Gençlik Akademileri öğrencileri mutlu etti
KonyaKonya İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu’nun Gençlik Akademisi çalışmaları devam ediyor. Akademi kapsamında gençlerin dini ve sosyal anlamda eğitimlerine katkı sağlanırken ve projenin Türkiye’ye örnek olmasına çalışılıyor
‘GENÇLİK AKADEMİSİ BİR İHTİYAÇTI’
Aile ve Dini Rehberlik Bürosu’nun 2014 yılı yaz ayından itibaren Gençlik Akademisi’ne başladıklarını ifade eden İl Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç, bu akademinin bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Yetişmiş gençlerin yaz aylarında boş zamanlarını değerlendirmesi için bu projenin gerçekleştirildiğini aktaran Bilgiç, çalışmaların gençleri İslami anlamda bilinçlendirmek için geliştirildiğini söyledi. Konya’da böyle bir projenin uygulanması için yeterli bilgi ve donanıma sahip öğretmenin ve personelin bulunduğunu dile getiren Bilgiç, “Buradaki hedefimiz yetişmiş gençlerimizi İslami anlamda daha çok bilinçlendirmek istiyoruz. Programımız hem gençlere hem de onların tatil dönemi olan yaz aylarında olması büyük avantajlar sağlıyor. Çalışmalar aslında gençlerimizin dinlenmesinin önüne de geçmiyor çünkü birçok etkinlikle onların hem eğlenmesini hem de bilgilenmesini sağlıyoruz. Bunun için eğitimlerimiz haftanın her günü sabahtan akşama kadar devam ediyor. Derslerimizin konuları arasında gençlerimizi dini ve itikadı konuda eğitmek için Kuran dersi, Kuran’ın açıklamasının bilinmesi için tefsir dersi, hadis dersi ve Genci Hayat Rehberi dersleri var. Genci Hayat Rehberi dersinin içeriğinde de örnek Müslüman şahsiyetlerini anlatılıyor” diye konuştu. Derslerin 1 ay sürdüğünü ve konularında uzman kişilerin bu dersleri verdiğini anlatan Saliha Bilgiç, eğitim veren kişileri gençlerle iletişimi üst seviyede olan kişilerden seçtiklerini belirtti.
Öğrencilerin sosyal ve kültürel çalışmalar kapsamında haftalık gezi planları yaptıklarını söyleyen Saliha Bilgiç, ilk akademi açıldığında 70 öğrencinin hedeflendiğini ancak 150 öğrencinin talepte bulunduğunu söyledi. Öğrencilerin yaş gruplarına göre sınıflara ayrıldığını aktaran Bilgiç, “Yine yoğun talepler olduğu için derslik sayısı ve imkânlarımızı artırmak için çalıştık. Hatta diğer illerden gelen öğrencilerimiz bile oldu. 2016’da bu işin daha profesyonel olması gerektiğini düşündük ve zaten yeterince talep vardı. Biz yaz ayları için bu projeyi geliştirdik ama kış aylarında dahi arayanlar oldu, ‘Program var mı?’ diye. Daha sonra belli sayıda öğrenci ile Kış akademisi adı altında kışın da devam ettik bu programlara. Genellikle kız öğrencilerimiz bu akademiye katıldı” ifadelerini kullandı.
‘ÖĞRENCİLER AKADEMİDEN MEMNUN’
Gence Hayat Rehberi dersleri kapsamında sosyal hayat konusunda deneyim, tecrübe ve bilgilerin uzman kişiler tarafından gençlere anlatıldığını ifade eden Bilgiç, “2017’de de diğer şehirlerden 90 civarında gençlerimiz gelerek bu eğitimlere katılıyorlar. Sadece İlahiyat Fakültesi öğrencileri değil, tıp, hukuk gibi diğer fakültelerden gelen öğrencilerimiz de oluyor. Böylelikle 2017 yılında 150 civarında öğrencimiz veya gencimiz bu akademik derslerden faydalandılar. Öğrencilerimizde bu eğitimlerden çok faydalandılar ve mutlu oldular. Öğrencilerimiz çalışmanın niteliğini gördükleri için hiç pişman değiller. Gençlerimiz tatil olmasına rağmen ‘Eğer yine yapılırsa yine gelmek isterim’ gibi sözler söylüyor. Diğer illerden gelen öğrencilerimiz için biz onların Konya’yı tanıması ve burada bu şekilde bir eğitimin alt yapısı açısından çok güzel oldu. Bu konuda bizde dini anlamda gençlere yapmamız gereken görevleri yerine getiririz. Biz projemizi bu düşüncelerle gerçekleştiriyoruz” sözlerini kullandı.
Akademinin 18-25 yaş arasındaki gençlere daha uygun olduğu bilgisini veren Bilgiç, gelen öğrencilere mutlaka bir etkinlik yapıldığını aktardı. Bilgiç, kahvaltı, tarihi yerlerin veya gölde gezi etkinliklerinin yapıldığını söyledi. Bilgiç, 2016 yılında Kuran, Kuran’ı anlama ve hadis derslerine ağırlık verdiklerini, Gence Hayat Dersleri sosyolog, psikologların geldiğini ve kendini ve duygularını yönetme alanında eğitimlerinde verildiğini belirtti.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir