© Konya Postası 2021

Her gün önünden binler geçiyor! Gizemli türbenin sırrı ne?

Kültürpark otobüs duraklarının karşısında bulunan türbenin önünden her gün binlerce Konyalı geçiyor fakat burada bir kabir olduğu bile bilinmiyor. Biz de Konya Postası Gazetesi olarak türbe hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik

Konya, İslam dünyasının tarihi ve kültürel zenginliğine sahip önemli bir şehri olarak ön plana çıkıyor. Mevlana Celaleddin Rumi'nin türbesiyle ünlü şehrimiz her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Ancak, Konya'nın tarih ve kültür zenginliği sadece Mevlana ile sınırlı değil. Şehirde birçok tarihi eser, cami, medrese, ve türbe bulunuyor. Söz konusu ‘Zevle SultanTürbesi’ de bu zenginliklerden biri fakat, Kültürpark otobüs duraklarının karşısında bulunan Zevle Sultan türbesi, Konya’nın turistik cazibe merkezleri arasında yer almıyor.

ZEVLE SULTAN KİMDİR?

Konya’nın Velileri, Alimleri ve Hocaları sitesinden derlediğimiz bilgiler şu şekilde:

“Veliler listesinde yer alan bu zatın, kim olduğu hakkında kesin malumat mevcut değildir.

Mehmet Önder Bey, Zevle Sultan’ın Selçuklular devrinde yaşamış, meşayıhtan bir zat olduğunu, bunun bir kadın olduğunun da söylendiğini kaydederken, İbrahim Hakkı Konyalı, bu konuda mütâlâ beyan etmekten çekinir.

Zevle Sultan Mescidi ve türbesi, Alâeddin Tepesi’nin batısında, bugünkü kız yurdunun karşısındadır. Mescit zamanla harap olmuş ve 19. yüzyıl başlarında bir süre ahır olarak kullanılırken, Abdülvâhid Çelebi tarafından ufak bir tamirle ibadete açılmıştır.

Bir zamanlar çevresindeki mahalle, Zevle Sultan Mahallesi olarak anılmıştır.

Mescit ve türbenin tamiri 1960 yılında yapılmıştır.

Mescit kitabesinden, mescidin Sultan Alâeddin Keykubat döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Mescidin yeni yapıldığı sırada, Sadreddin-i Konevî’nin oğlu Sâdeddin Muhammed bir keramet göstererek, çalışan usta ve mimarbaşına, mescidin kıblesinin hatalı yapılmakta olduğunu söylemesi üzerine, mimarbaşı ve ustalar buna itiraz edince küçük Sâdeddin onlara; kıblenin gerçek yönünü isbatlamak için, Kâbe-i Muazzama’yı göstererek, mescidin kıblesini düzeltmiştir. Son tamirat da türbe dışarda bırakılmıştır.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER