Gençler Konya’yı gezdi
KonyaGençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Bir Günde Bin Yıl Tarih ve Medeniyet Gezisi kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinde üniversite eğitimi gören öğrenciler Konya’nın çeşitli tarihi ve turistik yerlerini gezdi
Geçtiğimiz hafta sonunda gezen öğrenciler Şems-i Tebrizi Türbesi, Camisi, Şerafettin Cami, İplikçi Cami, Alâeddin Tepesi ve Cami, Mevlana Müzesi, şehitlik, Aziziye Cami’ni gezdi ve akşam da Şeb-i Arus törenine katıldı.
28 İLDEN 630 ÖĞRENCİ KONYA’DA
Yurtlarda kalan öğrencilerin tarih ve medeniyet mirasıyla buluşturulmasının hedeflendiğini belirten Kredi ve Yurtlar Kurumu Konya İl Müdürü Mehmet Sorgun, Türkiye’nin çeşitli yörelerinde yaşayan öğrencilerin kaynaştırılması amacıyla etkinliklerin düzenlendiğini aktardı. 28 farklı ilden 630 erkek öğrencinin geziye katıldığı bilgisini veren Sorgun, “Diğer illerden gelen öğrencilerimiz olduğu için şuan programa katılan bütün öğrencilerimiz farklı şehirleri görüyor. Programın amacı ilimizi tanıtmak ve gençlerimizde tarih şuuru oluşturmak istiyoruz. Konya’dan da öğrencilerimiz farklı illere gönderiliyor. Gezilerden öğrencilerden Uygulanan gezi programımızın ilimizde 4. kez düzenleniyor. Bu gezileri Genel Müdürlüğümüz Bir Günde Bin Yıl Tarih ve Medeniyet Gezisi kapsamında yapıyor. Bu kapsamda Türkiye geneli Genel Müdürlüğümüz Manisa, Şanlıurfa-Gaziantep, Bileceik-Bursa-Çanakkale, Kıbrıs ve Balkanlar gezisi düzenliyor. ” dedi.
‘KONYA’YI TEKRAR GÖRME ŞANSIM OLDU’
Kulu’da Elektrik ve Elektronik Mühendisliği okuduğunu ifade eden Cihat Cura, Konya’ya daha önceden de geldiğini ifade etti. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun düzenlediği programın çok başarılı olduğunu ve arkadaşlarıyla beraber böyle etkinliklere katılmanın faydalı olduğunu dile getiren Cura, programı düzenleyen Kredi ve Yurtlar Kurumu’na teşekkür etti. Konya’nın tarihi ve turistik yerlerini gezdiklerini anlatan Cura, “Benim için çok iyi bir program oldu. Güzel yerler geziyoruz ve kendi adıma buradaki yerleri tekrar göreme şansım oldu. Sadece benim için değil, daha önce Konya’yı görmeyen arkadaşlarım bu program aracılığıyla buraları görüyor ve tanıyor. Ülkemizde bu tür güzel yerler birçok şehrimizde var. Bu tür programların devam etmesini istiyoruz” dedi.
‘MANEVİ OLARAK ETKİLENDİK’
Erciyes Üniversitesi’nde Mekatronik Mühendisliği okuduğunu söyleyen Uğur Esen, son sınıf öğrencisi olduğunu ve Konya’ya ilk gelişi olduğunu belirtti. Konya’nın manevi anlamda akıllara gelen ilk şehir olduğunu ifade eden Esen, “Rehberlerimiz bize Konya’yı tanıttı ve Müslümanların yaptığı ilk caminin Konya’da olduğunu öğrendim. Türk Milleti olarak zaten duygusal bir yapımız var ve bu tür bilgileri öğrendiğimiz zaman duygularımızda coştu. Rehberler eşliğinde buraların tanıtılması biz gençleri manevi olarak etkiledi. Gençler Türkiye’nin bu tarihi ve doğal güzellikleri konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Daha önce Çanakkale gezisi olmuştu ve ben oraya da katılmıştım. O gezide yine milli duygularımızı kabartmıştı” şeklinde konuştu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği gezilere katıldığını kaydeden Esen, Hz, Mevlana ve diğer İslam âlimlerinin daha iyi şekilde tanıtılması için programların devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
‘KONYA SELÇUKLU DEVLETİ’NİN BAŞKENTİYDİ’
Hukuk fakültesi ikinci sınıf öğrencisi olduğunu dile getiren Hakan Asil, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun düzenlediği geziye ilk defa katıldığını aktardı. Konya ve Mevlana Türbesi’ni görmek ve gezmek için daha önceden planları olduğunu, bu gezinin kendisi için büyük bir imkân olduğunu söyleyen Asil, “Konya bildiğimiz üzere Selçuklu Devleti’nin başkentiydi. Önemli devlet adamları ve merkezleri burasıydı. Alâeddin Keykubad ve Hz. Mevlana’nın burada bulunması benim gözümde Konya’yı büyük bir değere sahip kılıyordu. Buraya geldiğimde bunları görmüş oldum ve değerlerin korunmuş olduğunu gördüm. Bence bu değerler daha önem verilip yükseltilmesi gerekiyor” dedi. Tarihi değerlerin yavaş yavaş kaybolmaya başladığını belirten Asil, bu gezilerle değerlerin kaybolmadan bilindiğini anlattı.
‘TÜRKİ CUMHURİYETLERE DE GEZİLER DÜZENLENMELİ’
Cumhuriyet Üniversitesi Maliye bölümünde okuduğunu belirten Osman Çelik, daha önce bu tür etkinliklere katıldığını faydasını gördüğünü kaydetti. Nevşehir, Malatya ve Şanlıurfa gibi şehirleri gezdiğini ifade eden Çelik, “Konya anlatıldığından daha güzel bir şehir. Anlatılmasından ziyade görülmesi gerekiyor. Mevlana Müzesi’ni gördük ve Hz. Mevlana’nın çok büyük bir âlim olduğunu öğrendim. Bu tür gezilerin bence devamı gelmeli ve farklı şehirlere de geziler düzenlenmeli. Sadece yurtiçi değil, yurtdışı gezileri de olursa biz öğrenciler olarak oraları da görmek isteriz” sözlerini kullandı. Avrupa ve Türki Cumhuriyetlere de gezilerin düzenlenmesi gerekliliğine vurgu yapan Çelik, diğer ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının da görülüp onlarla tanışılması gerektiğini söyledi.
‘GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM’
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okuduğunu dile getiren Ali Kaya, şunları kaydetti: “Ben bu gezi etkinliğini düzenleyen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Konya’ya ilk defa bu gezi ile gelmek nasipmiş ve bu gezi ile manevi hislerim arttı. Mevlana’nın çok büyük bir âlim olduğunu herkes bilir ve Şems-i Tebrizi ile birlikte çok büyük dostlukları vardı. Bu insanların Müslümanlığa çok büyük faydaları da oldu. Mevlana’nın ve Şems-i Tebrizi’nin, Mektubat ve Divan-ı Kebir gibi eserleri var” şeklinde konuştu. Türk gençliğinin bu tür gezilerle Türkiye’nin birçok yeri görmesi gerektiğini aktaran Kaya, bu gezilerle hem gençlerin bilinçleneceğini hem de farklı yerlerin tanıtımının artacağını belirtti.
‘KONYA MANEVİYAT KOKUYOR’
Ahi Evran Üniversitesi’nde, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü ikinci sınıf öğrencisi olduğunu dile getiren Fatih Demirel, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun düzenlediği etkinliklerin gençlerin gezemediği yerleri gezdiği için büyük bir şans olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen gezilere de katıldığını dile getiren Demirel, bu gezi sayesinde ilk defa Konya’ya geldiğini söyledi. Konya’nın maneviyat kokan bir şehir olduğunu ifade eden Demirel, “Konya’da şehitlik müzesini gezdik ve gerçekten çok güzel olmuş. Müze harika ve çok gerçekçi yapılmış. Kredi ve Yurtlar Kurumu yine bu şeklide bir gezi etkinliği düzenlerse bizlerde katılmak isteriz. Bu sayede ülkemizi daha iyi tanıyoruz ve fikir sahibi oluyoruz” ifadelerini kullandı.
‘MEVLANA’NIN HANGİ YOLLARDAN GEÇTİĞİNİ ÖĞRENDİM’
Mekatronik Mühendisliği okuduğunu dile getiren Ufuk Dağdeviren, üniversiteyi kazandığı sene Konya’ya ilk defa geldiğini ve bu gezi ile Konya’yı bir kere daha görme şansı elde ettiğini söyledi. Gezinin öğrencilere eski tarihi öğrettiğini aktaran Dağdeviren, “Hz. Mevlana’nın hangi yollardan geçtiğini ve bizim topraklarımızdaki yetişmiş insanların neleri tecrübe ettiğini öğreniyoruz. Bu büyük insanlar nereleri gezmiş ve oralarda ne ibadet etmiş onları bizler burada görerek ve rehberimizin anlattığı şekilde öğreniyoruz. İyi düşünürsek aslında bizlerde o büyük insanlar gibi olabiliriz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin çeşitli illerine düzenlenen geziler olursa katılmak istediğini aktaran Dağdeviren, gençlerin gezmeyi sevdiğini ve bu etkinlikler sayesinde daha fazla bilginin öğrenilebileceğini kaydetti.
‘KONYA MERAK ETTİĞİM BİR ŞEHİRDİ’
Manisalı olduğunu ve Konya’ya ilk defa geldiğini söyleyen İbrahim Ethem Dindar, Ilgın Meslek Yüksekokulunda Mekatronik Mühendisliği okuduğunu belirtti. Konya’ya ilk olarak üniversiteye kayıt döneminde geldiğini ifade eden Dindar, “Konya benim merak ettiğim bir şehirdi, burayı gördükten sonra çok hoşuma gitti ve memnun kaldım. Konya’yı daha önce çok gezme fırsatım olmamıştı ama bu gezi sayesinde değişik yerleri görme fırsatım oldu. Gezi sayesinde tarih bilincimiz gelişiyor. Derslerde anlatılanların birebir burada görme imkânı buluyoruz. Bu tür geziler işte gençlere öğrenme konusunda yardımcı oluyor” dedi. Muğla, Manisa ve Bolu gibi diğer illerde düzenlenen değişik etkinliklere de katıldığını aktaran Dindar, düzenlenen etkinliklere katılmaya çalıştığını anlattı.
‘YURT DIŞI GEZİLERİNE DE KATILMAK İSTERİM’
Afyon Kocatepe Üniversitesi Harita Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi olduğunu aktaran Muhammed Kamış, Konya’ya bu gezi ile ilk defa geldiğini anlattı. Konya’da Mevlevihaneleri gezdiklerini söyleyen Kamış, “Konya’ya ilişkin daha önce İslam kültürüyle alakalı önemli bir yer olduğunu biliyordum. Bunu burada görmek benim içi daha iyi oldu. Konya’yı sevdiğimi söyleyebilirim. Daha önce yurtiçinde birkaç geziye katılmıştım eğer bu gezilerin devamı gelirse onlara da katılmaya çalışırım” dedi. Daha önce Antalya ve Kastamonu gibi diğer illerin gezilerine katıldığını söyleyen Kamış, yurt dışı gezileri olması halinde bu gezilere de katılmak istediğini söyledi.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir