© Konya Postası 2021

“Geçmişi ihya geleceği inşa”

Meram Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi kapsamında “Geçmişi İhya Geleceği İnşa” sloganıyla düzenlenen "Miras" adlı filmi Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla gösterildi

Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği Miras adlı film Şükran Mahallesi Sırçalı Medrese karşısında, 600 metrekare sahnede, 500 metrekare dev ekranda, 3D video mapping şovları, koreografik dans gösterileri, drama ve sahne sanatlarının buluştuğu multidisipliner formatla Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişlerinin anlatımıyla başlayan, Konya, Meram ve kentsel dönüşüm yapılacak olan bölgedeki pek çok anlam ve eserler, geleneğimizdeki anlamlarla buluşturularak, farklı sahne ve dijital sanat modelleri ve yöntemleri kullanılarak yaklaşık 60 dakikalık performans hazırlandı.

15 YILDA  7.5 MİLYON YAPI DÖNÜŞECEK

Kentsel dönüşüm çalışmalarında bazı belediye başkanlarının işin içinden pratik bir şekilde çıktığını anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Türkiye’nin birçok yerinde belediye başkanlarımız ne yazık ki binaları yıkıp yenilemeyi, yenilerken kendi içerisinde yoğunluğu iki kat artırarak yarısını müteahhide verip yarısını da vatandaşa dağıtıp işin içerisinden pratik bir şekilde çıkmayı sanki maharet sayıyorlar. İşin garip tarafı o yıkmış oldukları yerler nasıl olsa bir gün yıkılacakken kendi yaptıkları o çirkin binalar 50 yıl, 100 yıl bir daha yıkılamayacak” dedi. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, ülke topraklarının yüzde 66'sının birinci derece veya ikinci derece deprem kuşağında olduğunu, nüfusumuzun yüzde 71’inin deprem bölgelerinde yaşadığını kaydetti. Depremin bir gerçek olduğunu onunla savaşmanın mümkün olmadığını ancak iyi tedbirler alınarak olası bir büyük depremden az zararla çıkılabileceğini ifade eden Özhaseki, “Deprem insanları öldürmez, insanları kötü yapılar öldürür. Bilim adamları İstanbul için bir deprem gerçeğinin olduğunu söylüyor. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde bir deprem olacak dediklerinde bunu seyretmemiz mi gerekiyor? Tedbir alıp gayret etmeyelim mi? Şu an bir gayret içerisindeyiz ve onun için uğraşıyoruz. Yıkılabilecek ve kentsel dönüşüme girecek olan ve bu çalışmayı yapacak olanlara destek olacağız” ifadelerini kullandı. Can suyu olarak kentsel dönüşüm çalışması yapanlara sıfır faizli kredi vereceklerini ve iki sene boyunca inşaatların yapım süreci boyunca desteğin devam edeceğini belirten Özhaseki, sonraki 3 yıl içerisinde de verilen kredilerin geri ödemelerinin alınacağını söyledi. Yılda 200 bini İstanbul’da 300 bini Türkiye genelinde olmak üzere 500 bin bağımsız birimin dönüşeceğini ve 15 yıl içerisinde 7.5 milyon yapının dönüşmüş olacağını belirten Özhaseki, “ Bu 1999 depremi öncesinde yönetmeliklere göre yapılan ve nispeten depreme dayanıksız gibi gördüğümüz bütün yapıların baştan sona değişmesi demektir. Yılda 500 bin bina için yaklaşık 75 milyar TL harcanacak ve yerli ve milli olan tam 250 sektör canlanacak. Her sene piyasaya 150 milyar lira para girecektir” dedi.

MEDENİYET KODLARIMIZ BİNALARA YANSIYACAK

Kentsel dönüşümde ki yapı malzemelerini ithal kullanmayan belediyelere öncelik hakkı vereceklerini belirten Özhaseki, “Eğer bunu yaparsak yepyeni şehirler ortaya çıkaracağız, alt yapıları yenilemiş olacağız. Düzgün bir mimari içerisinde ortaya koyacağımız bu çalışmalarda yeni bir konseptle bir mahalle kültürü oluşturmuş olacağız” ifadelerini kullandı. Özhaseki, alt yapısıyla üst yapısıyla sosyal donatı alanları düzgün bir şekilde hesaplanmış, mimari tarz olarakta kendi medeniyet kodlarımızın işareti ile dolu olacak bir şehirleşme ortaya koyacaklarını kaydetti. Kentsel dönüşüm yapacak belediyelere destek amacıyla, iller bankasına ait 21 sosyal tesisin satışa çıkarıldığını söyleyen Özhaseki, “Sosyal tesislerimizden elde edeceğimiz geliri biriktirip kentsel dönüşüm yapan belediyelerimize sıfır faizli olarak dağıtmaya başlayacağım” diye konuştu.

“FETÖ’NÜN İKİYÜZLÜLÜĞÜ DEVAM EDİYOR”

Fethullahçı Terör Örgütü’nün(FETÖ) dini istismar ettiğini anlatan Bakan Özhaseki, "Vicdanın asla kabul etmeyeceği fetvalarla neler yapmışlar. Yükselebilecek insanlara namaz kılmayın, içki içebilirsiniz demişler. Hacca gitmeyeceksiniz, dilinizden şehadet kelimesi çıkmasın demişler. Eşleriniz denize bikiniyle girsin demişler. Sorular çalarak, insanlara kumpaslar kurarak kendilerini devletin merkezine yerleştirmeye gayret etmişler” diye konuştu. İçeride ki hainlerin, Amerika'daki şizofren yapının bir emriyle insanları öldürmeye kalktıklarını belirten Özhaseki, “Masum insanlara kurşun sıktılar. 250 kardeşimiz şehit oldu, 2 bin 200 kişi gazi oldu. Allah, Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, sizlerden razı olsun ki herkes gövdesini siper etti bu belayı atlattık. Şimdi mahkemeleri izliyorsunuz. Sanki silahları bunlar sıkmamış, uçakları bunlar kaldırmamışlar, o gün biz de hayal alemindeymişiz, rüya görmüşüz, hiçbir şey olmamış’ ifadelerini kullandı. FETÖ’nün yalan ve ikiyüzlülüğe devam ettiğini vurgulayan Özhaseki, bunca yıl ikiyüzlülükle buralara gelen insanlardan yiğitlik beklenemeyeceğini  ve 'evet biz yaptık' demelerini beklemediklerini ama cezalarını en ağır şekilde çekeceklerini belirtti. Terör örgütü DEAŞ ile ilgili de konuşan Bakan Özhaseki, "Arka plana baktığımızda şu çıktı, emperyal devletler DEAŞ’ı ürettiler. Maaş verdikleri adamları bir araya getirdiler sonra da bulundukları yerdeki ordular geriye çekildi. Geniş bir alan açıldı bunlara, bunlar da vahşet işlemeye başladılar. Şimdi de tüm dünya toplanıp onların elinden o alanları kurtarmaya çalışıyorlar” dedi. Batılı devletlerin Suriye’ye girmek için DAEŞ’i bahane ettiklerini ve şimdi orada toplandıklarını belirten Bakan Özhaseki, “Biz ne kimseden emir alırız ne de kimseden izin alırız. Bizim için önemli olan bu milletin geleceğidir” dedi.

YENİLİKLER BİZE ZENGİNLİK GETİRECEK

Konya’nın ecdaddan miras Meram’ın ise emanet olduğuna vurgu yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Yaya geçişlerinin kesintisiz sağlanması ve yavaşlatılmış trafiğin hızlandırılması için büyük otoparklar yapacaklarını belirten Toru, tescilli sivil mimari örneği yapıların ve sıra evlerin referans alınarak, önerilen yeni yapıların yapı malzemelerinin hizalarının belirlendiğini söyledi. Fatma Toru, dönüşüm alanının günün her saati yaşayan bir yer özlenen mahalle olması için, konut, ticari alanlar, müze, kültür merkezi, haftanın her günü faaliyet gösteren organik pazar, öğrenci evi, yaşlılar için misafirhane, parklar, sokak sergi alanları gibi farklı fonksiyonların bir arada olmasına özen gösterildiğini kaydetti. “Özellikle yaya hareketinin kesintisiz sağlanması amaçlanmış, yavaşlatılmış trafik ve yapı adalarının avlularının ve meydanların altında da yeraltı otoparkları düşünülmüştür” diyen Toru, kapalı, açık ve yarı açık alanlar ile bölgenin yeniden tanımlandığını, getirilen fonksiyonlar ve düzenlemelerle insanları bir araya  getirerek, canlı bir yaşam alanına ve şehir kültürüne mekan oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı. 2 yıllık kısa bir sürede “Riskli Alan” ilanı dönüşüm modeli kurgulanmasının, değer tespitlerinin, hak sahipleri ile uzlaşma ve anlaşma süreçlerinin, yıkım ve sahanın molozlardan temizlenmesi, bölgeyi tarihteki konumuna en kısa sürede kavuşturmanın çabası içinde olduklarını ifade eden Başkan Toru, “Yıllardır bize dayatılan tek tip şehir mimari anlayışını da kıracağımız bu proje ile her bir yeniliğin bize ancak zenginlik vereceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI YIL SONUNDA BAŞLIYOR

Kentsel dönüşüm projesinin inşaat çalışmalarına yıl sonundan itibaren başlayacaklarını kaydeden Başkan Toru, şehirlerin gökdelenlere kurban edildiğini ve kaybedilen bozulmuş mekanların iyiye, güzele doğru bir yöneliş içerisinde olması gerektiğini belirtti. Şehirleri insan fıtratına uygun bir şekle dönüştürmeye ve ecdadın bakış açısı ile bakma mecburiyetimiz olduğunu söyleyen Toru, “Şehirdeki ruh, şehirde yüzyıllardır yaşayan insanların oluşturduğu anlamlar bütünüdür. Onlar şehri fıtrattan, ahlaktan, değerlerimizden bağımsız düşünmediler. Tüm heybeti ile duran Sahib-i Ata Külliyesi, Sırçalı Medrese, Karamanoğlu Mehmet Bey’in Hasbey Dar’ül Hüffazı, Sultan Hamamı; taşın üzerine taş koyarken dillerindeki dua, gönüllerindeki aşk, yüreklerindeki umut bize kalan miras oldu. Her bir tuğlası abdestli olarak, dualarla konulan Kapı Camii karşımızda. Tüm Konyalı bilir ki burada ibadetin ayrı bir hazzı vardır” dedi. Atalarımızın madde ile ruhu birleştirdiğini ve mimari yapıları ihlasla inşa ettiklerini vurgulayan Toru, vazifelerini ‘Şehri, imar ile mamur etmeye memur olmak’ olarak tanımlarken, gayelerinin inşa ederken gönüllerde inşa olmak olduğunu belirtti.

Programın sonunda Bakan Özhaseki, sanat yönetmeni Ebru Kara, drama yönetmeni Koray Onur, Genel Sanat Yönetmeni olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç’a çiçek hediye etti. Başkan Toru da günün anısına Bakan Özhaseki’ye üzerinde “Rütbelerin en yükseği ilim rütbesidir, Hikmetlerin başı Allah korkusudur” yazan özel bir rahleyi takdim etti. Toru, aynı hediyeyi Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş adına Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç’a takdim etti. Düzenlenen programa, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Konya Valisi Yakup Canbolat, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, teşkilat mensupları,  STK temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. (Vehbi Gürcan)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER