© Konya Postası 2021

Hayvancılıkta ‘akılcı’ dönem başlıyor

KOP-TEYAP Projesi olarak hazırlanan ve alanında Türkiye’de ilk olacak ‘Konya Hayvancılığında Rasyonelleşme’ başlıklı projeyle yem bitkisi ekip hayvancılıkla da genç çiftçileri modern çiftçilik konusunda eğitmeyi amaçlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü böylelikle hayvancılık işletmelerinin kâr oranlarına da katkı yapmayı planlıyor

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Konya Veteriner Hekimleri Odası ile ortaklaşa hazırladığı ve Konya Ovası Projesi Bölge İdaresi Başkanlığı tarafından da TEYAP projeleri kapsamında desteklenen projede Konya’da hayvancılığın daha akılcı temellerde yapılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

İŞLETMELERİN GİDERİNİN YÜZDE 70’İ YEM

Bir hayvancılık işletmesinde giderlerin yüzde 70’inin sadece yem gideri olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri “Bu husus düşünülürse hayvan beslemenin ekonomik açıdan ne kadar önem arz ettiği ortadadır. Çiftçilerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve hayvanların bu sayede verimlerinin arttırılması için uzman bir personelden verilecek eğitimle rasyon hazırlanması önemlidir. Proje ile hayvancılık işletmesi tarafından rasyon hazırlamanın öğrenilmesi ve uygulanmasının devamlılığı ile işletme giderlerinin büyük bir bölümünü oluşturan yem giderleri noktasında giderler azaltılması, beslenme kaynaklı hastalıkların da önüne geçilmesine, hastalıklardan meydana gelen harcamalar azaltılması ayrıca verimin düşmesi engellenecek ve ekonomik kaybın önüne geçilmesine katkı sağlayacaktır. Proje birçok alanda çiftçiler üzerinde kısa ve uzun vadede etkisi olacaktır. İşletmelerinden öngördüğümüz geliri elde eden çiftçiler bu programı devam ettirecekler ve işletmenin devamlılığında sürdürebilirlik sağlanabilecektir. Hedef gruptaki genç çiftçilerin atalarından öğrendikleri ile değil de bu eğitim ile öğrenecekleri teknik bilgilerle çiftçilikle uğraşmaları sağlanacaktır. Hazırlanacak olan akıllı telefon rasyon programı; hem rasyon hazırlama hem de bölgemize özgü hayvancılık işletmelerinde koruyucu hekimlik yönünden dönemsel uyarılarda bulunacaktır. Bu uygulama Konya’da ilk olacağı gibi Türkiye'de de bir ilk olacak ve ilgi uyandıracağını düşünüyoruz” bilgisini verdi.

HAYVANLARIN VERİMLERİ ARTIRILACAK

Rasyonun hayvanların yaşama ve verim payı besin madde gereksinimlerini karşılayan, bir veya daha fazla yem maddesinin karışımından oluşan, hayvanların tüketebileceği bir günlük yem miktarı olduğunu hatırlatan yetkililer “Hayvancılıkta yüksek verim artışının gerçekleştirilmesinde iyi hayvan seçimi, barınak gibi faktörler de önemli rol oynamasına rağmen kârlılığı etkileyen faktörlerin başında iyi bir besleme program, iyi bakım ve yönetim uygulanması gelmektedir. Fazladan üretilen bir kg süt ya da bir kg canlı ağırlık artışı için daha fazla besin maddesine ihtiyaç duyması gerekmektedir” diye konuştu. Hayvancılığa yönelik koruyucu hekimliğin önemine de değinen yetkililer, “Hayvancılıkta koruyucu hekimlik, birçok infeksiyöz ve/veya zoonoz hastalıklar oluşmadan önce çiftlik hayvanlarında alınan bir seri tedbir ve uygulamayı içerir. Bu önlemler iç ve dış parazitlere yönelik antiparaziter ilaç kullanımı, viral, bakteriyel ve fungal etkenlere karşı ise spesifik aşı uygulamaları şeklindedir. Hayvancılığın tüm çeşitlerinde olduğu gibi besicilikte de koruyucu hekimlik ve hastalıklara karşı etkin müdahale çok önemlidir. Her şeyden önce hayvan kayıplarının önlenmesi için koruyucu hekimlik işletme kârını direkt etkileyen faktörlerden olup sürü sağlığını koruyarak hem üreticiyi korumak hem tüketiciye güvenli sağlıklı ürünler sunmak ve hem de kendilerine kazanç elde ederek işletmedeki verimliliği arttırmaktır” açıklamasını yaptı.

ÖNCELİKLE 80 GENÇ ÇİFTÇİ EĞİTİLECEK

Özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçileri rasyon hazırlama ve koruyucu hekimlik konusunda eğitmeyi amaçlayan proje kapsamında öncelikle 80 çiftçi eğitilecek. Müdürlük yetkilileri, “Konya ilinde çiftçilikle uğraşan özellikle 18-45 yaş arası genç çiftçiler olacak. Eğitmeyi düşündüğümüz çiftçiler özellikle hem hayvancılıkla hem de yem bitkisi ekilişi ile uğraşan kişilerden seçilecektir. Projemizin amaçlarına uygun olarak yem bitkisi ekilişi yapan, 100 başa kadar hayvan varlığına sahip çiftçileri seçeceğiz. Proje kapsamında belirttiğimiz bu özellikleri taşıyan 80 çiftçiyi düşünüyoruz. Çiftçilerimize KOP illerinden birisinde 3 gün boyunca otelde, konusunda uzman eğitimcilerle eğitim verilecek. Böylelikle genç çiftçilerin atalarından öğrendikleri ile değil de bu eğitim ile öğrenecekleri teknik bilgilerle çiftçilikle uğraşmaları sağlanacak. Bu sayede yeni dönemde bu genç çiftçilerle uzun vadede üretim teknikleri daha verimli uygulanabilir hale gelecek. Bilinen eski üretim teknikleri; bu şekilde yerine yeni teknik ve verimli bir üretime doğru yönlenecek” dedi.

BESİCİKERE AKILLI TELEFON UYGULAMASI

Projenin en önemli çıktıların birisinin Akıllı Telefon Uygulaması olacağını kaydeden yetkililer “Birçok yönüyle ilklerin uygulaması olan Akıllı Telefon Uygulaması ile çiftçilerimiz Büyükbaş Hayvanlarının ihtiyaçlarına göre mevcutta ekiliş yaptığı veya bulundurduğu yem bitkilerine göre rasyon hazırlayabilecektir. Ayrıca yıl boyunca işletmelerin koruyucu hekimlik, biyogüvenlik yönünden bildirim yapabilecek olan Akıllı Telefon Uygulamasını, Android tabanlı işletim sistemi uygulama yükleme platformu Google Play Store üzerinden herkes ücretsiz olarak yüklenebilecektir” diye konuştu.  (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER