Ergenekon dava dosyası Yüce Divan'da
GüncelErgenekon davasında yargılanan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Çiçek, Iğsız ve Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 19 kişinin Yüce Divan'daki yargılanma süreci başlıyor
Ergenekon davasında yargılanan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Dursun Çiçek, Hasan Iğsız ve Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 19 kişinin Yüce Divan'daki yargılanma süreci başlıyor.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yüce Divan sıfatıyla, İlker Başbuğ ile 19 kişi hakkındaki "Ergenekon" davasıyla ilgili dosyanın ön incelemesini yarın yapacak.
Yüksek Mahkeme heyeti, konuyla ilgili ön incelemeyi, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olmak suçlarından sanık Mehmet İlker Başbuğ ve diğer 18 sanığın yargılanmaları" olarak yarınki gündemine aldı.
Yüce Divan, yarın yapacağı ön incelemede, gönderilen evrakta ve iddianamede eksiklik bulunup bulunmadığını ele alacak.
Başbakanın izni istenecekBu arada, Genelkurmay Başkanları ve kuvvet komutanlarının yargılanmasını Başbakan iznine bağlayan yasal düzenleme gereği, Başbuğ ve diğer asker kişilerin yargılanması için Başbakanın izni gerekiyor.
Alınan bilgiye göre, Ergenekon dosyasında Başbuğ ve diğer sanıkların yargınlanması için şu ana kadar Başbakandan izin istenmediğinden, Anayasa Mahkemesi heyetinin Başbakandan bu izni istemesi bekleniyor. İzin gelene kadar dosya bekletilecek, izin verilmesi halinde Yüce Divan yargılamasına başlanacak, izin verilmezse dosya kapanacak.
Anayasa Mahkemesi heyetinin Yüce Divan olarak görev yaptığı davada, ceza davası prosedürü izlenecek. Yargılamada, iddia makamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yer alacak.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Yüce Divan'a göndermiştiİstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ergenekon" davasında, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Dursun Çiçek, Hasan Iğsız ve Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 19 sanık hakkındaki dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.
Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında soruşturma açılmasının 11 Şubat 2014 tarihinde kabul edilen kanun maddesi gereğince Başbakan'ın iznine tabi tutulduğu belirtilen kararda, Başbakan tarafından kamu davasının açılmasına gerek görülürse soruşturma dosyasının Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapılmak üzere Anayasa Mahkemesine gönderileceği kuralının getirildiği aktarılmıştı.
Kararda, sanık İlker Başbuğ ve bağlantılı suç işledikleri iddia edilen sanıklar Dursun Çiçek, Mustafa Bakıcı, Hasan Iğsız, Mehmet Eröz, Hüseyin Nusret Taşdeler, Fuat Selvi, Ziya İlker Göktaş, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, Sedat Özüer, İsmail Hakkı Pekin, Hıfzı Çubuklu, Mehmet Otuzbiroğlu, Alaettin Sevim, Orhan Güçlü, Murat Uslukılıç, Mehmet Bülent Sarıkahya ile Meryem Kurşun'un iddianamelerindeki sevk maddeleri gereğince yargılanmaları için dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesine gönderilmesine oy birliğiyle hükmedildiği belirtilmişti.
Davanın geçmişiÜmraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan davanın yerel mahkeme süreci 6 yıl 2 ay sürdü. Soruşturma ve yargılamada görev alan yargı mensuplarının FETÖ/PYD üyeliğinden meslekten ihraç edildiği Ergenekon davası, terör örgütünün kumpas davalarından kabul edildi.
Çoğunlukla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklar, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ihlal kararının ardından cezaevlerinden tahliye edilmişti.
İlginizi Çekebilir