© Konya Postası 2021

‘Faizler inmeli’

Dünyada yaşanan siyasi gelişmelerin ekonomilere yansıdığını belirten Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, piyasada nakit sıkışıklığının yaşandığını ve bunun faizlerin düşürülmesiyle çözülebileceğini söyledi

Konya Postası’na özel açıklamalarda bulunan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, ekonomiyi değerlendirdi. Dünya üzerinde kimi yerlerde askeri gelişmelerin de yaşandığını belirten Selçuk Öztürk, yaşananların Türkiye ekonomisine olumlu veya olumsuz bir şekilde yansıdığını kaydetti. Türkiye’nin bu gelişmlerin yanı sıra kendi içerisinde de olumsuz olaylar yaşadığını anatan Öztürk, yaşanan gelişmelere ülkenin çok iyi bir direnç gösterdiğini söyledi. Piyasa genelinde yaşanan nakit sıkışıklığına dikkati çeken Başkan Öztürk, nakit sıkışıklığının çözümünün faizlerin düşmesi olduğunu aktardı

“BÜYÜK GERİLİMLERİN EKONOMİLERE ETKİLERİ VAR”

Türkiye ve Konya ekonomisinin dünyada yaşanan gelişmelerden bağımsız olmadığını ifade eden Konya Ticaret Odası(KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, dünya üzerinden şuanda siyasi ve bazı bölgelerde askeri gelişmelerin yaşandığını hatırlattı. Şuanda dünyada yaşanan gelişmelerin 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen Mortgage kriziyle başladığını aktaran Öztürk, Türkye’nin bu krizin etkisini en hızlı şekilde saran ülkelerden bir tanesi olduğunu söyledi. 1,5 yıllık süreçte ekonomik krizin etkilerinin Türkiye üzerinden atıldığını dile getiren Başkan Öztürk, “Bu ekonomik sıkıntı halen dünyayı gezmeye devam ediyor. Çünkü kurulan bir düzen vardı ve bir anda bu düzen paramparça oldu. Bunun sonucunda ise siyasi krizlerin oluştuğunu gördük. Güney Amerika, Avrupa ve Afrika’da geçtiğimiz yıllarda çok iyi hatırlayacağımız olaylar yaşandı. Arap Baharı’ndan tutunda İngiltere’nin AB’den çıkış isteği olan Brexit’e kadar birçok gelişme dünyayı etkiledi. Çevremize baktığımız zaman ise Irak zaten büyük bir krizin içerisinde, Suriye hakeza aynı durumda ve kuzeye baktığımızda Ukrayna’da çok büyük siyasi karışıklıklar var. Çok fazla dikkat edilmeyen ama yine gündeme sık sık giren Kuzey Kore’de bu olaylarda yerini alıyor. Bunları düşündüğünüz zaman dünya üzerinden bölgesel büyük gerillimlerin yaşandığını görmemiz mümkün. Bölgesel büyük gerilimlerinde mutlaka ekonomiler üzerinde etkileri var” ifadelerini kullandı.

“NAKİT SIKIŞIKLIĞI VAR AMA ...”

Türkiye’nin bu gelişmelerden olumlu veya olumsuz her anlamda etkilendiğini söyleyen Selçuk Öztürk, bunun yanı sıra bölgemizde yaşanan gelişmerlerinde Türkiye’yi daha fazla etkilediğini kaydetti. Öztürk, “Bütün bunlarla Türkiye mücadele ederken iç gerilimlerde yaşandı. Gezi olayları, MİT TIR’ları, 17-25, Kobani eylemleri derken belkide Cumhuriyet tarihinin en büyük hain darbe girişimlerinden birisine maruz kaldık. Türkiye bütün bunları çok hızlı bir şekilde aşmaya çalışıyor. Bunların arkasından kredi derecelendirme kuruluşlarının negatif yaklaşımları başladı. Batı bloğunu Türkiye ekonomisine yönelik farklı farklı girişimleri başladı. İşte bunları değerlendirdiğimizde Türkiye ekonomisinin büyük bir başarı gösterdiğini düşünüyorum. Bunlar rakamlara tam istediğimiz gibi yansımıyor ama Türkiye bunlara rağmen 2016 yılını yüzde 2,5-3 büyümeyle kapattı. 2017 yılının ikinci çeyreği rakamlarına baktığımızda yüzde 5 üzerinde bir büyüme var. Üçüncü çeyrekte yüzde 7-8’leri bulacak bir büyüme bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin bu yaşananlara iyi bir direnç gösterdiğini kaydeden Öztürk, ekonomide nakit sıkışıklığı altında bir sıkıntının yaşandığını belirtti. Nakit sıkışıklığını temel sebeinin fazilerin aşırı yüksek olması olduğunu anlatan Öztürk, kredi faizlerini yüzde 17-18’lerde olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda sürekli açıklama yaptığını Öztürk, “Nakit sıkışıklığının temelinde kurların ve fazilerin yüksek olması var. Özellikle faizin yüzde 17-18’lere gelmiş bir faiz var. Konut krerdilerinde bile yüzde 14-15’leri buluyor. Piyasada bunların getirdiği bir zorluk var ama bütün anlattığım konular değerlendirildiğinde ben Türkiye ekonomisini başarılı buluyorum” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GÜVEN ENDEKSİ DÜŞTÜ

KTO Ekim Ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’nde Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi’nin denge değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 22,5 puan, geçen aya göre 9 puan düştü ve -37 puan değerini aldığı belirtilmişti. Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi ise Ekim 2015’te -26,8 puan değerini almış, böylelikle endeks geçen aya göre 4 puan, geçen yıla göre ise 1,6 puan düşüş gerçekleştirdi. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar yüzde 25’i finansal kısıtlardan, yüzde 20’si hava şartlarından ve yüzde 19’u talep yetersizliğinden şikayet etmişti. Konya’da inşaat sektörü güven endeksinde yaşanan düşüşe değinen Öztürk, şunları kaydetti: “İnşaat sektöründe hafif bir yavaşlama var. Bununda temel sebebi yine faizlerle ilgilidir. Türkiye’de satılan konutların büyük çoğunluğu konut kredisiyle satılıyor. Kredilerle satılması ve kredilerin çok yüksek olmasından dolayı konut satışlarında bir zorlanma oluştu. Ve onun getirdiği etkiyle güven endeksinde bir miktar düşüş var. Aslında burada temel sıkıntı faizlerin düşürülmesidir. Faizlerin düşürülmesi için bir mücadele başlatıldı. Türkiye hükümeti, özel sektörü ve kamusuyla bi mücadele başlatıp faizleri makul seviyeye çekmesi gerekiyor.” (Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER