Hayata döndüler!
KonyaKonya’da kurumuş ya da kurumaya yüz tutmuş sulak alanlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği çalışmalarla tekrar hayata döndürüldü.
Konuyla ilgili gazetemize bir açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi, Çeltik ilçesi sınırları içinde kalan Akgöl Sulak Alanı ile Ereğli ile Ayrancı ilçeleri arasında yer alan Ereğli Sazlıkları’nın yapılan çalışmalarla rehabilite edilip yeniden su tutan bir hale getirildiğini bildirdi. Tüfekçi ayrıca Ramsar Alanı ilan edilen Meke Gölü’yle ilgili de proje çalışmalarına başladıklarını bildirdi.
AKGÖL, ULUSAL ÖNEMİ HAİZ SULAK ALAN OLACAK
Tüfekci, “Akgöl Sulak Alanı Bakanlığımızca 2009-2012 yılları arasında yapılan “Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi” kapsamında pilot alan olarak seçilmiş olup proje ile geçmişte kurutulmuş olan sulak alan, DSİ ve DKMP Genel Müdürlüklerinin ortak çalışması ile rehabilite edilmiştir. Alanda bulunan drenaj kanalları kapatılmış, 350 m uzunluğunda ve 2 m yüksekliğinde doğal malzemeden bir sedde yapılarak alanın yıl boyu su tutması sağlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda alanda koruma faaliyetlerinin devam etmesi ve alanın Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescil edilmesi planlanmaktadır” dedi.
EREĞLİ SAZLIKLARININ BİYOLOJİK ZENGİNLİĞİ AÇIĞA ÇIKARILDI
Ereğli Sazlıkları’nda hayata geçirdikleri çalışmalar konusunda da bilgi veren Tüfekci, “Ereğli Sazlıklarında rehabilitasyon çalışmaları 2013 yılı içerisinde başlamış ve bitirilmiştir. DKMP ve DSİ Genel müdürlüklerinin birlikte yaptığı çalışmalar ile 6 bin 700 m uzunluğunda ve 1,65 m yüksekliğinde bir sedde yapılarak alandan su kaçışı engellenmiş ve 353 hektarlık yıl boyunca su içeren bir alan oluşturulmuştur. Ayrıca alana kuş gözlem kulesi ve bilgilendirme tabelaları yapılmıştır. Aynı yıl “Ereğli Sazlıkları Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi” tamamlanmış olup sulak alanın biyolojik çeşitliliği ortaya çıkarılmıştır” diye konuştu.
MEKE GÖLÜNÜ HAYATA DÖNDÜRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Meke Gölü’nün 2005 yılında Ramsar Alanı ilan edilerek koruma altına alındığını hatırlatan Tüfekci, “Alanın Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi 2012 yılında tamamlanmıştır. Alana tanıtıcı ve bilgilendirici levhalar konmuştur. Göl yalnızca yağmur suyu ile beslendiğinden son yıllarda yaşanan kuraklık ve bölgedeki aşırı yeraltı suyu kullanımı sebebiyle Göl’deki su miktarı çok azalmıştır. Önleyici tedbirler noktasında neler yapabileceğimiz belirlemek üzere yürüttüğümüz çalışmalar devam etmektedir” açıklamasını yaptı. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir