© Konya Postası 2021

Gök güven tazeledi

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri(ŞEKER-İŞ) Sendikası 21. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi ve eski Başkan İsa Gök seçimde güven tazeledi

ŞEKER-İŞ Sendikası 21. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi ve eski genel başkan İsa Gök, seçimde güven tazeleyerek koltuğunu korudu. Seçimlerden daha çok şeker pancarı, özelleştirme ve taşeron işçilerin konuşulduğu genel kurulda, yeni Başkan Gök, Türkiye’de 250 milyon TL’lik değerin heba olduğuna vurgu yaptı.

250 MİLYON TL DEĞER HEBA OLDU

Sivil toplum örgütü olarak Türkiye'nin bereketli topraklarına ve alın teri döken emeğine ses olduklarını söyleyen Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, “2002'den beri şeker pancarının, iç pazardaki payının mısır şurupları ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcılardaki olağanüstü büyüme nedeniyle yüzde 75'ten yüzde 55'e geriledi. Türkiye pancar şekeri sektörü bu daralmaya bağlı olarak dünyada kaydedilen ortalama yüzde 2 büyüme hızını gerçekleştirememiştir. Tespitlerimize göre bu durum yılda yaklaşık 250 milyon liralık bir ekonomik değerin heba olduğunu göstermektedir" dedi.  Dünyada obezite ile mücadeleden dolayı nişasta bazlı şekerler ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların sağlık boyutunun tartışıldığını ifade eden Gök, Türkiye'nin nişasta bazlı şeker kotalarını, pancardan şeker üreten ülkeler seviyesine indirmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı ve son yıllarda artan glikoz ithalatının önüne geçilmesi zaruriyettir” dedi.

‘TAŞERONDA BELİRLİ BİR NOKTAYA GELDİK AMA’

Kısa bir zaman önce kamu sözleşmelerine imza attıklarını, bunun uzun yıllardan beri en iyi yaptıkları sözleşmelerden bir tanesi olduğunu dile getiren TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, "Taşeron ve 5 ay 29 gün geçici çalışan kardeşlerimizle ilgili emek, gayret sarf ediyoruz. Taşeronda belirli bir noktaya geldik ama arkası gelmedi. Maalesef kadro bekleyen taşeron arkadaşlarımız var. Taşerondan daha önemli olan, bu ülkede 20 yıldır 5 ay 29 gün çalışan arkadaşlarımız var. Şekerde, tarımda var, demiryollarında, ormanda var. Topladığınızda bu sayı 22 bini geçmiyor. Maalesef bu konuyla ilgili geçen sene ülkeyi yönetenlerden söz almamıza rağmen, şu ana kadar olumlu bir netice alamadık" sözlerini kullandı. İlerleyen günlerde 5 ay 29 gün çalışanların yüzlerini güldürecek bilgi vermeyi umut ettiğini kaydeden Atalay, çözüm için gayret sarf etmeye devam edeceklerini söyledi. Başkan Atalay, Kıdem tazminatında olumlu noktaya gelindiğini söyledi.

ÖZELLEŞTİRMELER KONUSUNA DİKKATİ ÇEKTİ

Sendikaların çözüme yönelik düşüncelerini siyasetçilerin dinlemesi gerekliliğine vurgu yapan TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili Salim Uslu, şeker sanayisindeki özelleştirmenin yanlışlıklarını anlattı. Et Balık Kurumu ve Süt'ün özelleştirildiğine dikkati çeken Uslu, “Bundan vazgeçilmesi gerekiyor. Buralara 'kaç para verirse, kime verirsem' satarız yerine, buraları gerçekten işletecek, çalıştıracak, orada istihdamı da sürdürecek, 5 ay 29 gün yerine farklı sektörlerden, farklı alanlarda yatırım yapacak kurumlara vermek gerekiyor, kaç para verildiğine bakmaksınız onlara vermek gerekiyor" ifadelerini kullandı. İşçilerin 12 ay süreyle çalışması gerektiğini aktaran Uslu, özelleştirmede bir üçüncü yol bulunması gerektiğini söyledi. (Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER