© Konya Postası 2021

Emlak sektörü ivme kazanıyor

Konya son yıllarda büyük bir değişim geçirirken bu değişimin en büyük payını da inşaat sektörü alıyor. Konya’da emlakçılar her bölgeye yatırım yapılabileceği konusunda hem fikirken, Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Hükümetimizin olumlu kararları sonrası sektör ivme kazandı” dedi

‘ALINAN KARARLAR SEKTÖRE İVME KAZANDIRDI’

Gayrimenkul sektöründe 16 Nisan referandumu sonrasında bir hareketlilik kazandığını ifade eden Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, yatırım yapmak isteyen vatandaşların şunada yatırım yapabileceğini söyledi. Güven ve istikrar ortamının sağlandığına dikkati çeken Başkan Altınay, “Altın ve dövizdeki inişli çıkışlı durumlar, borsanın hareketliliği vatandaşlar bir miktar olsun tedirlik yaratıyor. Gayrimenkul sektörüne yatırım yapan hiçbir vatandaşımız zarar etmemiştir hep kazanmıştır. Gayrimenkul ve inşaat sektörü ekonominin lokomotifi olduğu için büyük hareketlilikler söz konusu. Hükümetimizde bu anlamda çok olumlu kararlar almış, KDV oranlarını, konut kredi faizlerini aşağı doğru çekmiş, damga vergisi oranını sıfırlamış, konut kredisindeki yıllarıda uzatmıştır. Bunların da sektöre büyük etkisi var. Hem gayrimenkul hem de inşaat sektörüne büyük bir ivme kazandırmıştır” ifadelerini kullandı.

‘SEKTÖRÜMÜZ ÇOK DURGUN’

Gayrimenkul sektörünün 15 Temmuz’dan sonra düşüşe geçtiğini ve 16 Nisan referandumu sonrasında hareketlenme olacağını söyleyen Etkin Emlak sahibi Mehmet Emin Uslu, sektörün ümit içinde beklemede olduğunu kaydetti. KOSGEB kredileri ve istihdam seferberliğine rağmen piyasalarda küçük bir dalgalanmanın olduğunu söyleyen Uslu, “Bundan önceki senelere kıyasladığımız zaman sektörümüz çok durgun. Konya’da gayrimenkul hiçbir zaman ölmez her zaman için değerlenir ve artar. Düzgün yapılan yatırımlar her zaman için kazanç sağlar. Bu anlamda Konya’nın genelinde her yere yatırım yapılabilir. Konya merkezde bölge ayrımı kalmadı. Karatay, Selçuklu veya Meram’da inşaat yapan firmaların faaliyetleri aşağı yukarı aynı, sadece arsa payları değişiyor. Bakıldığı zaman kaliteleri gün geçtikçe yarışır hale geldi.  Artık her bütçeye göre daire yapılıyor” dedi. Konya’da her zaman konutun üretileceğini dile getiren Uslu, alıcının her zaman ikincisini almak isteyeceğini belirtti. 

‘KONYA GAYRİMENKULDE TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN ŞEHİRLERİNDEN’

Genel anlamda piyasalarda sakinliğin olduğunu ancak emlak sektörünün yaşamın her alanında aktif bir sektör olduğunu dile getiren Hüner Emlak sahibi Menderes Özyiğit, “Emlak denilince akla yaşamımızın bütün alanı gelir. Belki birçok şeyden ayrı kalabiliriz ancak ev, gayrimenkul, dükkan ve arsadan ayrı kalamayız. Emlak sektörü zaman zaman durgunluk yaşayabilir ancak bir sürekliliği de mevcuttur. Şuanda herkes bütçesine göre arsa ve ev alabiliyor. Konya’da gayrimenkul anlamında Türkiye’nin en önde gelen şehirlerinden bir tanesidir. Konya en rantıbıl, aktif ve değerlendirmesi açısından en verimli şehri. Alan ve yatırım anlamında Konya’dan yeri olan insanlar her zaman faydasını görüyor” diye konuştu. Konya’da mültecilerin olmasının konut stoğunda zorlukların yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Özyiğit, Konya’da kirada ev bulmanın zor olduğuna işaret etti.

‘KONUT AÇIĞI VAR’

Gayrimenkul sektörünün geçmiş yıllara oranla Konya’da çok daha iyi durumda olduğunu söyleyen Cevher Gayrimenkul Brokeri Mehmet Özdemir, son yıllarda iyi projelerin yapıldığını belirtti. Sektörün içinde olmasa bile büyümeyi gören kişilerin gayrimenkul işine giriş yaptığını anlatan Özdemir, “Konya’da konut açığı oldukça fazla. Her yer şantiye gibi görünsede küçük çekirdek aileler oluşmaya başladı. Konya büyüyor, sanayisi büyümeye başladı ve büyümeden dolayı Konya ciddi derecede göç alıyor. Bundan dolayı gayrimenkul sektörü bu açıkla devam edecek ve kapatılması da kısa zamanda zor görünüyor. Konut açığının önüne geçilmesi için imar uygulamalarındaki prosedürlerin daha hızlı çözülmesi gerekiyor, ruhsatlandırma ve Konya’nın metropol olması için kat sayılarının yükselmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. (Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER