Enstrümanlara ilgili arttı
KonyaUzun yıllardır müzik işi ile uğraşan, aktif olarak 6 yıldır oğlunun dükkânında esnaflık yapan Recep Pekcici, sektörde en çok tercih edilen ürünlerin gitar, keman ve saz olduğunu ifade etti
Gençlerin müziğe olan ilgisi her geçen gün artıyor. Müzisyen Recep Pekcici, kızların gitar, erkeklerin ise bağlama öğrenmek istediğine dikkat çekti.
Erkeklerde en çok talep edilen aletin saz, kadınlarda ise gitar ve keman aletleri olduğunu vurgulayan Pekcici, “Gençlerde saz aralığı 18 yaşından başlıyor 55 yaşına kadar devam ediyor. Bu yeni başlangıç aşaması için geçerli. Profesyoneller daha büyük sazlar; divan, meydan, bozlak tarzı, elektro tarzı sazlara yöneliyorlar. Kadınlarda bağlamaya eğilim yüzde 15-20 civarındayken gitar eğilimi daha fazla. Bunlarda da yaş aralığı yine 15’den başlayıp 25-28 yaşına kadar çıkıyor. 28 yaşından sonraki kadınlar saza ilgi göstermeye başlıyor. Perküsyon aletlerinde yani davul, darbuka gibi aletlere kadınların pek ilgisi yok. Genelde hoca, dergah gibi toplantı yapan kadınlar zikir yapmak amacıyla bendir aletini alıyorlar. Perküsyon aletlerinde darbuka ve davula meyil var. Davullarda en çok satış yaptığımız zaman ramazan ayı olurdu ama son iki yıldır satış olmuyor. Kına organizasyonlarında da kullanılan davulun pandemi nedeni ile satışları durdu” dedi.
Yeni neslin daha çok Uzakdoğu enstrümanlarına ilgisi olduğunu vurgulayan Pekcici, “Gençlerimizde cinsiyet fark etmeksizin, ukulele ve kalimba bağımlılığı var. Bunlar Uzakdoğu çalgıları, kulağa hoş gelen bir sesleri var. O sebeple yeni neslin bunlara karşı bir eğilimleri var. Ukulele gitarın en küçüküğüne deniyor. Kalimbada yine Uzakdoğu’da çıkmış demir üzerinde notaları yazılı enstrüman. Bu aletlere ilgi gitardan ve sazdan daha fazla” dedi.
Müziğin Konya’da birkaç senedir aşama göstermeye, insanların ilgi alanına girmeye başladığının altını çizen Pekcici, “Eskiden Konya halkı müzik konusunda kısır düşünceye sahipti, sırtında sazla ile gezmek insanlara ayıp gibi gelirdi. Okullarda da müzik öğretmenleri gitar, keman, piyano, saz gibi enstrümanlara öğrencileri teşvik ediyor, onlarında katkısı var. Birde eğitim veren kurumlar çoğaldığı için insanlar biraz daha rağbet göstermeye başladı. Eskiden eğitim olmadığı için birey sazı alıyordu asıyordu duvara, öğrenemeyince bırakıyordu. Ama artık aylık 150-250 TL arasında bir ücret ödeyerek eğitim alıyorlar” dedi. Haber: Fatih ERSOY
İlginizi Çekebilir