‘Elektrik kaçakları yüzlerce ölüme sebep’
GüncelElektrik kaçaklarının ölümlere sebep olması ile alakalı olarak açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Konya Temsilcisi Ali Kemal Başaran, elektrik akımının yüzlerce insanın ölmesine neden olduğunu belirtti
Ülkemizde can kayıplarının yüzde 20’sinin elektrik kaçakları nedeniyle olduğunu belirten Başaran, iş kazalarının da arkasında yatan nedenlerin arasında elektrik olduğunu belirtti.Başaran, ülkemizde elektrik tesisatı yapımını eğitim görmemiş kişiler tarafından yapıldığını, bu yapıların kontrollerinin yapılmaması nedeniyle ölümlere neden olduğunu belirtti. Başaran, “Yapı denetim şirketleri inşaat yapan kişi ve şirketlerden denetim bedellerini aldığı için işverenin vicdanı ve cüzdanı arasına sıkışmış kalmış. Büyük kısmı ekonomik sıkıntı içerisinde olan denetim şirketleri elektrik tesisatını yönetmeliklere göre kontrolünü yapmamakta” dedi.
“ELEKTRİK AKIMI ÖLÜMLERE SEBEP OLMAKTA”
Başaran, “SGK istatistikleri incelendiğinde ülkemizdeki iş kazalarının öncelikli sebeplerinin arkasında elektrikle temasın geldiği görülmekte. Elektrik akımı ile temas ağır yaralanmalara hatta ölümlere dahi sebep olmakta. İnsan hayatın da önemli bir yere sahip olan elektrik aynı zamanda insanın canına da mal oluyor. Kaçak elektrik akımı yangınlara da sebebiyet verdiği için mal kaybına dasebep olmakta” dedi.
“CAN KAYIPLARININ YÜZDE 20’SİNİN ELEKTRİK NEDENİYLE”
Ülkemizde can kayıplarının yüzde 20’sinin elektrik nedeniyle olduğunu söyleyen Başaran, “ Toplum olarak ne kadar bilinçlensek de yangın riski ile izolasyonu hasar görmüş bir kablo veya cihaz bağlantısı üzerinde oluşan kaçak akımlar, ark oluşumuna ve yangınlara sebep olur. İstanbul’daki can ve mal kayıplı 2010 yılındaki yangınların yaklaşık yüzde 22,7 elektrik kaynaklı olduğu tespit edilmiş. Ülkemizdeki yangınların yaklaşık yüzde 20’si elektrik kaynaklı yangınlardan meydana gelmiştir” dedi.
“SON KULLANICIYA KADAR DİKKAT EDİLMELİ”
Evlerimizde, iş yerlerimizde, endüstriyel tesislerde veya özel işletmelerde can ve mal kaybına karşı elektriksel olarak koruma yapılması gerektiğini belirten Başaran, “İnsanların korunması için elektriğin ilk üretildiği yerden başlayarak son kullanıcıya kadar dikkat edilmeli. Özellikle son kullanıcılarda korumayı genelde elektrik sigortaları ve kaçak akım rolleri ile sağlarız” şeklinde konuştu.
“EĞİTİM GÖRMEMİŞ KİŞİLERCE YAPILMAKTA”
Ülkemizde elektrik tesisatı yapımının eğitim görmemiş kişiler tarafından yapıldığını söyleyen Başaran, “ Elektrik tesisatlarının yapımının yüzde 80 yetkili elektrikçiler tarafından belirli bir eğitim görmemiş kişilerce yapılmakta. Bu kişiler iş yaptıran inşaat sahiplerin de kalitesiz ucuz elektrik malzemesi kullanmak isterse o elektrikçilerde işin önemini göz önüne almadan bu malzemeleri kullanmakta” dedi. Başaran, “Ev alacak veya evi olan kişiler Elektrik Mühendislerine veya yetkili elektrikçilere binanın elektrik tesisatını kontrol ettirsin. Geçekten kullanılan malzemeler kendisinin canını ve malını koruyacak kalitede seçilerek montajı yapılıp yapılmadığının kontrolünü yaptırmalı” şeklinde konuştu.
“İŞVERENİN VİCDANI VE CÜZDANI ARASINDA”
Elektrik tesisat yönetmeliğine göre kontrol yapılmadığını belirten Başaran, “Yapı denetim şirketleri inşaat yapan kişi ve şirketlerden denetim bedellerini aldığı için tabir yerinde ise işverenin vicdanı ve cüzdanı arasına sıkışmış kalmış. Büyük kısmı ekonomik sıkıntı içerisinde olan denetim şirketleri elektrik tesisatını yönetmeliklere göre kontrolünü yapmamakta” ifadelerini kullandı.
“TOPRAKLAMA TESİSATI KESİNLİKLE YAPILMALI”
Elektrik akımının her zaman en kolay ve direnci en düşük yolu tercih edeceği unutulmaması gerektiğini belirten Başara, “İnsan sağlığını ve cihazların kullanım ömrünü korumak için elektrik kaçağı riskine karşı topraklama tesisatı kesinlikle yapılmalıdır. Belirlenen periyotlarda yıl bir kez topraklama ölçümleri ve kontrol edilmeli” şeklinde konuştu.
YANGINDAN TESİSLERİN KORUNMASI
Kaçak akım sonucu oluşacak yangından tesislerin korunmasıyla alakalı olarak bilgi veren Başaran, “Yangın için sistemin hatalı yalıtımı veya zamanla deforme olmuş zayıf izoleli bir kablo yangın çıkartmaya yeterli bir sebeptir. Bu nedenlerden dolayı tesiste kaçak akım kaçınılmaz olur ve bu akım yalıtımı sağlayan etkenleri ısıtarak yangına sebebiyet verir. Bu yüzden sistem olası bir kaçak akımda yangın çıkarabilecek sıcaklığa erişmeden sistemin elektrik akımını kesmelidir” dedi.(Aysun KARABAYIR)
İlginizi Çekebilir