© Konya Postası 2021

Hastaneler alarm veriyor !

Ramazan Ayı’nda azalan kan bağışları nedeniyle hastanelerde ki kan stoklarında sıkıntılar yaşanıyor. Türk Kızılayı Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, “Kızılay, Konya’da 58 bin ünite kan toplaması gerekiyordu ancak daha 26 bin ünite kan toplanabildi. Vatandaşımızdan özellikle şu aylarda kan bağışına önem vermelerini istiyoruz” dedi

“26 BİN ÜNİTE KAN TOPLANABİLDİ”

Ramazan Ayı’nda kan bağışlarında yaşanan düşüşle ilgili konuşan Türk Kızılayı Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, özellikle bu sene çetin geçen kış şartları ve bahar aylarında istenilenin alınamaması nedeniyle kan stoklarında sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. 2014 yılında 52 bin ünite kan bağışı yapıldığını söyleyen Levent, Türk Kızılayı’nın Konya’da 58 bin ünite kana ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Levent, “Geçen sene toplanan 52 bin ünite kan Konya’nın kan ihtiyacına cevap vermişti. Ancak bu sene Türk Kızılayı’nın alması gereken 58 bin ünite kanın sadece 26 bin ünitesi toplanabildi. Artan nüfus ve kan ihtiyacı göz önüne alındığı zaman hastanelerimizin sıkıntı yaşadığını görüyoruz, özellikle vatandaşlarımızdan şu aylarda kan bağışına önem vermelerini istiyoruz” dedi.

“KAN STOKLARI AZALDI”

Ramazan Ayı’nda kan bağışlarının azalması nedeniyle kan stoğunda düşüler yaşandığını belirten Müdür Dr. Kaya Levent, kış aylarında yolların kapanması ve bahar aylarında istenildiği gibi geçmediği için kan toplanamadığını söyledi. Ramazan Ayı’nda vatandaşın ‘Orucumu etkiler’ düşüncesiyle kan bağışında çekimser kaldığını belirten Levent, Ramazan Ayı sonrasında da sıcaklar sebebiyle vatandaşların kan bağışı konusunda pasif kaldığını dile getirdi. Halen Türkiye ve Konya’da kan stoğu eksikliği bulunduğunu ifade eden Levent, kanları karşılamada zorluklar yaşadıklarını söyledi.

“ÇADIR EKİBİ 7 BİN ÜNİTE KAN TOPLADI”

Türk Kızılayı Konya Kan Bağışı Merkezi olarak kanların toplanması ve dağıtılması noktasında tek yetkili kurum olduklarını söyleyen Müdür Levent, Konya ve ilçeleri ile Karaman ve ilçelerine hizmet götürdüklerini ifade etti. Karaman’da haftada 2 defa kan toplama faaliyeti gerçekleştirdiklerini dile getiren Levent, vatandaşların ayağına kadar giderek hizmet ettiklerini belirtti. Zafer’de bulunan Türk Kızılayı çadırının faaliyetlerine değinen Levent şunları kaydetti: “Yaz dönemi boyunca Kızılay çadırımız orada hizmet vermektedir. Bizim oradaki ekibimiz gerçekten büyük bir öneme sahip. Geçen sene Konya’dan toplanan 52 bin ünite kanın sadece 7 bin ünitesini çadır birimimiz topladı. Onların kıymetli değeri vardır.”

Çadır biriminde ayrı olarak Hacıveyiszade Camii önünde otobüs ile kan alma merkezi bulundurduklarını ifade eden Türk Kızılayı Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Levent, otobüs aracılığıyla dönemsel faaliyetler yürüttüklerini ve üniversiteler, kamu kurumları, fabrika gibi yerlerden kan topladıklarının altını çizdi. Türkiye’de 17 Türk Kızılayı Kan Merkezi’nin bulunduğunu dile getiren Levent, Konya’nın bölge olmaması nedeniyle Ankara merkeze bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

“KAN İÇİN PARA TALEP EDİLMEZ, EDİLEMEZ”

Önceki yıllarda ödeme politikaları nedeniyle vatandaşta yanlış bir algının oluştuğunu ve bu algının yıkılmaya başladığını dile getiren Müdür Dr. Levent, para ile kan satılması durumuna açıklık getirdi. Levent konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Yıllar önce oluşturulan ödeme politikaları bize kanın parayla satıldığı gibi bir algı oluşturdu. Meselenin aslı şöyle; kişi kan için harcamış olduğu parayı o zaman ki adıyla Sosyal Sigortalar Kurumu’na gidip başvursa alabiliyordu. Şimdi olay biraz daha netleşti. 2006 yılında Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) arasında ‘Güvenli kan temini’ projesi gerçekleştirildi.  Bununla Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın anlaşmasında ödeme politikaları dâhilinde bulunuyor. Vatandaşımızın cebinden 5 kuruş para çıkmıyor. Nasıl ki SGK’lı vatandaş ilacını eczaneden ücretsiz olarak alıyorsa kanı da aynı şekilde hastaneden ücretsiz olarak alıyor. Kesinlikle kan için para talep edilmez ve edilemez.”

KAN VERMEKTEN KORKMAYIN

Kan verme konusunda bazı çekincelerin veya yanlış anlaşılmaların olduğuna vurgu yapan Levent, kansız kalma, kilo alma-verme veya ilaç kullanan kişilerin kan vermediğini söyledi. Kansız kalma konusunda vücudun zaten sürekli kan ürettiğini ve gerekli olarak kanın vücuttan atıldığına vurgu yapan Müdür Levent, kan vermeyle kanın kaybedilmeyeceğini ve yenisinin vücut tarafından üretileceğine vurgu yaptı. Kan verme ile kilo alma-verme arasında bir bağlantı kurulduğunu dile getiren Kan Bağışı Merkezi Müdürü Levent, kan vermekle kilo alıp-vermenin olmadığını, kan veren vatandaşlardan bu şekilde bir söyle duymadıklarını söyledi. İlaç kullandığı için kan vermeyen vatandaşlara uyarılarda bulunan Levent, “Zaten kan almadan önce bir kayıt formu dolduruluyor ve orada sizlere gerekli sağlık soruları soruluyor. Doktorlarımız ilaçlarınıza göre sizleri değerlendiriyor. Birçok ilacın kan vermeye engeli yoktur. Kulaktan dolma bilgilerle kan bağışından uzak durmayalım” şeklinde konuştu.

Erkeklerin senede 4 kere bayanların senede 3 kereyi aşmamak kaydıyla kan verebileceklerini ifade eden Levent, “18-65 yaş aralığındaki her sağlıklı birey kan bağışı yapabilir. İleri derecede kalp yetmezliği ya da kalple ilgili önemli sorunu olanlar, böbrek yetmezliği, ilerici derecede astımı olanlar, hepatit ve sarılık hastalığı olan vatandaşlarımız kan bağışı yapmamalı” diye konuştu. Konuşmasında son olarak Sağlık Bakanlığı ile kök hücre üzerine yapılan proje hakkında bilgi veren Dr. Levent, “2014 yılında Türk Kızılayı ile Sağlık Bakanlığı kemik iliği ile alakalı proje geliştirdi. Bu anlamda biz kök hücre naklinde kullanılacak bağışçıları kabul ediyoruz. Bağışta bulunmak isteyenlerin numune almasında görev yapıyoruz. Bu konuda duyarlı vatandaşlarımız merkezlerimizden yardım alabilirler” diyerek sözlerine son verdi. (Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER