© Konya Postası 2021

Geleneksek sporun dijital deneyimi

KTO Karatay Üniversitesi rektörü Fevzi Rıfat Ortaç, 5. İslami Dayanışma Oyunları kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Ticaret Odası ve Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun işbirliğiyle düzenlenen “Kök Hücre Dijital Deneyim” sergisinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Günümüzde ki oyunların temelini tarihimizde oynanan oyunların oluşturduğunu belirten Rıfat Ortaç, “İlimizde yapılan İslam Oyunları etkinliğinin yanı sıra bu faaliyeti düzenlememizin temel sebeplerinden bir tanesi de kendi tarihimizden gelen oyunların bügün dünyada oynanan oyunların temelini teşkil ettiğini gösterebilmektir. Onun içinde zaten serginin ismine bakarsanız kök hücre diye geçiyor aslında burada bahsettiğimiz tıpla sağlıkla ilgili bir kök hücre değil. Gerçekten bizim kendi tarihimize baktığımız zaman oynanan oyunların sadece eğlence amaçlı olmadığının bir kısmının düşünce sistemini geliştirdiğini bir kısmının denge bir kısmının da yine dostluğu ve birliği sağlamaya yönelik oyunlar olduğunu görürüz. Dolayısıyla bügün olimpiyatlarda veya bir çok spor etkinliğinde keyifle izlediğimiz oyunların temelinin tarihte en basit şekliyle oynandığını görebiliyoruz. Onu vurgulamak için bu sergiyi açtık” dedi.

Serginin asıl sebebinin Türk kültürüne ait oyunların dijitalleştirilerek yok olmasının önüne geçmek  olduğunu söyleyen Rektör Fevzi Rıfat,  “Etkinliğin asıl sebebi oyunlarımızın kendi kültürümüze, milletimize ait oyunların yok olmaması diğer oyunların arasında eriyip gitmemesi aslında bu oyunların şuan ki cereyan eden etkinliklerin temelini oluşturduğunu vurgulamak. Aslında biz burada bir şey daha yapıyoruz üniversitemizin yapısına baktığınız zaman daha öncede görürsünüz daha önceki etkinliklerimizde dijitalleşme üzerineydi. Biz burada kendi milli kültürümüzden olan oyunların dijital görsellerle desteklemek suretiyle günümüz gençliğine daha iyi anlatacağımızı düşündük dolayısıyla oyunları dijital ortamda sunma gibi bir çaba içerisine girdik. Günümüz kuşağına geçmiş dönemde olan oyunlarımızın mantığını tekniğini daha iyi anlatabileceğimizi düşündük. Etnospor Federasyonu tarafından belirlenen oyunların dijitalleştirilmesine yönelik çalışmalar yaptık Federasyonla aramızda çok sıkı bir iş birliği oluştu bundan da biz gurur duyuyoruz çünkü bu oyunların sadece görsel olarak değil düşünce sistemi olaraktan gençlere aktarılması gerekiyor. Gençliğimiz daha çok dijital ortamlarda kendini ifade etmeye çalışıyor. Bizde onlara hizmet edebilmek, onların önünü açabilmek, düşünce sistemlerini geliştirebilmek için bu tür bir yaklaşımlar içerisinde bulunuyoruz. Karatay Üniversitesi olarak da faaliyetlerimizi bu çerçevede sürdürmeye devam edeceğiz. Konya Büyükşehir Belediyesine ve Etnospor  Federasyonuna işbirlikleri içi teşekkür ediyorum” dedi. (Fatmagül KIZMAZ)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER