© Konya Postası 2021

Her mahalleye iki cami

En fazla cami bulunan iller sıralamasın da 2’inci sırada yer alan Konya’da, 2016-2017 yıllında 37 caminin yapımı tamamlandı. Mahalle başına 2 camii düştüğünü Konya’da vatandaşlar ise Cuma namazlarının haricinde de camilerin dolması gerektiğini söylüyor

Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre Konya, Türkiye’de en fazla camii bulunan iller sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de 84 bin 684 cami var ve bu sayının 3 bin 115 tanesi Konya merkez ve ilçelerinde bulunuyor. Yetkililerden alınan bilgilere göre Konya’ya 2016-2017 döneminde 37 caminin yapımı tamamlandı. Konya ve ilçelerinde 2016 yılında yapılmaya başlayan ve yapımı devam eden toplam cami sayısı 54 iken, 2017 yılında yapılması planlanan toplam cami sayısı ise 33 oldu. Konya ilçelerinde en çok cami yapılması planlanan ilçe 13 cami ile Selçuklu ilçesi olurken, Karatay’da halen 18 caminin yapımı devam ediyor. Verilen bilgilere göre tamamlanan cami sayısı bakımından 17 cami ile Selçuklu birinci sırada yer aldı.

Konya Postası, Konya’da yapılan ve yapımı devam eden camilere ilişkin vatandaşın görüşlerini aldı. Vatandaşlar Konya’da her mahalleye 2 cami düştüğünü söylerken, ibadethanelerin sadece Cuma namazlarında ve bayramlarda tam anlamıyla dolduğunu söyledi. Vatandaşlar, camilere gelen cemaatin belli kişiler olduğunu, Cuma günleri ve bayram namazlarında cemaat sayısının arttığını söyledi.

 “CAMİLER BİZİM İBADET HANELERİMİZ”

Konya’nın her anlamda hoş görü şehri olduğunu söyleye Sinan Vasfi Yıldırım, “Konya’mıza diğer illerde ki vatandaşlar tarafından hoş görü ve ibadet şehri olarak biliniyor. Bu gün gerçekten bu böyle. Şehrimiz de birçok cami var. Burada insanların dışarıdan algıladığı bir durumu sadece şehre yansımış hali. Bu kadar caminin olması tabi ki ibadetin fazla yapıldığı anlamına gelmez ancak biz Müslüman bir ülkeyiz ve camiler bizim ibadet hanelerimiz” şeklinde konuştu.

“CAMİ EĞİTİMİ AİLEDEN BAŞLAR”

İbadet eğitiminin çocuğa aileler tarafından verilmesi gerektiğini söyleyen Mahir Olgun,  “Toplum tarafından belirli konuların farkın da olarak çocuklarımız yetiştirmeliyiz. Bu gün çocuklarımız neden camiye gitmiyor? Neden camilerimizin doluluk oranı bu kadar düşük?  Soruları tam olarak buradan başlıyor. Yani aile çocuğuna cami eğitimini küçük yaşta verecek. Evet, çok camimizin olması çok ibadet yaptığımız anlamına gelmez ama camilerimiz hiçbir zaman tam anlamıyla dolmayacak” dedi.

“İBADET İÇİN CAMİ YERİNE EVLERİNİ TERCİH EDİYORLAR”

Özel günler haricinde camilerin, cemaatler tarafından tam anlamıyla dolmadığını söyleyen İsmail Atlı, “Camilerimiz hiçbir zaman tam olarak cemaatle dolmaz. Çünkü insanların vakit namazlarında işleri oluyor ya da cami yerine evlerini tercih ediyorlar. Ancak bu kadar çok camimizin olması tabi ki ibadet konusunda çok iyi olduğumuz anlamına gelmez. Keşke herkes giderek yapılan o camileri doldursa ancak özel günler haricinde kimsenin gittiği yok” dedi.

CAMİNİN ÇOK OLMASI ÇOK İBADET YAPTIĞIMIZ ANLAMINA GELMEZ

Konya ibadetin başkenti olması gerektiğini söyleyen Arif Şençoban, “Burası Mevlana’nın şehri ve bu kadar caminin olması da çok normal. Aynı zaman da büyükşehir olması da bunda bir etken. Doluluk oranına gelince insanların camiye gidip ibadet yapabilecek kadar vakti yok. Ancak özellikle özel günlerde yani bayramlarda Cuma namazlarında insanlar geliyor. Tabi çok caminin olması çok ibadet yaptığımız anlamına da gelmez” şeklinde konuştu. (Aysun KARABAYIR)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER