© Konya Postası 2021

En güçlü devletler lŞİD'i neden bitiremiyor?

Üzerine her gün yüzlerce bomba yağdırılan kanlı terör örgütü IŞİD, yinede Dünya'nın her yerinde militan kazanmaya devam ediyor.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-haber-ici'); });

"KANLI EYLEMLERDEN HOŞNUT OLUYORLAR"

IŞİD düzenlenen hava saldırılarıyla Suriye ve Irak’ta alan kaybetse de analistlerin bize aktardıklarına göre, Endonezya örneğinde olduğu gibi diğer ülkelerdeki radikal gruplar da IŞİD çatısı altında toplanması engellenemedi. Bu grupların Direkt olarak terör örgütü IŞİD’in kendi kendine ilan ettiği sözde halife liderliği ile bağlantısı olmasa bile adlarının kanlı eylemlerle yayılmasından hoşnut oluyorlar. 

Washington’daki Woodrow Wilson merkezi uzmanı Michael Kugeman’a göre IŞİD son zamanlarda Irak ve Suriye üzerinde etkili olsa da en başta tüm Dünya İle savaşmaya yemin etmişti.  

Cakarta’daki ve son bir ayda Dünya’nın her yerindeki kanlı IŞİD saldırılarından sonraki asıl büyük soru, bu militanlar tamamen IŞİD’ den mi ilham alıyorlar? ya da IŞİD ile direkt bağlantıları var mı? Burada asıl mesele farklı teröristlerin kendi kimliklerini inşa etmek istedikleri için bir başka örgüt çatısı altında savaşmaları.

SOSYAL MEDYA IŞİD'E HİZMET EDİYOR

Kugelman da diğer uzmanlar gibi IŞİD’in kanlı eylemlerle adını duyurarak “nam” yaptığını düşünüyor, özel olarak bir kaynak ayırmasına gerek kalmadan, sosyal medya yoluyla.

TERÖRÜN KİMLİK İNŞASI

Dünya'nın her yerinden farklı terör gruplarına bağlı militanlar kendi eylemlerinin ses getirmesi için IŞİD'in kimliğini kullanıyorlar. İşte bu yüzden Afganistan ve Pakistan’da son aylarda yapılan saldırıların IŞİD terör örgütü tarafından yapıldığı iddiası var. 

Pakistanlı analist Hasan Askari’nin aktardıklarına göre de IŞİD terör örgütü, kimlik arayışındaki yerel terör grupları için bir seçenek haline gelmiş. IŞİD ideolojisi zaten Pakistan’da mevcuttu. Bu ideoloji radikal bir selefi akım geleneği, ve şimdi teröristler aralarında hiçbir bağlantı olamamasına rağmen yeni bir kimlik için IŞİD’i takip ediyor. 

Fransa’da Ocak 2015 bir süper markette dört Yahudi’yi öldüren Amedy Coulibaly’nin de IŞİD üyesi olduğu iddia edilmişti. Ancak açılan soruşturmada edilen bilgilere göre Amedy Coulibaly’nin IŞİD ile izlediği propaganda videoları dışında herhangi hiçbir bağı yoktu.

ENDONEZYA'DA Kİ SALDIRILARIN DA FAİLLERİNİN IŞİD İLE BAĞI YOK

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da gerçekleşen saldırılardan sonraki polis araştırmasında öldürülen ve yakalanan saldırganlarında IŞİD militanı olduğu söylenmişti. Ancak onlarında IŞİD ile resmi bir bağlarının olmadığı anlaşıldı.

IŞİD sekiz ülkede İttifak yaptığı gruplar olduğuna dair kayıtlar ortaya koymuştu: Cezayir, Libya, Nijerya, Mısır, Suudi Arabistan, Yemen,  Afganistan ve Pakistan. Ayrıca doğrudan veya dolaylı olarak IŞİD’den esinlenen grupların en az on yedi ülkede saldırı düzenleyip 1000’den fazla insanı öldürdüğünü söylüyor.

KORKULAN OLDU

Güvenlik servisleri, 2009 yılında ortaya çıkan ve İslami kuralları empoze eden kana susamış Boko Haram örgütü ve IŞİD’in birlikte hareket etmesinden korkuyordu. Geçen yıl Mayıs ayında IŞİD Boko Haram’ın itaatini kabul etti.

Washington Atlantik konseyi uzmanı Peter Pham’a göre Nijerya’da etkin olan Boko Haram ve IŞİD arasında operasyonel bir bağ olduğuna dair bir kanıt yok. Ancak Boko haram saldırılarının tarzının değiştiği ve IŞİD tarafından planlandığı şüphesi var.

Kaynak: alarabiya.net

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER