Engelliler toplumla kaynaşıyor
KonyaEngellilerin önceden sokağa çıkamadığını, toplumdan soyut yaşadığını söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Mıhçı, artık bu psikolojik durumun kırıldığını ve engellilerin toplumla kaynaşmaya başladığını söyledi
Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Mıhçı, engelli vatandaşların kendilerini eve hapis etmediğini ve sokağa çıkarak toplumla kaynaştığını söyledi. Konya’nın diğer illere göre engelliler için daha rahat bir şehir olduğunu ifade eden Mıhçı, derneklerinin ismi konusunda rahatsız olduklarını ancak yasa gereği değiştiremediklerini belirtti. Başkan Ahmet Mıhçı, Türkiye genelinde merdivenaltı engelli derneği çoğaldığını belirterek gereğinden fazla engelli derneğinin kurulduğunu söyledi.
MERDİVENALTI DERNEKLERE ENGEL OLUNMALI
Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Mıhçı, Türkiye genelinde merdivenaltı engelli derneği çoğaldığını belirterek gereğinden fazla engelli derneği kurulduğunu söyledi. Başkan Mıhçı, “İçişleri Bakanlığı dernek kurma konusunda kökten bir kriter getirirse merdivenaltı diye tabir ettiğimiz dernek kurulmasının önüne geçilebilir. Şimdi 7 kişi bir araya geldi mi dernek kurabiliyor veya ticari işletme kuruyorlar. Ondan sonra ellerine aldıkları kalem ve kitapları engelliye yardım adı altında satıyorlar. Maliye denetim yapıyor cezasını kesiyor ama zaten o tür dernekler kesilen cezanın 3-5 katını bir günde çıkarıyor” diye konuştu. Engelliye yardım adı altında izinsiz para toplayan birçok kişinin hapis cezası aldığını aktaran Mıhçı, “Ticari işletme kurup engellilere yardım için kalem, dergi gibi ürünler satabilirdik ama suiistimal yapılabileceğini düşündük. Bu yüzden bu tür bir uygulama yapmadık. Çünkü bir ürünü alacağız engelliye yardım diye satacağız ama satması için görevlendirdiğimiz insanı kontrol edemeyiz. Art niyetli olanları fark edemeyiz” ifadelerini kullandı.
SARI ÇİZGİLER KONUSUNDA VATANDAŞLAR DUYARLI OLMALI
Diğer illere göre Konya’da engellilerin yaşamasının daha rahat olduğunu anlatan Mıhçı, engellilerle ile ilgili herhangi bir problemde yetkililerin yardımcı olduğu ve sorunların giderilmeye çalışıldığını söyledi. Mıhçı, “Eksikler vardır mutlaka ama genel itibariyle engellilerin sorunları gideriliyor. Örneğin belediye otobüsüne bir engelli inip binmesinde kolaylık sağlanıyor. Engelli asansörleri arızalı olduğunda bildirdiğinizde yapıyorlar” dedi. Vatandaşların engelliler konusunda biraz daha duyarlı olmaları gerektiğini söyleyen Mıhçı, engelli park alanları konusunda vatandaşların daha hassas olmaları ricasında bulundu. Başkan Mıhçı, “Kaldırımlara döşenen sarı çizgileri görme engelliler için çok önemli ama vatandaş biraz daha duyarlı olmalı. Arabayı gelip sarı çizgilerin üstüne park ediyorlar. Yine aynı şekilde araba park yerleri var engelliler için gelip oraya park ediyorlar engelli vatandaşlarımız zor durumda kalıyor. Her belediye otobüsünde engellilere ayrılmış yerler var. İnsanlar geliyor ilk oraya oturuyor orası engelli yeri olup olmadığına diye dikkat etmiyor” ifadelerini kullandı. Vatandaşların kendilerini engellilerin yerine koymaları ve ona göre hareket etmeleri gerektiğini ifade eden Mıhçı, yine de vatandaşların engellilere duyarlığı konusunda eskiye nazaran iyiye gittiklerini belirtti.
“TOPLUMLA KAYNAŞTILAR KENDİLERİYLE BARIŞTILAR“
Engellilerin önceden sokağa çıkamadığını, toplumdan soyut yaşadığını söyleyen Başkan Mıhçı, psikolojik durumun kırıldığını ve engellilerin toplumla kaynaşmaya başladığını ifade etti. Mıhçı, “Toplumla kaynaştılar kendileriyle barıştılar. Burada birbirlerine sırlarını anlatıyorlar, dertleşiyorlar. Birbirlerini daha iyi anlıyorlar. Sosyal aktivite olarak engelli arkadaşlarımızla piknik yapıyoruz ama artık öyle bir hal aldı ki artık bize gerek kalmadan kendileri toplanıp pikniğe gidiyorlar. Parklarda engellilere uygun hale getirildi. Her 15 günde bir müftülükten hoca gelir engellilere vaaz verir. Engelliler kendi ihtiyaçlarını kendileri görür hale geldi” dedi. Konya merkezde 15 bine yakın engellinin olduğunu söyleyen Mıhçı, engellilerin topluma kazandırılmasının çok önemli ve gerekli olduğunu aktardı. Mıhçı, “Engelliler bir cevher ve bu cevherleri evlere hapis etmeyelim. Aynı zamanda aileler eğitilmeli ve bilinçlenmeli. Ailede çocuğu topluma çıkarma konusunda bir çekingenlik var bunu kırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. (Sinem YELEZ)
İlginizi Çekebilir