Hac malzemelerinin anavatanı Konya
KonyaHac mevsiminin yaklaşmasıyla hacı adayları da alışverişlerini yapmaya başladı. Konya Postası Gazetesi okuyucuları için hac alışverişinde nelerin alındığını ve ne kadar maliyetle hacca gidildiğini araştırdı
Hacca gitmek için kafileler gitmeye devam ediyor. Hacca gidecek olan hacı adayları ise gitmeden önce son hazırlıklarını yapıyor. Hacıların alışveriş sırasında tercih ettiği ürünler arasında ise en çok seccade ve tespih yer alıyor. Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte hacı adayları için yolculuk başladı. Son hazırlıklarını yapan hacı adaylarının genel tercihi tespih ve seccade. Farklı şeyler almak isteyen hacı adayları ise tercihlerini ayetli biblo, rahle ve zemzem takımından yana kullanıyor. İsra Hac Malzemeleri Satış Sorumlusu İbrahim Fidan’a göre Konya hac malzemeleri ticareti konusunda uzman ve diğer illerle rekabet edebilir durumda. Fidan, “Piyasa biraz daha değişiyor bilezik, yüzük, gibi ürünlerin yanı sıra kaplı Yasin-i Şerif de alabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
“HAC MALZEMELERİNİN ANAVATANI KONYA “
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte hacı adayları için yolculuk başladı. Son hazırlıklarını yapan hacı adayları sevdiklerine hediye vermek içinde alışverişlere çıkıyor. Alışverişlerde öncelik ise tespih ve seccade oluyor. Hacı adaylarının alışverişi konusunda bilgiler veren İsra Hac Malzemeleri Satış Sorumlusu İrfan Fidan, hacca veya umreye gidecek insanların ilk işlerinin gitmeden önce hacda nelerin lazım olduğunu araştırmak olduğunu ve ona göre alışveriş yaptıklarını belirtti. Temel ihtiyaçlarının yanı sıra hediyelik eşya da aldıklarını söyleyen Fidan,” Seccade, takke, misvak, kokulu tespihler, çocuklara gençlere göre bilezik, yüzük, toka gibi ürünler tercih ediliyor. Farklı şeyler almak isteyenler zemzem takımı, ayetli biblo, rahle, kaplı Yasin-i Şerif tercih ediyor” diye konuştu. Fiyatların üründen ürüne, kaliteden kaliteye göre değiştiğini söyleyen İrfan Fidan, “Seccadenin 2 TL olanı da var 10 TL olanı da var. Bu yüzden taleplerde, alan kişinin bütçesine veya çevresine göre değişiyor. Vatandaş kaç kişiye hediye alacaksa ona göre bütçesini ayırıyor” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıllarda Kabe’de tadilat olduğu için kontenjanların azaltıldığını kaydeden Fidan, bu sebeple işlerin biraz zayıfladığını ancak genel olarak işlerinin iyi olduğunu belirtti. Konya’nın hac ticareti konusunda iddialı olduğunu söyleyen İrfan Fidan, “Konya bu işte gerçekten uzman ve diğer illerle rekabet edebilir durumda. Hac malzemesinin anavatanı Konya gibi görünüyor. İstanbul, Bursa gibi iller etkili ancak nüfusa göre en fazla hac malzemesinin olduğu bölge Konya” şeklinde konuştu. Genellikle toptan alım satım yaptıklarını bu sebeple şehir dışıyla da irtibatlı olduklarını söyleyen Fidan, Türkiye’nin yüzde 80’ine ürün gönderdikleri de ifade etti.
HAC MALİYETİ NE KADAR
Hac ibadetini yerine getirmek için binlerce Müslüman, Mekke’ye gidiyor. Hacca gitmenin maliyetlerine ilişkin konuşan Elçi Hawara Hac ve Umre Turizm Acentesi sahibi Hacı Osman Sarıbaş, “Diyanet hac maliyetlerini bu yıl 19 bin TL’den 15 bin TL’ye düşürdü” dedi. Hac kayıtlarının kura ile yapıldığını ve kayıtların müftülüklerde gerçekleştirildiğini anlatan Sarıbaş, acenteler aracılığıyla hacca gidecek adayların Diyanet’ten yazı alması gerektiğini ve bu yazıyı aldıktan sonra işlemlere başlamasının doğru olacağını belirtti. Bu sene ki Diyanet oda fiyatlarının özel odalarda 15 bin 500 TL, 3 kişilik odalarda 14 bin TL, 4-5 kişilik odalarda ise 12 bin 500 TL olduğunu belirten Sarıbaş, özel şirketlerle Diyanet arasında ortalama 50-100 TL fark olduğunu söyledi. Hacca gitmek isteyen kişilerin 2 kişi giderlerse 31 bin TL, 3 kişi gidenlerin 28 bin TL ve tek başına gidenlerin ise 14 bin TL olduğunu söyleyen Sarıbaş, “Hacıların diğer harcamalarına bakarsak, zaten orada 5 litre zemzem hediye ediliyor. 10 Riyal’den başlayıp 50 Riyal’e kadar hurmalar var. Yaklaşık 30 kilo hurma almış olan bir hacımızın bin 500 TL’ye kadar bir maliyeti olabiliyor” dedi.
Sarıbaş, hediyelerin de fiyat farkı olmamasından dolayı Suudi Arabistan yerine Türkiye’den alındığına dikkati çekti. Ayrıca hava yolu şirketlerinin yük sınırı koyduklarını aktaran Sarıbaş, ”Türk Hava Yolları’nın yük sınırı 40 kilo, Atlas Hava Yolları, Pegasus gibi hava yolu şirketlerinde 30’ar kilo kişi başı, artı 5 kilo da zemzem alabiliyorlar” şeklinde konuştu. Tek gidildiği durumda hediyelerle birlikte yaklaşık bir kişinin maliyetinin 20 bin TL, çoklu gidildiği taktirde toplu odalarda kalınır ise fiyat 15 bin TL’ye kadar inebildiğini söyleyen Sarıbaş, “Odalarda kalacak kişi sayısı arttıkça fiyat düşüyor fakat Diyanet’in belirlediği bazı kurallar var. Mesela bir kişiye düşen oda 15 metrekareden düşük olamaz” dedi. Hac ve umre şirketlerinin verdiği sözleri tuttuğu takdirde sıkıntılarla karşılaşılmayacağını söyleyen Sarıbaş, çok yürüme, yorulma, Arafat Dağı’nda bunalma veya birbirini kaybetme gibi sıkıntılar yaşanabileceğini anlattı. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir