© Konya Postası 2021

Hurdacıların kira isyanı

Bir yerde toplanmak için çabalayan hurdacı esnafı, yeni sıkıntılarla karşı karşıya. Hurdacılar, Suriyelilerin dükkan kiralarını yükselttiğini söylerken, zabıtalar tarafından kendilerine kesilen cezaların bir çözüm olmadığını belirtti

Hurdacılar Sitesi’nin sokaklarının dar olduğunu ve dükkânlarda bulunan malzemelerin dükkân darlığı sebebiyle sığmadığını ifade eden Konya Hurdacılar Esnaf Odası Başkanı Muammer Verim, dükkânların dar olması sebebiyle malzemelerin kapı önlerine veya kaldırımlara konulduğunu söyledi. Verim, “Yollarımız zaten dar. Aslında bu projeden ileri gelen bir şey. Şuanda da zaten esnaflarımız hurda araç veya malzeme geldiği zaman nereye koyacak? Mecbur dükkânının önüne koyacak. Zaten bu esnafımızın malzeme koyacak yeri yok. Bazen belediye ekipleri geliyor ama çözüm olmuyor ki, esnaf ben nereye koyayım malzemeyi diyor. Dükkân kiralasın diyeceğiz ama oda yok. 1 senedir buraya Suriyeliler geldi. Suriyeliler buraya geldiler, şirket bazlı çalışıyorlar. Onlar gelince dükkân kiraları arttı, 10 liralık dükkân 20 lira oldu. İster istemez Suriyeliler çoğaldı ve aşağı yukarı 20 tane dükkânları var” diye konuştu. Suriyeli hurdacıların yurt dışına satış yaptığını dile getiren Verim, “Suriyeliler kendi ülkelerine malzeme gönderdikleri için bizim esnafımıza yansıyan yönleri de oluyor tabii ki. Sadece kendi ülkelerine değil, Cezayir, Sudan ve Arabistan gibi ülkelere gönderiyorlar. Örneğin Sudan’dan birisi geldiği zaman zaten Arapça biliyorlar anında kaynaşıyorlar, bizim burada böyle bir şey yok. Bizim anlaşabilmemiz için tercüman tutmamız gerekiyor. Bu konuyu ilgili kişilerle de konuştuk ama yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu. Hurdacılar Sitesi Eski Başkanı Mehmet Yarım da, Suriyelilerin kendi ülkelerinden gönderemedikleri malzemeleri Konya’dan gönderdiklerini belirtti. Yarım, “Suriyeliler, ‘Suriye’de iç savaş var ben sana parça gönderemiyorum’ demiyor, Türkiye’den gönderiyor” dedi. Suriyelileri 3-4 yıldır Hurdacılar Sitesi’nde iş yaptıklarını ifade eden Başkan Verim, Suriyelilerin kamyon hurdası üzerine çalıştıklarını belirtti.

‘ESNAFA CEZA YAZMAK ÇÖZÜM DEĞİL’

Hurdacılar Sitesi’nin sokaklarının düzenlenmesi konusunda birçok kez girişimde bulunduklarını aktaran Yarım, belediyelerin bu konuda pasif kaldığını söyledi. Belediye zabıtalarının zaman zaman gelip ceza yazdığını ancak bunun bir çözüm olmadığını belirten Yarım, “Ceza yazmalar bu sokakların düzenlenmesi için çözüm değil. 525 TL ceza veriliyor ve buna esnaf razı geliyor. Dükkân tutsa 15-20 bin TL, ben zaten senede 10 kere ceza yesem5 bin TL öderim diyor. Caddeleri 5-6 dükkân yerine kullanan arkadaşlarımız var, biz bunlardan rahatsızlık duyuyoruz” şeklinde konuştu. Bu düzensizliğin çözümünün geniş bir alanın hurdacılara verilmesi olduğunu aktaran Yarım, “Bizim istediğimiz başka bir site yapılıp bizim oraya taşınmamız. Ama belediye nereden arazi gösterir onu biz bilemeyiz. Geniş bir yer olması lazım, biz buraya taşınalı 20 sene oldu ve biz bunun 30 sene gideceğini düşünüyorduk ama olmadı” ifadelerini kullandı.  

Hurdacılar Sitesi’nin düzenlemesi konusunda belediyenin yazdığı cezanın çözüm olmadığını belirten Oda Başkanı Verim, “Ceza yazmak çözüm değil, bu konuda daha geniş çaplı bir şey araştırmak gerekiyor. Cezayı yaz, git. Yollar açılıp, boşalmadıktan veya temizlenmedikten sonra çözüm değil. Başka bir çözüm bulmak lazım. Arkadaşımızın 3 kamyonu, 3 traktörü, 3 otobüsü var, bunu nereye koyacak? İçerde yer yok” diye konuştu.

İLGİLİLERE ÇAĞRIDA BULUNDULAR

Hurdacılar Sitesi’nde kayıt dışı çalışan kişinin çok olduğunu iddia eden Hurdacılar Sitesi Eski Başkanı Mehmet Yarım, bu konuda kendilerinin bir şey yapamayacaklarını dile getirdi. Bu duruma Maliye gibi resmi kurumların müdahale etmesi gerektiğine vurgu yapan Yarım, “Maliye veya belediye diyecek çalışma ruhsatı al diye. Biz bir şey yapamayız bunlara elimizden bir şey gelmez” şeklinde konuştu. Maliye’nin kayıt dışı konusunda dükkân dükkân gezmesi gerektiğini ve Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın da yönlendirme yapması gerektiğini ifade eden Oda Başkanı Verim, bu sayede Hurdacılar Odası’na kayıtlı esnaf sayısının da artacağını söyledi. Hurdacılar Sitesi’nin düzensiz, yolların dolu ve esnafın birbirini çok fazla tanımamasından dolayı zaman zaman olumsuz olaylarında yaşandığını aktaran Verim, Hurdacılar Sitesi’nin 4 giriş yeri olduğunu kaydetti. Oda Başkanı Verim, yaşanan olumsuz olayların önlenmesi konusunda yeni site yönetimine her zaman destek olacaklarını aktardı.

TOPLANMA TALEBİ VAR

Hurdacı esnafının tek bir yerde toplanması teklifi konusunda Başkan Verim, “Hurdacı esnafının ‘Yeni bir yapalım büyük olsun’ gibi bir fikri ve ön talebi var. Ama baktığınız zaman Hurdacılar Sitesi’ni buradan kaldırmanın imkânı yok, burada 420 dükkân var” dedi. İkinci bir sanayi kurulması konusunda esnafların düşüncelerinin alınması gerektiğine vurgu yapan Verim, “Esnaflarla konuştuğumuz zaman tam yeri belli değil ama mesela Aksaray yoluna bin metrekarelik dükkânlar yapalım, büyük olsun diye konuştuk. Bu tür fikirler var ve 15-20 esnafımız bu konuda teklifte bulundu. Bu şekilde kurulur ama bununda bir maliyeti var ve bunun da karşılanması gerekir” dedi.

‘TOPLANMA 3-5 SENEYİ ALIR’

Hurdacı esnafının tek bir yerde toplanması konusunda kendisinin de istediğini ancak böyle bir iş yapmanın zaman alacağını belirten Verim, “Biz aslında hepimizin bir arada olmasını isteriz ama bu zaman istiyor. Böyle bir şey yapmaya kalksak zaten 3-5 seneyi alır. Yani bu kolay bir şey değil malum maliyetler yükseldi. Şimdi nereden bakarsanız bakın bin metrelik dükkânlar en az 700-800 bin TL. İnşallah biz bu konuda esnafımıza yardımcı olmaya çalışacağız ama bu konu havalar düzeldiği zaman konuşulabilir” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE İLLERE SATIŞ VAR

Konya’dan demir, alüminyum ve sarı gibi madenlerin hurda olarak kullanıldığını ve bu hurdaların hem Konya içinde hem de diğer illerde değerlendirildiğini aktardı. Özellikle demirin Konya dışındaki Adana ve Ankara gibi illere satışının Konya’dan yapıldığını söyleyen Verim, “Demir, alüminyum ve sarı gibi madenler Konya içinde çeşitli yerlerden esnaflarımıza geliyor ve bunlar buralarda değerlendiriliyor. Yine Konyalı esnafımız özellikle demiri Ankara ve Adana gibi illerimize satıyor” şeklinde konuştu.

‘KONYA TEK’

Konya’da traktör ikinci el yedek parçada büyük potansiyel bulunduğunu ifade eden Başkan Verim, Konya’nın traktör ikinci el yedek parça temininde Türkiye genelinde tek il olduğunu kaydetti. Traktörden çıkan hurda malzemelerin Konya’da yeterli sayıda bulunduğunu söyleyen Verim, “Konya traktör ikinci el yedek parça da Türkiye genelinde Konya tektir. Traktörden çıkan hurda malzemelerin temini anlamında biz birinciyiz. Traktör ikinci el yedek parça kullanımında Konya tektir, lider durumdayız. Van’dan yedek parça isteyen Konya’da bulur. Başka yerden bulamaz” dedi. Türkiye’nin her tarafından traktör ikinci el yedek parçada konusunda Konya’ya talep geldiğini söyleyen Verim, Konya’nın 81 ilden müşterisi olduğunu söyledi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER