Hurdacılar bir yerde toplanmak istiyor!
KonyaKonya’da çeşitli sanayilerde hizmet veren hurdacı esnafının tek bir yerde toplanma talebi var. Bu talep konusunda bilgileri olduğunu ifade eden Konya Hurdacılar Esnaf Odası Başkanı Muammer Verim, tek bir yerde toplanmanın zaman isteyen bir talep olduğunu söyledi
ESNAFTA ‘BİR YERDE TOPLANALIM’ TALEBİ VAR
Konya’da dağınık bir şekilde çeşitli sanayilerde hizmet veren hurdacı esnafının tek bir yerde toplanma talebi var. Ancak bu talebin gerçekleşmesi zaman alacağa benziyor. Maliyetlerin fazla olması ve hava şartlarının müsait olmaması bu durumun zamana yayılmasına neden oluyor. Hurdacı esnafının tek bir yerde toplanması teklifi konusunda konuşan Konya Hurdacılar Esnaf Odası Başkanı Muammer Verim, esnaftan böyle bir talebin geldiğini ancak tek bir yerde toplanma konusunun uygulanmasının zaman istediğini söyledi. Bu konuda esnaflardan ön talep olduğunu ifade eden Verim, “Hurdacı esnafının ‘Yeni bir yapalım büyük olsun’ gibi bir fikri ve ön talebi var. Ama baktığınız zaman Hurdacılar Sitesi’ni buradan kaldırmanın imkânı yok, burada 420 dükkân var” dedi. İkinci bir sanayi kurulması konusunda esnafların düşüncelerinin alınması gerektiğine vurgu yapan Verim, “Esnaflarla konuştuğumuz zaman tam yeri belli değil ama mesela Aksaray yoluna bin metrekarelik dükkânlar yapalım, büyük olsun diye konuştuk. Bu tür fikirler var ve 15-20 esnafımız bu konuda teklifte bulundu. Bu şekilde kurulur ama bununda bir maliyeti var ve bunun da karşılanması gerekir” şeklinde konuştu.
‘TEK BİR YERDE TOPLANMA 3-5 SENEYİ ALIR’
Sanayide bulunan hurdacı esnafının işinin kolay olmadığına dikkati çeken Verim, hurdacı esnafından traktör, kamyon ve biçer gibi araçların yedek parça işiyle uğraşanların olduğunu kaydetti. Hurdacı esnafının tek bir yerde toplanması konusunda kendisinin de istediğini ancak böyle bir iş yapmanın zaman alacağını belirten Verim, “Biz aslında hepimizin bir arada olmasını isteriz ama bu zaman istiyor. Böyle bir şey yapmaya kalksak zaten 3-5 seneyi alır. Yani bu kolay bir şey değil malum maliyetler yükseldi. Şimdi nereden bakarsanız bakın bin metrelik dükkânlar en az 700-800 bin TL. İnşallah biz bu konuda esnafımıza yardımcı olmaya çalışacağız ama bu konu havalar düzeldiği zaman konuşulabilir” dedi.
ÇEVRE İLLERE HURDA SATIŞI VAR
Hurda fiyatlarında esnafların kendi arasında ayarlama yaptığını dile getiren Verim, bu fiyatların dönem dönem artış veya azalış gösterdiğini aktardı. Genel anlamda fiyatların standart şekilde seyrettiğini belirten Verim, Konya’dan demir, alüminyum ve sarı gibi madenlerin hurda olarak kullanıldığını ve bu hurdaların hem Konya içinde hem de diğer illerde değerlendirildiğini aktardı. Özellikle demirin Konya dışındaki Adana ve Ankara gibi illere satışının Konya’dan yapıldığını söyleyen Verim, “Demir, alüminyum ve sarı gibi madenler Konya içinde çeşitli yerlerden esnaflarımıza geliyor ve bunlar buralarda değerlendiriliyor. Yine Konyalı esnafımız özellikle demiri Ankara ve Adana gibi illerimize satıyor” diye konuştu.
‘TÜRKİYE GENELİNDE KONYA TEKTİR’
Konya’da özellikle traktör ikinci el yedek parçada büyük potansiyel bulunduğunu ifade eden Başkan Verim, Konya’nın traktör ikinci el yedek parça temininde Türkiye genelinde tek il olduğunu kaydetti. Traktörden çıkan hurda malzemelerin Konya’da yeterli sayıda bulunuduğunu söyleyen Verim, “Konya traktör ikinci el yedek parça da Türkiye genelinde Konya tektir. Traktörden çıkan hurda malzemelerin temini anlamında biz birinciyiz. Bakın tekrar söylüyorum, Konya’da traktör ikinci el yedek parça kullanımında Konya tektir, lider durumdayız. Van’dan yedek parça isteyen Konya’da bulur. Başka yerden bulamaz” dedi. Ankara’nın büyük bir potansiyeli olmasına rağmen traktör ikinci el yedek parça temini konusunda Konya’dan sonra geldiğini dile getiren Verim, traktörünü yaptırmak isteyen veya ikinci el yedek parça arayan herkesin bu parçaları Konya’dan çok kolay şekilde temin edebileceğini söyledi. Türkiye’nin her tarafından traktör ikinci el yedek parçada konusunda Konya’ya talep geldiğini söyleyen Verim, Konya’nın 81 ilden müşterisi olduğunu söyledi.
HURDACILAR BÜYÜYOR
Hurdanın kilogram fiyatının 600 TL olduğunu söyleyen Başkan Verim, esnafın kendisine yetebildiğini ancak yinede alım-satım konusunda zorlanmalar yaşandığını belirtti. Konya Hurdacılar Esnaf Odası’na kayıtlı 200 esnafın olduğunu ifade eden Verim, gün geçtikçe bu sayının düştüğünü söyledi. Sayının düşmesinin olumsuz bir durum olmadığına dikkat çeken Verim, bu esnafların büyüdüğünü ve Konya Ticaret Odasına kayıtları yaptırdıklarını söyledi. Bu esnafların şirketleşerek büyüdüklerini belirten Verim, “Bu esnaflarımız Konya ve Türkiye’ye bir katkı sağlamaya çalışıyorlar. Biz oda olarak bunun getirisi görünüyoruz” diye konuşarak sözlerine son verdi. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir