© Konya Postası 2021

‘eTwinning’e Konya’dan katılım

Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan, okullarda ki eğitimci ve yönetici personele yönelik proje geliştirme ve paylaşma uygulaması olan ‘eTwinning’e Meram 24 Kasım İlkokulu’da bir projeyle katıldı

İletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek ve paylaşmak anlamlarına gelen ‘eTwinning’, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullarda çalışan öğretmenler, müdürler ve kütüphanecilere yönelik bir internet platformu sunuyor. eTwinning, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımıyla okullar için destek, araç ve hizmetler sağlayarak Avrupa’daki okullar arası işbirliğini teşvik ediyor, eğitimciler için sürekli çevrimiçi mesleki gelişim için ücretsiz fırsatlar da sunuyor. 2005 yılında Avrupa Komisyonu Öğrenme Programı’nın ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2014 yılından bu yana AB Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor program olan Erasmus+'a, sıkı bir şekilde entegre edilmiştir. Merkezi Destek Servisi, Avrupa'daki okullar, öğretmenler ve öğrenciler için eğitimi geliştiren 31 Avrupa Eğitim Bakanlığı’nın uluslararası işbirliğinden oluşan European Schoolnet tarafından yönetilmektedir. Ayrıca eTwinning ulusal düzeyde 38 Ulusal Destek Servisi tarafından desteklenmektedir. Avrupa Birliği’ne entegre sürecinde olan Türkiye’de de eğitime yönelik olan bu tür projelere katılım sağlanıyor. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü 1 Kasım 2016’da başlattığı projeye katılım tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde Konya’da yapılacak 30 bin proje ile ‘eTwinning’ uygulamasında bulunmayı hedefliyor. ‘eTwinning’ internet platformu uygulaması kapsamında Meram 24 Kasım İlkokulu da bir proje geliştirdi. Projeyi geliştiren ve uygulamaya başlayan Okul Öncesi Öğretmeni Ayşe Keleş, Konya Postası’na açıklamalarda bulundu. Keleş, “eTwinning uluslararası bir portal, buraya sadece eğitimciler ve okullardaki yöneticiler üye olabiliyor. Burada herkes, kendi sınıfında uyguladığı yaklaşımları, farklı projeleri, ‘Proje’ adı altında paylaşıyor diğer öğretmenlerle. Bizde, “Nasıl Yapılır? Yaparak Yaşayarak Öğren” isminde bir proje yaptık. Amacımız, her ay bir konu üzerine, herhangi bir konu olabilir bu, gidip fabrikalarda yada Polis Merkezi, İtfaiye Merkezi bu tür yerlerde neyin nasıl yapıldığını öğrencilerimizle birlikte orda görerek birinci elden öğrenmek. Meslekleri tanıtmak, öğrencinin yakın çevresini tanımasını sağlamak” dedi.

HER AY BİR GEZİ

Farklı alanları öğrenmek ve neyin nasıl yapıldığını yerinde gözlemlemek amacıyla başlattıkları projenin başlangıcında Selva Makarna’ya giderek, makarnanın üretim sürecini yerinde incelediklerini kaydeden Meram 24 Kasım İlkokulu, Okul Öncesi Öğretmeni Ayşe KELEŞ, “Selva Makarna gezimizde, öğrencilerimizle fabrikanın işleyişini, buğdaydan gelerek makarnanın nasıl oluştuğunu, nasıl üretildiğini ve paketlenmesini gördük gözlemledik. Ardından da öğrencilerimize orda yemek ikramı oldu. Yemek ikramının ardından da hediyelerle bizi oradan uğurladılar” ifadelerini kullandı. Gelecek ay ise Merkon BMV Şubesi’ne ziyaret gerçekleştireceklerini belirten Keleş, değişik branşlarda farklı meslek dallarının üretim alanlarında farklı şeyleri gözlemleyerek, okul bitene kadar 8 ay boyunca her ay bir alan üzerinde bilgi edineceklerini söyledi. Projenin Avrupa Birliği kapsamında uluslararası bir proje olduğunun altını çizen Keleş, “Projelerin yabancı ortakları oluyor ve yabancı ortaklarımızda aynı bizim gibi projelerini yapıyorlar fotoğraf video paylaşıyorlar eTwinning sayfalarında. Yani Avrupa Birliği kapsamında yapılan şeyler bunlar. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü dahilinde. Herhangi bir maddi destek yok sadece öğretmenlerin kendi çabasıyla olan bir şey. Kaymakamımızdan teşekkür belgesi aldık bu ay. Tamamen öğretmenlerin kendilerini yenilemeleri ve geliştirmeleri üzerine kurulmuş bir portal bu eTwinning portalı. Burada kişisel gelişime önem veren, sınıfında farklı eğitim uygulamaları deneyen kimseler portalda projelerini, projeye dair yaptıklarını aktif olarak paylaşıyorlar. Tamamen gönüllülüğe dayalı bir proje” ifadelerini kullandı. (Özlem YILDIRIM)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER