Emine Erdoğan: Yaşlılık düşkünlükle özdeş hale gelerek itibarsızlaştırılıyor
GüncelEmine Erdoğan, "Yaşlılarıyla irtibatını koparmış bir toplum, hikmetle, tecrübeyle, bilgelikle bağını kesmiş demektir. Modernite gençliği o kadar kutsuyor ki yaşlılık düşkünlükle özdeş hale gelerek itibarsızlaştırılıyor." dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Yaşlılarıyla irtibatını koparmış bir toplum hikmetle, tecrübeyle, bilgelikle bağını kesmiş demektir. Ne yazık ki son yıllarda yaşamın hızlı akışı, yaşlıları hayatımızdan öteliyor. Modernite gençliği o kadar kutsuyor ki yaşlılık düşkünlükle özdeş hale gelerek itibarsızlaştırılıyor. Oysa yaşlılık, yaşanmışlığın birikimiyle kıymetlidir." değerlendirmesini yaptı.
Emine Erdoğan, Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince düzenlenen "Yaşlı Bakımının Geleceği: Göç Sosyal İçerme ve Dayanışma Konferansı"nın açılışına katıldı.
Konferansın yaşlılar için yeni ufuklar açması temennisinde bulunan Emine Erdoğan, "Bizim toplumumuz, yaşlıları sadece bir gün hatırlayan değil, onları her zaman baş tacı eden yüksek bir kültüre sahiptir." dedi.
"Yaşlılık, hikmet ve kemal sahibi olmakla eşdeğer"Yaşlılara hürmetin her şeyin üzerinde olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, Anadolu kültüründe ak sakallı ihtiyar olmanın bir rütbe olduğunu hatırlattı.
İhtiyarların üzerilerinde hikmetin ve bilgeliğin nişanını taşıdıklarını dile getiren Emine Erdoğan, hayata dair hakikatlerin onlardan dinlendiğini söyledi.
Yaşlılığın bir anlamda hikmet ve kemal sahibi olmakla eşdeğer olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, "Yaşlıları ile irtibatını koparmış bir toplum, hikmetle, tecrübeyle, bilgelikle bağını kesmiş demektir. Ne yazık ki son yıllarda yaşamın hızlı akışı, yaşlıları hayatımızdan öteliyor. Modernite gençliği o kadar kutsuyor ki yaşlılık düşkünlükle özdeş hale gelerek itibarsızlaştırılıyor. Oysa yaşlılık, yaşanmışlığın birikimiyle kıymetlidir." diye konuştu.
"Yaşlılarımıza hakettikleri hizmeti sağlamalıyız"Emine Erdoğan, yaşlanmanın kolay olmadığını, insana bedeni yükler getirdiğini söyledi. Yaşlılığın dağa tırmanmaya benzediğini, çıktıkça yorgunluğun arttığını, nefesin kesildiğini ama görüş açısının genişlediğini belirtti. Emine Erdoğan, dedelerin ve büyükannelerin yanında, onları görerek, dinleyerek büyüyen çocukların, hem bu görüş açısından faydalanacaklarını hem de güçlü aidiyet duygusu kazanacaklarını aktardı.
Böylelikle gençlerin öz kültürleriyle daha yakın temas içinde büyüyeceğine işaret eden Emine Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ülkemiz, genç nüfusuyla bugün bize büyük bir dinamizm verse de nüfusumuzun gittikçe yaşlandığı da gözardı edemeyeceğimiz bir gerçektir. Ülkemizde 65 yaş üstü nüfusun tüm nüfusa oranı 2016 sonu itibarıyla yüzde 8,2 iken bu oranın 2023'de yüzde 10,2'ye çıkması beklenmektedir. Doğurganlığın azalması ve iyi yaşam şartları ile nüfus yaşlanmakta ve yaşlanan bir ülke konumuna gelmekteyiz. Bu realiteye dayanarak yaşlılarımıza sosyal devlet uygulaması çerçevesinde hak ettikleri hizmeti sağlamalıyız."
"Göç yollarında yaşlı olmak çok zor"Yaşlıların birer emanet, aynı zamanda da hayatın öğretmeni olduklarını ifade eden Emine Erdoğan, Mevlana'nın "Gençlerin aynada göremediklerini, yaşlılar bir tuğla parçasında okurlar." sözünü hatırlattı.
Türkiye'nin sürekli göç alan ama aynı zamanda savaştan kaçıp sığınan nice mazlumun olduğu bir coğrafya özelliği taşıdığını belirten Emine Erdoğan, mülteci misafirler arasında yaşlıların bulunduğunu anımsattı. Göç yollarında yaşlı olmanın çok zor olduğuna değinen Emine Erdoğan, doğup büyüdüğü toprakları terkedip, belirsiz geleceklere yol alan yaşlıların, büyük uyum sorunlarıyla karşılaştığını söyledi.
Emine Erdoğan, gençlerinin ve yaşlılarının kıymetini bilen bir toplum temenni etti.
İlginizi Çekebilir