Görme engelliler için çip geliştirildi
TeknolojiElon Musk'ın Neuralink'inin en büyük rakiplerinden biri olan şirket, geliştirdiği 2 mm'lik bir çip sayesinde görme engellilerin görme yetisini geri kazanabildiğini söylüyor
Deneysel bir göz implantı, gözümüzün yüzleri, ayrıntıları ve harfleri daha net görmemizi sağlayan kısmı olan merkezi görüşün, görme engelli hastalara geri kazandırılmasını sağlayabilir. İmplantı klinik bir denemenin parçası olarak kullanan birçok hasta başarılı sonuçlar bildirdi.
İmplant, Elon Musk’ın insanları ve yapay zekayı birleştirmek için kullanmayı planladığı Neuralink’in rakibi olan Science Corporation tarafından geliştirildi. Şirket son klinik denemesinin ön sonuçlarını duyurdu ve bazı çalışma katılımcılarının artık kitap okuyabilecek, kağıt oynayabilecek ve daha fazlasını yapabilecek kadar iyi görebildiklerini bildirdi.
Tüm bu başarılar, hastaların merkezi görüşünün bazı kısımlarını geri kazandıran deneysel göz implantı sayesinde gerçekleşti. Tıbbi standartlara göre hala “yasal olarak kör” olarak kabul edilmelerine rağmen, hastalar artık “Prima” olarak adlandırılan implant sayesinde daha net görebiliyorlar.
Sadece 2 mm’lik kare bir çip
Cerrahi olarak hastanın retinasının altına yerleştirilen 2 mm’lik kare bir çip olan Prima’nın yerleştirilme işleminin tamamlanması yaklaşık 80 dakika sürüyor. Çip, bağlı olan kameraları kullanarak video çeken bir gözlükle eşleşiyor ve kızılötesi ışık desenleri, 378 ışıkla çalışan pikselle kaplı çipe gönderiliyor.
Deneysel göz implantı bu ışığı alarak, gözün doğal elektrik darbelerini tetikleyen elektriksel uyarıya dönüştürüyor. Bu süreç, gözün kameranın gördüğü şey hakkında beyne bilgi göndermesini sağlayarak hastanın neye baktığını anlamasını sağlıyor.
Çipin yaptığı bu dönüştürme ile beyne gönderilen sinyallerin yorumlanabilmesi sayesinde, temel olarak gözün doğal görme işlemi sırasında kullandığı yöntem takip edilmiş oluyor. Görüşü geri kazandırmak için yapılan pek çok farklı çalışma olsa da, bu implantın oldukça umut verici olduğu rahatlıkla söylenebilir ve yapılan testlerde şimdiden başarı elde edilmiş olması, implantın geleceği hakkında ümitleri arttırıyor.
İlginizi Çekebilir