Elektrikleri ‘güneş’ten
KonyaKarapınar’da bir çiftçi hayvanlarını sulayabilmek için tarlasına başına güneş enerjisi paneli kurdurdu. Karapınar’da gün geçtikçe yaygınlaşan "güneş tarlaları"nda üretilen elektrik, hayvanların sulanmasında da kullanılmaya başlanıldı
Karapınar’a bağlı Tanışman yaylasında oturan ve hayvanların sulanmasını tankerlerle su taşıyarak gidermeye çalışan Tacettin Mavi adlı çiftçi, çiftçiliğine 4 km mesafedeki tarlasına kurdurduğu elektrik panelin 4 km’lik de boru döşettiğini kaydetti.
Çiftçi Tacettin Mavi, “Oturduğumuz yerde elektrik var ama su yok.Bu nedenle hayvanlarımızın sulanmasında ve kendi ihtiyaçlarımızın karşılanmasında çok büyük zorluklar yaşadık.Kardeşlerimiz ile birlikte bu işe çözüm bulmak istedik.Çünkü yıllardır su tankerleri ile su taşıdık.Bu yüzden bizde bıkkınlık yarattı.Kardeşlerimiz ile güneş enerjisinden su elde etmek istedik.Oturduğumuz yerde taban suyu 400 metrede ve acı su.Bu nedenle hiçbir canlının bu suları içmesi mümkün değil.4 km mesafe de bulunan tarlamızda su var ama elektriğimiz yoktu.Bu bölgeye güneş paneli kurduk.30 metreden tatlı su çıktı.bizim maliyetimizi vardı..traktörle depolara taşıdık.yazın olabilirdi ama kışın don olayları vardı.yeraltı kablomuzu çektik suyumuz Dc dalgıç basıyor..elektrikten mazottan tasarruf ediyoruz.koyunlarımıza suyunu içiyor.elektrikten masrafsız.uygun fiyatlar.900 küçükbaş var.70 tonluk depom var.saat 2.5 buçuk ton su veriyor.. 12 saat çalışıyor koyunlar günde 6 ton içiyor. Bütün çiftçilere tavsiye ederim” dedi.
Sistemi kuran Elektrik Teknikeri Volkan Navruz ise “Sistem her biri 250w olmak üzere 4 adet toplamda 1 kw gücünde DC pompa ile çalışmaktadır. Mevcut pompa saatte 2 ton su çekme özelliğine sahip olup maksimum 70 metre derinliğe kadar inmektedir. Sistem gündoğumundan gün batımına kadar sisli havalar hariç durmaksızın çalışmakta olup bulutlu havalarda dahi durmaksızın devrini düşürerek çalışmaya devam etmektedir. Karapınar da güneş potansiyeli çok fazla. Tarla sulamak, evlerin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Elektrik aydınlatma işleri yapılabiliyoruz. Elektik olmayan yerde gerek sulama gerekse aydınlatma ihtiyaçları karşılanabiliyor” diye konuştu. (Mithat KORKUSUZ-Vehbi GÜRCAN)
İlginizi Çekebilir