Hükümete Yabancı İşçi Talebi
Konya
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk gerçekleştirilen istişare toplantısında, Türkiye’de işsizliğin yüzde 7’nin altında olduğu illerde, firmaların mevcut personel sayısının yüzde 10’una kadar sayıda yabancı işçi çalıştırabilmeleri önerilerini Hükümet’e ilettiklerini söyledi.
KTO tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor. Plastik kapı-pencere ile kauçuktan lastik ürünler imalatı, toptan ve perakende ticareti ile iştigal eden üyelerin yer aldığı 38. Meslek Komitesi’nin toplantısı KOB Selçuk Öztürk, meslek komiteleri üyeleri ve komiteye bağlı çok sayıda Oda üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Başkan Öztürk, “38. Meslek Komitemiz, sektörleri ve üyelerimiz ile ilgili çok yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. PVC sektörü Konyamız ve ülkemiz için son derece önemli bir sektör konumuna gelmiştir. Sektör Konyamıza sağladığı katma değer ile şehrimiz için önem taşımaktadır. Türkiye’nin PVC üretiminin %17’sini Konya karşılamaktadır. Sektördeki firmaların Konya da sağladıkları toplam istihdam 9 bin kişi civarındadır. Türk plastik sektörünün 2023 yılında 18 milyar dolar ihracat hedefi bulunmaktadır. Konya’nın bu hedeften alacağı payın artması ve sektörün şehrimiz ihracatına katkı sağlamasını istiyoruz. Bu noktada üyelerimizin yurt dışı iş bağlantılarını sağlamaya yönelik faaliyetlerimizle birlikte sektörlerinde yaşadıkları sorunlara çözüm üretmeye çalışıyoruz. Sektörün tüm Türkiye’de olduğu gibi en büyük sorunu ara eleman sıkıntısı. Firmalarımızın bu konuda yabancı işçi çalıştırmaya yönelik talepleri bulunmaktadır. Oda olarak bu konuda hükümet nezdinde bir çalışma yürütüyoruz. Türkiye’de işsizliğin yüzde 7’nin altında olduğu illerde firmalrın mevcut personel sayısının yüzde 10’una kadar sayıda, belirli dönemlik periyotlarla Emniyet Müdürlüğü’nden alınacak vize ile yabancı işçi çalıştırıbilmesi konusunda Bakanlar Kurulumuza müracatımız oldu. Asgari ücrtle çalıştırılacak yabancı işçilerin sigorta primleri ödenenecek fakat kıdem ve ihbar tazminatı yükümlülğü olmayacak şeklinde bir düzenleme yapılmasını talep ettik. Türkiye’de ilk olarak KTO tarafından yapılan bu müracatın uygun bulunarak Bakanlar Kurulu’ndan geçmesini bekliyoruz. Hükümet kanadında bu düzenleme ile ilgili çalışma yapılmaktadır. Yaz aylarına kadar bu düzenlemenin Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi durumunda Konyalı firmalar olarak personel açığımızı kapatma konusunda bir avantaj yakalayacağız. Diğer taraftan kuracağımız Mesleki Eğitim Merkezi de sektördeki nitelikli ara eleman sorununa çözüm oluşturacatır” dedi.
38. Meslek Komitesi adına konuşma yapan Komite Başkanı Osman Başaran da, “Konya Ticaret Odası yönetimine, meslektaşlarımızla bir araya gelerek onların sorunlarını dinleyebileceğimiz istişare toplantısını düzenlemelerinden dolayı teşekkür ederim. Komitemize bağlı üyelerimiz, sektörleri ile ilgili her türlü talep ve önerilerini bizlere iletirlerse Komite olarak Yönetim Kurulumuzla birlikte çalışma gerçekleştiririz” dedi.
KTO Dış Ticaret Müdürü Hüsamettin Güngör de Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Tebliği ve UR-GE tanıtım faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendiren bir sunum gerçekleştirdi.
Açılış konuşmaların ardından söz alan katılımcılar ağırlıklı olarak; elektirk dağıtım şirketi MEDAŞ’ın uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği denetimleri ve son yıllarda iş ve çalışma konularında değiştirilen kanun ve yönetmeliklere uyum konusunda yaşadıkları sorunlarını dile getirdiler. Piyasalarda yaşanlıan nakit sıkışıklığı ve Çek Yasası dolayısıyla durgunluk olduğunu ifade ettiler. Başkan Öztürk de kendilerine iletilen sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirtti.
TÜM HABERLER