeli

Sağlık Bakanlığı obeziteyle mücadele kapsamında günlük hayatta içinde mısır şurubu ve Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı bulunan ürünlere ek vergi uygulaması getirmişti. Konuya ilişkin ŞEKER-İŞ Sendikası Genel Başkanı İsa Gök bazı ayrıntılara dikkat çekti

Dünya’da birçok ülkenin obezite ile mücadele girişimlerinden bir tanesinin sağlıksız yiyecek ve içecekleri vergilendirme olduğunu ifade eden ŞEKER-İŞ Sendikası Başkanı isa Gök, bu durumun Türkiye’de de örnek alınabileceğini söyledi. Günlük hayatta tüketilen bir çok üründe kullanılan mısır şurubu ya da Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı katkılı olarak bilinen yiyecek ve içeceklere ek vergi getirilmesi yönündeki adımların sevindirici olduğunu belirten Gök, bu konuda Nişasta Bazlı Şekerler(NBŞ) ile doğal pancar şekerlerinin aynı kefeye konulmasının yanlış olacağını söyledi. Sağlıklı yaşam için bazı ürünlere ek vergi getirilmesinin doğru olduğunu kaydeden Gök, aynı zamanda NBŞ kotalarının artırılmasının da çelişkili bir durum olduğunu aktardı.

‘NBŞ İLE DOĞAL PANCAR ŞEKERİ AYNI KEFEDE OLMAMALI’

Türkiye’de piyasada satılan ürünlerin tamamına yakınının pancar şekerinden değil, yapay tatlandırıcı ya da Nişasta Bazlı Şekerlerden(NBŞ) üretildiğini dile getiren Başkan Gök, bazı ürünlere ek vergi getirilmesi durumunun sevindirci olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın obeziteyle mücadele kapsamında bazı çalışmalar yaptığını kaydeden Gök, “Özellikle sağlığa zararlı olduğu ileri sürülen ve günlük hayatta tüketilen bir çok üründe kullanılan mısır şurubu, ya da Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı katkılı olarak bilinen yiyecek ve içeceklere ek vergi getirilmesi yönündeki adımlar bizleri sevindirmiştir. Ancak, burada ayırt edilmesi edilmesi gereken nokta Nişasta Bazlı Şekerlerle doğal pancar şekerinin aynı kefeye konulmamasıdır. Bilindiği üzere başta Fransa olmak üzere ABD, Meksika, İngiltere gibi ülkelerde aralarında tatlandırıcılı meyve sularının da yer aldığı yüksek yoğunluklu tatlandırıcılı içeceklerden vergi alınırken,  Türkiye’de de yakın zamanda böyle bir uygulamanın başlatılacak olması Şeker-İş Sendikası’nın haklılığını bir kez daha ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

‘NBŞ KOTALARININ ARTIRILMASI BİR ÇELİŞKİ YUMAĞIDIR’

Şeker-İş Sendikası’nın Nişasta bazlı şekerlere karşı 10 yılı aşkın bir süredir hukuk mücadelesi sürdürdüğünü hatırlatan Gök, açılan on davayı kazandıklarını belirtti. Danıştay Kararına rağmen NBŞ kotalarının artırılmasına engel olunamadığını dile getiren Başkan Gök, “Bugün gelinen noktada Sağlık Bakanlığı’nın sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek amacıyla Halk Sağlık Örgütü ile ortaklaşa hazırladığı yol haritasında Avrupa ülkeleri örneğinde olduğu gibi Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı kullanılan ürünlere ek vergi getirmek için düğmeye basması obeziteyle mücadele için önemli bir adımdır. Bakanlığın bu çalışmasını sonuna kadar desteklediğimizi bildirmek istiyoruz. Ancak bir taraftan Nişasta Bazlı Şeker ya da yapay tatlandırıcı kullanılan ürünlere getirilmesi planlanan ek vergi konusu her ne kadar olumlu bir gelişme olsa da diğer yandan Bakanlar Kurulu’nun her yıl belirlediği NBŞ kotalarının artırılması bir çelişki yumağıdır. Yani bir taraftan Nişasta Bazlı Şeker kullanılan ürünlere ek vergi getirilmesi çalışmaları yürütülürken, NBŞ’lerin kotasının her yıl AB ülkeleri ortalaması olan yüzde 1-2 seviyesinin çok çok üzerinde yüzde 15’lere çıkartılması konusu obeziteyle mücadelenin temelini oluşturmaktadır” şeklinde konuştu. Gök, Sağlık Bakanlığı’nın NBŞ kotalarının belirlendiği dönemde bu konuya dikkatle eğilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.(Mustafa KARAKAYA) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER