Esnaf her günü zararla kapatıyor
KonyaCovid-19 döneminde insanlar kitapçılarda vakit geçirmeyi bıraktı. Satıcılar, özellikle internet satışının tercih edilmesinden dolayı isyan ediyor
Dünyayı istila eden koronavirüs kitap satıcılarını da ekonomik yönden etkiledi. Doların sürekli yükselmesinden dolayı da kitap fiyatları artışta ve ciddi artışlar gelmesi bekleniyor. Konya esnaflarından Sedat Öztürk, özellikle kitap sektörünün bir müfredat değişikliği daha kaldıramayacağını söyledi. Yaşadığımız yasak günlerinde internetin daha çok tercih edilip, hızlı satışı olduğunu ve perakendecilerin satışlarının çok düştüğünü belirten Sedat Öztürk, “Pandemi olayından dolayı insanlar sokağa çıkmaya korkuyorlar. Perakende alışveriş ayak müşterisinin, ayağı kesildi. Herkes evinde oturup internetten alışveriş yapmayı tercih ediyor bu yüzden bizim işlerimiz çok düşük. Artık bu günleri zararla kapatıyoruz. Bizim eskiden yaşadığımız güzel dolu dolu bir sezon vardı, okullar açılmadığı için bu sezonu yaşayamıyoruz. Sektörel anlamda sıkıntıdayız, bizim sıkıntımız dışında öğrencilerde eğitim alamadıkları için çok gerideler. Sınav hazırlık dönemindeki LGS, TYT öğrencileri özellikle dershanelerin açılıp kapanmasından, kaynak önerisi alamadıklarından ve okulda eğitim alamadıklarından dolayı çok gerideler. Yani bu pandemiden dolayı hem biz maddi sıkıntı çekiyoruz hem de öğrenciler programların çok gerisindeler” dedi.
Kağıdın hammaddesi olan selülozun Brezilya’dan dolar endeksli olarak gelmesi sebebiyle kitap fiyatlarının arttığını bildiren Öztürk, “Matbaaya giren kağıtlar yani hammadde dolara endeksli olarak Brezilya’dan geldiği için doların her yükselişinde, her enflasyon, devalüasyon olduğunda maalesef kitap fiyatları bu yükselmeyle doğru orantılı olarak zamlanıyor. Günümüzde dolar kendini eskiye göre 4-5’e katladığı için kitap fiyatları zamma uğradı. Özellikle Ağustos ayında tekrar yüksek bir zam gelecek” ifadelerinde bulundu. En büyük korkularının müfredat değişikliği olduğunu söyleyen Öztürk, “Bizim sektörle ilgili en büyük korkularımızdan biride tekrar müfredat değişimi. Çünkü daha önce yaşadığımız müfredat değişikliğinden dolayı elimizde olan ilimleri geri dönüşüme verip tekrar yeni baskı ürün almak için çok ciddi bedeller ödedik. Tekrar buna benzer bir değişiklik söz konusu olduğunda aynı aşamaları yeniden yaşayacağız. Özetle tekrar yeni ürün alacak güce ve kapasiteye sahip değiliz. Sadece yapılacak sınavın adının değişmesi bile o sınava hazırlık anlamında basılmış bütün kitapların sadece kapak değişimi için hepsinin hurdaya gönderilmesi ve yeniden basılması gerekiyor. Yani sadece bir isim değişikliği bile büyük bir sermayeye sebep oluyor” açıklamalarında bulundu.
İlginizi Çekebilir