Fuhuşun cezası yok
KonyaKonya’da 2016 yılı içerisinde otostop yapan toplam 54 kadın 231 farklı olay nedeniyle gözaltına alındı. 2017 yılının ilk ayında ise 32 kadına otostop yolu ile fuhuş yaptığı gerekçesiyle işlem yapıldı. Yakalanan kadınların en fazla 1 saat içerisinde serbest bırakıldığı öğrenildi
1 SAAT İÇİNDE SERBEST KALIYORLAR
Türkiye’nin kanayan yaralarından bir tanesi fuhuş… Konya’da son yıllarda artan fuhuş olaylarıyla ilgili özellikle kartvizit ve otostopla yapılan fuhuşla ilgili ciddi mücadele gerçekleştirilirken kanunlardaki açık nedeniyle polisin eli kolu bağlanıyor. 2015 yılı içerisinde Konya’da otostop çekerek fuhuş yaptığı belirlenen 45 kadın yakalanırken 13 bin 900 TL para cezası kesildi. 2016 yılında toplam fuhuştan 54 kadına 53 bin 130 TL para cezası kesilirken, 2017 yılının ilk ayında ise toplam 32 kadına 6 bin 758 lira ceza uygulandı. Ancak kanunlarda fuhuş yapan kadınlarla ilgili herhangi bir yaptırım olmadığı için polis yakaladığı kadınları ceza kestikten 1 saat sonra serbest bırakıyor.
‘HER DURUM FUHUŞ DEĞİLDİR’
2015 yılı içerisinde sadece Konya’da fuhuş yapıldığı belirlenen 229 ev kapanırken 2016 yılında 184 ve 2017 yılının ilk ayında ise toplam 14 ev fuhuştan kapandı.
Toplumsal olarak fuhuş kelimesinin yanlış anlaşıldığını söyleyen Konya Barosu Avukatlarından Yusuf Karataşlı, “Kanunlarımıza göre vatandaşlarımızın düşündüğünün aksine her durum fuhuş değildir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 227 maddesine göre belirli durumlar vardır. Gerçekleşen olayın bu durumlara uyması sonucunda fuhuş yapılıyor diyebiliriz. Bu durumlarda fuhuş yapana değil, yaptırana, yer temin edene ve teşvik edene cezalar var" şeklinde konuştu.
‘POLİSİN ELİ KOLU BAĞLI’
Kolluk kuvvetlerinin yasa karşısında çaresiz kaldığını belirten Avukat Yusuf Karataşlı, “Maalesef toplumumuzda ‘burada fuhuş yapılıyor, polis görevini yapmıyor’ diye bir algı var. Ancak polisimiz görevini emin olun ki fazlası ile yapıyor. Kanunların onlara izin verdiği sınırlar çerçevesinde gece gündüz çalışıyorlar fakat, fuhuş yapan insanları alsalar bile TCK onlara hapis cezası öngörmediği için bir kaç saat içinde geri bırakıyorlar. Yani polisin fuhuş yapanlara yasalar çerçevesinde yapabileceği bir hiçbir şey yok" dedi.
‘ARACILIK EDENLERİN SUÇU AĞIR’
Ancak TCK. 227. maddeye göre fuhuşa teşvik eden ve bunun yolunu kolaylaştıranlar için ciddi hapis cezaları öngördüğünü ifade eden Avukat Karataşlı, “Kişinin fuhuş yapması maalesef suç değildir. Fakat örneğin fuhuş yapan kadın kendisini telefonla arayan müşterisinin isteği üzerine bir başka arkadaşını da fuhuş yapması için temin ediyorsa burada arkadaşına fuhuş için aracılık etmiş olur ve hapis cezası ile cezalandırılması söz konusudur. Yine internette kolaylıkla ulaşılabilen bir web sitesinde fuhuş yapan kadınların resim ve iletişim bilgilerini yayınlayarak onların internet üzerinden müşteri bulmasını kolaylaştıran ve buna aracılık eden kişiler, web sitesi sahibi ve yöneticileri TCK 227’ye göre ciddi şekilde cezalandırılabilirler" şeklinde konuştu.
TCK YA GÖRE SUÇ UNSURLARI
TCK'nın 227 maddesine göre ceza verilen suçları sıralayan Karataşlı," Bir kimseyi fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da fuhuş için aracılık eden veya yer temin eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Fuhşa sürüklenen kişinin kazancından yararlanılarak kısmen veya tamamen geçimin sağlanması, fuhşa teşvik sayılır. Fuhuş amacıyla ülkeye insan sokan veya insanların ülke dışına çıkmasını sağlayan kişi hakkında yukarıdaki fıkralara göre cezaya hükmolunur. Cebir veya tehdit kullanarak, hile ile ya da çaresizliğinden yararlanarak bir kimseyi fuhşa sevk eden veya fuhuş yapmasını sağlayan kişi hakkında yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır. Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlât edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Kısacası herhangi bir şekilde yukarıda belirtilen suçlamalarla karşı karşıya kalındığında ancak ceza verilebiliniyor" ifadelerini kullandı.
‘BAZI DURUMLARI HAFİFE ALMAYIN’
Yanlış anlaşılma ve iftira gibi durumlarla karşı karşıya kalınabildiğini ve bu durumlarda mutlaka bir hukukçudan yardım alınması gerektiğini söyleyen Karataşlı, "Bir yanlış anlaşılma, iftira sonucu fuhşa aracılık ettiğiniz yolunda bir suçlama ile karşılaşır iseniz karakola veya savcılığa verilecek ilk ifadenizde mutlaka konuya hakim ve uygulama tecrübesine sahip bir ceza avukatının desteğinden yararlanmanız tavsiye olunur. Çünkü durumu hafife almanız, kendinizi hukuka uygun şekilde doğru ifade edememeniz, yanlış anlaşılmanız veya kullandığınız bir cümlenin, kelimenin zapta geçirilmesi hapis cezasına mahkum edilmenize sebep olabilir" dedi. (Aysun KARABAYIR)
İlginizi Çekebilir