Hastalıktan ari çiftlik sayısı 23
Konyaİl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri Konya’da 2014 yılında 7 olan ari işletme sayısının, 2017 yılında 5'i Onaylı Çiftlik Sertifikasına sahip olmak üzere 23'e ulaştığını belirtti
Hayvan ve hayvansal ürünlerden insanlara geçen (zoonoz) hastalıklar nedeniyle toplum sağlığının ciddi olarak tehdit altında kalabildiğini vurgulayan yetkililer “Hayvan sağlığından ve veteriner hizmetlerinden sorumlu olan Bakanlığımızca, her yönüyle stratejik bir sektör olan hayvancılığa gereken önem verilerek, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi, eradikasyonunun sağlanması amacıyla birçok proje yürütülmektedir. Bu projelerden biri olan hastalıktan ari işletmelerin destekleme projesinde, Ülkemizde yaygın olarak görülen sığır tüberkülozu ve sığır, koyun, keçi brusellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen bu hastalıklardan halk sağlığının korunması hedeflenmektedir. Bakanlığımızca uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi projesi, hayvan sağlığının ve halk sağlığının korunması yanında kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile Ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt mamulleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil etmektedir. Ülkemizden AB' ye süt ve süt ürünleri ihracatı yapılabilmesi için süt işletme tesislerinin, süt sağladığı çiftliklerin öncelikle Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikasına sahip olmaları, sonrasında ise AB' ye süt Ürünleri İhracatı Genelgesi kapsamında Onaylı Çiftlik Sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir” bilgilerini verdi.
Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı ve Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği gereğince bu proje çerçevesinde sertifikalandırılan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç tüm sığırlara destekleme ödemesi yapıldığını da hatırlatan yetkililer, bu projenin Konya’da yaygınlaştırılması amacıyla İl Müdürlüğümüzce, işletme sahiplerine birebir işletme ziyaretleri ile yerinde eğitim verildiğini ve Hastalıktan Ari İşletme sayısının artırılması için yoğun bir şekilde çalışıldığını kaydetti. 2014 yılında 7 olan ari işletme sayısının, 2017 yılında 5'i Onaylı Çiftlik Sertifikasına sahip olmak üzere 23'e ulaştığını ifade eden yetkililer “Bu işletmelerde günlük 100 bin litre brusella ve tüberkülozdan ari kaliteli süt üretimi yapılmaktadır. Ayrıca fiziki yapısı uygun olan 20 yeni işletmede de hastalık taramaları yapılmak suretiyle hastalıktan ari işletme oluşturma çalışmaları devam etmektedir” bilgisini verdi. (Vehbi GÜRCAN)
İlginizi Çekebilir