© Konya Postası 2021

Etin kilosu 50 lirayı bulabilir

Artan et fiyatları sorununun geçici ithalat ile çözülebileceği görüşünde olan et üreticileri, sorun çözülmezse et fiyatının 45-50 lirayı bulacağını belirtiyor.

Artan et fiyatları ile ilgili değerlendirmede bulunan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve bir et üretimi firmasının yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Bülent Arman, ithalatı tasvip etmeseler de et sorununun geçici ithalatla çözülebileceğini belirtti. Ramazan aylarında et tüketiminin arttığını ancak bu yıl Ramazan ayındaki et tüketiminin geçmiş yıllara göre düştüğünü dile getiren Arman, önümüzdeki Kurban Bayramı nedeniyle üreticinin yine de beklentide olduğunu belirtti. Geçici ithalatla sorun giderilmezse karkas et fiyatının 26 liradan 28-30 liraya çıkabileceğini, bunun tezgaha yansımasının da 45-50 lira arasında değişeceğini söyleyen Arman, “Bunu ithalatı tasvip ettiğimiz için söylemiyoruz ama üreticinin de zarar etmeyeceği bir şekilde planlamayla ithalat yapılması lazım. İçerideki eksikliğin ithalatla kapatılması ama fiyatları da anormal düşürmeden yani üreticiyi zarar ettirmeden bu durumun halledilmesi gerekiyor. Bu basit ve devletin elinde olan bir uygulama” dedi.

“İSTİKRARSIZ BİR PİYASAMIZ VAR”

Et fiyatlarının yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 30 arttığını kaydeden Arman, dana karkas et fiyatının 26 lira olduğunu ifade ederek, “Bir kilo kemikli etten 800 gram et elde ediyoruz. O da 32 lirayı buluyor. Yüzde 8 KDV gelince bunun tezgaha yansıması 35 lirayı buluyor. Halkımızın da alım gücü yetersiz olduğu için tüketimde büyük sıkıntılar var. İç piyasadaki yetersiz üretim, maliyetlerin yüksek olması, doğru politikaların uygulanmaması nedeniyle fiyatlarda artış olduğunu düşünüyorum. Gerekli tedbirler zamanında alınmadığı için böyle bir durumla karşılaştık. İstikrarsız bir piyasamız var. Bunun düzeltilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“PERAKENDE SATIŞLAR YÜZDE 40 DÜŞTÜ”

Vatandaşın fiyatlar yüksek olduğu için et tüketmediğini kaydeden Arman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketim yoksa bu malı satamayacaksınız. Yılbaşından beri perakende satışlarımız yüzde 40 düştü. Tüketim daha çok beyaz ete kaydı. Satılmazsa üretim de olmayacaktır. Üretimi cazip hale getirip fiyatları da olumlu seviyede tutarak halkın tüketmesini sağlamak gerekiyor.”

“İNSANLAR KİLOYU SÖYLEYEREK DEĞİL PARAYI SÖYLEYEREK ET ALIYOR”

Vatandaşın et fiyatlarına olumsuz tepki verdiğini ifade eden Arman, şunları söyledi: “Biz aynı zamanda perakendecilik de yapıyoruz. Müşteriye durumu anlatmakta güçlük çekiyoruz. Müşteriler fırsatçı gözüyle bakabiliyor. ‘Ramazan’da zam var, Kurban Bayramında zam var’ diye düşünüyorlar ama gerçek bu değil. Maliyetlerimiz de satış fiyatlarımız da ortada. Biz mağduruz aslında. Sebep biz değiliz. İnsanlar artık 5 liralık, 10 liralık kıyma alıyor. Artık kiloyu değil parayı söyleyerek et alıyor. Böyle giderse bu işin sonu yok. O zaman dükkanları kapatıp kendimize başka bir iş bakacağız.”

“FİYATLAR AVRUPA’DA DÜŞÜK, TÜRKİYE’DE YÜKSEK”

Hasan Doğanay isimli vatandaş artan et fiyatları ile ilgili, “Ben emekliyim. Fiyat artışlarından dolayı gerçekten kasaplara veya et reyonlarına gitmek zor. Fiyatların dengelenmesi lazım. Avrupa’da et fiyatları çok ucuz. Bunu anlayabilmiş değilim. Türkiye tarım ve hayvancılık ülkesi ama Avrupa’daki et fiyatları çok düşük, Türkiye’dekiler çok yüksek. Devletin bu duruma el atması lazım” derken, Nezahat İşel isimli vatandaş ise “Et fiyatları son zamanlarda çok yükseldi. Aynı zamanda veterinerim. Hem vatandaş hem de veteriner olarak et fiyatların düşmesini bekliyoruz. Çok fazla et kullanmıyoruz ama eskiye göre alımımız düştü. Haftada bir gün yeniyorsa şimdi iki haftada bir yeniyor” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER