Fındıkta bilinmeyen tehlike!
SağlıkKaradeniz'in önemli geçim kaynaklarından fındığın olumsuz koşullarda depolanmasının, sağlık açısından risk oluşturabileceği bildirildi.
Bu sezon hasadı tamamlanan fındık, kurutma aşamasından sonra üretici ve sanayiciler tarafından depolarda saklanacak. Uygun şartlarda depolanmayan fındıkta sağlığı tehdit edebilecek zehirli madde oluşabileceği için saklama koşullarına önem verilmesi gerekiyor. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede fındık hasadının sona erdiğini ifade ederek, "Bu anlamda üreticilerimize 'geçmiş olsun' diyorum. Çünkü işçilik ve harmanlama aşaması geride kaldı" dedi.Fındığın kalite ve sağlık açısından iyi kurutulması gerektiğine dikkati çeken Karadeniz, şöyle konuştu:
"Fındığın depolama kısmına dikkat edilmelidir. Ürünün gerek üreticilerin gerekse sanayicilerin depolarında uzun süre bekletilmesi söz konusu. Bundan dolayı mahsulün harmanlama aşamasında iyi kurutulması gerekiyor. Nem yüzde 6'lara kadar düşürüldükten sonra depolanmasını öneriyoruz. Eğer iyi kurutulmamış ya da depo şartları depolamaya uygun değilse fındık bozulacaktır. Fındığa, toprakta ya da diğer üretim aşamalarında aflatoksin bulaşmışsa veya ürün aflatoksine maruz kalan ortamlarda bulunduysa bozulma ihtimali yüksektir." Kaliteli ve sağlıklı depolama Gıdalar uygun nem ve sıcaklıkta depolanmadığı takdirde oluşan toksinin zehir ürettiğini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti: "Bu zehirler insan sağlığına çok zarar veriyor. Özellikle karaciğer kanseri ve karaciğer yıkımı söz konusu. Zehirin içerisinde görülmeyecek derecede küçük çimler vardır. Bunlar tüketildiğinde insan sağlığı üzerine büyük zararları olan ve telafisi mümkün olmayan hastalıklara yol açar. Kısacası sağlıklı koşullarda saklanmayan ve aflatoksine maruz kalan fındığın tüketilmesi halinde insan sağlığına çok büyük zararı bulunuyor. Özellikle karaciğer kanseri ve karaciğer yıkımı riski var. Bunun için depolama şartlarını uygun hale getirelim. Fındıklar havadar, nemi oldukça muhafazalı, nemsiz ortamlarda ve sıcaklığı nispeten daha düşük serin yerlerde saklamaya dikkat edelim." Karadeniz, gıdalar için uygun depo şartlarının oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir