Genç çiftçi desteğinde şartlar zorlaştırıldı!
KonyaGenç çiftçi projesi kapsamında geçen sene eşinin sigortalı bir yerde çalışıp çalışmadığına bakılmıyordu. Ancak bu sene başvuru yapan kişi gibi eşinin de sigortalı bir iş yerinde çalışmama şartı getirildi. Eşi sigortalı bir iş yerinde çalışanlar, diğer bütün şartları yerine getirse de 30 bin liralık hibe desteğine başvuru yapamayacak
Genç çiftçi desteğinde bu yıl şartların zorlaştırıldığı görülüyor. Tebliğin yayınlandığı gün itibariyle 15 büyükbaş veya 50 küçükbaş hayvanı olanlar, 50 arılı kovanı olanlar, 30 bin lira hibe desteğine başvuramayacak.
Diğer yandan 2016'da genç çiftçi hibesi alanlar, hibe sözleşmesi iptal edilenler veya genç çiftçi projesi değerlendirme komisyonunca başvurusu reddedilenler ve projesi kabul edildiği halde sözleşme imzalamayanlar da bu destekten yararlanamayacak. Bunun yanında, öğrenci, vergi mükellefi ve çalışanlar desteklere başvuru yapamayacak.
TOPLAM 483 MİLYON TL HİBE
2017 yılı için ise programın bütçesi 483 milyon TL olarak belirlendi, bu kapsamda 16 bin 100 genç çiftçiye hibe desteği verilecek. Bu bütçenin 330 milyon TL'lik kısmının en az 11 bin genç çiftçiye büyükbaş/küçükbaş projeleri kapsamında verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda genç çiftçilere en az 51 bin büyükbaş ve 100 bin küçükbaş hayvan dağıtılacak. Bu kapsamdaki hayvanlar geçen yıl olduğu gibi yine TİGEM tarafından temin edilecek.
Bütçenin diğer kısmı ise ana hatlarıyla ağıl ve ahır yapımı ile arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında verilecek. Bu yıl, diğer yıldan farklı olarak tesis yapımı konusu da projeler içerisinde yer alacak ve genç çiftçilerin finans ihtiyacını gidermek amacı ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından daha etkin kredi kullanımı ve anahtar teslim proje gerçekleştirmeleri sağlanacak.
Diğer yandan Genç Çiftçi Projesi’nde hibe desteğinden yararlanmak için 7 Nisan’da başlayan başvurular 5 Mayıs’a kadar yapılmak zorunda. Başvurular, illerde vali veya vali yardımcısının başkanlığında kurulacak komisyonlar vasıtasıyla değerlendirilecek. Değerlendirme sonunda belirlenen genç çiftçilerle hibe sözleşmeleri, GTHB il ve ilçe müdürlüklerince imzalanacak ve projelerin uygulanmasına başlanılacak. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir