© Konya Postası 2021

‘Ekonomiye kazandırılmalı’

Hasat sonrası tarlada kalan sap ve samanların hayvancılık yemi olarak kullanılıp milli ekonomiye kazandırılması büyük önem arz ediyor. Anız yakmalarının önüne geçilmesi için çalışmalar devam ederken çiftçiler bu konuda giderek bilinçleniyor

Türkiye genelinde anız yakmalarının önüne geçilmesi ve tarlada kalan sap ile samanların hayvancılıkta yem olarak kullanılarak ekonomiye kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. Konya Ticaret Borsası’ndan anız yakılması konusunda açıklama gelmiş ve hububatta hasat sonrası tarlada bırakılan sap ve samanın ekonomik değerinin yaklaşık 4 milyar TL olduğu söylenmişti. Türkiye’de bazı illerde ziraat odaları çalışmalar gerçekleştirirken, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de Karatay’daki çiftçilerin bu konuda bilinçli olduğunu ifade etti. Anızların yakılması yerine hayvan yemi olarak kullanılmasının daha faydalı olacağını anlatan Kavuneker, Karatay İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Anız Parçalama Makinesi üzerine çalışma yaptıklarını ve çiftçileri bu konuda bilgilendireceklerini söyledi.

ANIZLAR HAYVAN YEMİNDE KULLANILMALI

Anız yakmalarının önüne geçmek ve tarlada kalan sap ile samanların hayvancılık yeminde kullanılmasını konusunda çiftçiler gün geçtikçe bilinçleniyor. Bu konuda Karatay’da bulunan çiftçilerin bilinçli olduğunu ve anız yakma oranında çok büyük düşüşlerin olduğunu ifade eden Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçilerin tarlada kalan anızı ya saman yaptığını ya da balya haline getirdiğini söyledi. Çok az sayıda tarlada ateşlerin yandığını kaydeden Kavuneker, “Çiftçilerimiz eskisi gibi değil artık daha bilinçli üretim yapıyor. Özellikle anız yakma konusunda Karatay’da bulunan çiftçilerimiz çok bilinçli. Zaten Karata Ziraat Odası olarak Karatay İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa bir proje düzenledik. Anız parçalama makinesı aldık. Bu makine ile tarlada kalan anızın gübreye dönüşmesi sağlanacak. Çiftçilerimize her yönden büyük kolaylıklar sağlayacak makinemizi de yakın bir zamanda hem kamuoyuna hem de çiftçilerimize tanıtacağız” dedi. Türkiye’de hayvancılık konusunda büyük ve hızlı bir ivmenin yakalandığını anlatan Başkan Kavuneker, tarlada kalan sap ve samanların anız şeklinde yakılmadığını söyledi.

Hayvanların sadece kaba yem tüketmediğini ve bunların içerisine yonca ve fi gibi bitkilerin girmesi gerektiğini belirten Kavuneker, devletin yemler konusunda destekleri olduğunu ifade etti. Destek iyi bir seviyede olduğunu ancak gübre, su ve mazot gibi girdilerinin çok yüksek maliyetli olmasından dolayı desteklemelerin yetersiz kaldığını dile getiren Rıfat Kavuneker, kaba yemin kaliteli olmasının önemli olduğunu söyledi. Sap ve samanların hayvancılığa katkısının yüzde 50 olduğunu anlatan Kavuneker, Konya’dan diğer illere zaman zaman sap ve saman satışı yapıldığı bilgisini verdi.(Mustafa KARAKAYA) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER