© Konya Postası 2021

İlacın kalitesi düştü

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle ilaç fiyatları yılda bir kez değişecek. Konuyu Konya Postası Gazetesine değerlendiren Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, düzenleme öncesinde ciddi eleştiriler yaptıklarını ve nihayetinde bu eleştirilerinin karşılık bulduğunu söyledi

Sağlık Bakanlığının yapacağı yeni düzenlemeyle birlikte ilaç fiyatları yılda bir kez değişecek. Bunun yanı sıra yerli ilaç üretimine destek verilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, 2005 yılında sağlık alanında yapılan düzenlemelerde bu konuları dile getirdiklerini aktararak o dönemde yaptıkları eleştirilere karşılık bulamadıklarını belirtti. 2005 yılında yapılan reformların ardından ilaç fiyatlarının yanı sıra kalitesinde de düşüş yaşandığını belirten Karakap, bu sebeple yerli firmaların zor durumda kaldığını ve alanın küresel firmalara kaptırıldığını söyledi.

İLAÇ FİYATLARINDA YÜZDE 650’NİN ÜZERİNDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Eczacı odası başkan Cemil Karakap, 2005 yılında sağlık alanında reform yapılarak eski sistemde olan Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK’nın tek çatı altında toplandığını hatırlatarak, 75 milyon nüfusun sosyal güvence altına alındığını ve bunun doğal bir getirisi olarak sağlık harcamalarının arttığını aktardı. Karakap, “İlaç fiyatlandırmasında ilk zamanlarda sağlık harcamaları içerisinde tabi ki siz 75 milyonu bir anda sosyal güvence altına aldığınız zaman ilaç fiyatlarının artması doğaldır. O dönemde sağlık harcamalarında ilaç fiyatları ciddi bir yer tutuyordu. Devlet tek alıcı olduğundan dolayı firmalarla görüşmeler yaptı. Eski SSK hastanelerinde ucuz ilaç alıp hastaya veriliyordu. Aynı mantığı genelleme yaparak bunu özel eczaneler üzerinden yapmak için bir takım çalışmalar yaptı ve firmalarda verdikleri ilaçlarda olan kamu kurumu iskontosu adı altında iskonto yapacaklarını belirlediler. Sonuç itibariyle ilacın iki tane fiyatı ortaya çıktı” şeklinde konuştu. İki türlü fiyattan eczacılar olarak rahatsız olduklarını belirten Karakap, 2005 yılında tek ilacın tek fiyat olmasını dillendirdiklerini söyledi. Bu süreç içerisinde yüzde 650’nin üzerinde ilaç fiyatlarında düşüş yaşandığını ifade eden Karakap, ilgili kanun ve kararnameler ile zararlarının üretici firmalar tarafından karşılanması gerektiğine rağmen biz bu zararların hiçbir tanesinin geri alamadıklarını belirtti. Karakap, “ Ciddi anlamda stok zararlarımız oluştu. Bu fiyat düşüşleriyle birlikte beş ülke referans alındı; Macaristan, Romanya, Portekiz gibi ülkelerin herhangi birinde ilaç fiyatı düştüğü zaman otomatikman baz aldığı ülkelerin etkisiyle ilaç fiyatları erimeye başladı. Sonuç itibariyle yüzde 650’nin üzerinde fiyat düşüşü gerçekleşti. Fiyat düşüşlerinin gerçekleşmesine karşı değiliz ama bir ürünün fiyatı ederinden daha aşağı düşürüldüğünden ilacın piyasada bulunabilirliği ile alakalı sorunlar çıkmaya başladı ve piyasada ilaç yokluğu meydana geldi” şeklinde konuştu.

İLACIN KALİTESİ DÜŞTÜ

 Piyasada ilaç yokluğunun en büyük endişeleri olduğunu söyleyen Karakap bu endişelerinde haklı çıktıklarını belirtti.  Karakap, “Bazı ilaçlarımıza ulaşmadık ve hastalarımıza bu ilaçları temin edemedik. Bu durum içerisinde 12 yıldır biz bunu sürekli dile getirdik. Artık bazı ilaçların etkinliğinin de kalitesinin de düştüğü yönünde şüphelerimiz var. Bunu iki yıl önce İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut da bir dergide söyledi. Sonuç itibariyle firmalar eskiden hammaddeleri Avrupa da ki ülkelerden temin ederken şimdi Çin, Hindistan menşeili doğu ülkelerinden temin etmeye başladılar” dedi. Euro da ki kur artışına göre ilaç fiyatlarının belirlendiğini ancak bunun uygulamadığını söyleyen Karakap, geçen yılın yılbaşına kadar ilaca 12 yıl boyunca hiç zam yapılmadığını aktardı. Cemil Karakap, “Yılbaşında yapılan zamla birlikte ciddi bir spekülasyon gelişti ve ilaçlara korkunç zam geldi gibi lanse edildi.

Şu anda ilaç fiyat artışı ile ilgili hükümetimizin ön gördüğü, yılda bir sefer Euro kurun güncellenmesi şeklinde olacak. Euro kuruna baktığımız zaman 4.20 TL civarında. Bugün İlaçların fiyatlandırıldığı Euro kuru ise 2.02 TL. Arada gerçekten çok ciddi fark var. Tabi ki biz ilaçların fiyatı zamlansın şeklinde bir söylemimiz yok. Sadece halk sağlığını önde tutmak adına üzerinde gerektiğinden fazla baskı uyguladığınız zaman bu ilaçları piyasada bulamıyoruz. Endişelendiğimiz en büyük konuda da haklı çıktık. Dünya genelinde yenil nesil ilaçlar piyasaya çıktığı halde Türkiye de bu ilaçların satışı söz konusu olmuyor” diye konuştu. İlacın ticariden çok stratejik bir öneme sahip olduğunu anlatan Karakap, bir salgın hastalık durumunda piyasada ilacın bulunamamasının telafi edilemeyecek durumlara neden olabileceğini söyledi. Yerli ilaç üretiminin desteklenmesi konusunda ciddi baskılar yaptıklarını ve eleştirilerde bulunduklarını ifade eden Karakap,  eleştirilerinin karşılık bulduğunu söyledi.

İLAÇTA DIŞA BAĞIMLILIK ARTTI

 Karakap, “Yerli ilacın desteklenmemesinden dolayı Türkiye’de bulunan yerli ilaç sanayi yabancı sermayeye katılmak zorunda kaldı. Şu an yerli ilaç üreten firmaların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. İlaçta dışa bağımlılığımız söz konusu oldu. Ülkemizin her tarafında savaşlar devam ediyor. Ülkeler birbirlerine ambargo uyguluyor. Yarın böyle bir durumda karşılaştığımız da ilaç temin edemediğiniz zaman gerçekten çok ciddi hayati önem taşıyan sorunlarla karşılaşma söz konusu olabilir. Bu yüzden Türkiye hızlı adımlar atması gerekiyor” dedi. Türkiye’de ilaç üretiminde yer alabilecek beyin takımı mevcut olduğunu ifade eden Karakap, hiçbir şey için geç olmadığını belirtti. Başkan Karakap, “Ülkemizde ki yapılan ilaç fiyat baskı politikası sonuncunda yerli ilaç firmalarının ayakta kalamadı. Dolayısıyla ellerinde bulunan ilaç firmalarını satmak zorunda kaldılar ve küresel güç olan yabancı firmalar Türkiye’de ki ilaç firmalarını satın aldı. Küçük ilaç firmaları dev firmalarla birleşerek ya da onların koltuğunun altına girdiler. Biliyorsunuz Dünya’da ilaç sanayi Silah sanayiden sonra ikinci ya da üçüncü sırada yer alıyor. İnsanlık geleceği açısından çok önemli bir konumda. İnsanlığın geleceği açısından çok önemli bir maddedir. Bu konuda hükümetimizin yaptığı adımlar yerinde fakat yeterince değil. İlaç firmalarının, ilaç sanayilerini kurması ilaç üretimine geçmesi çok ciddi yatırım gerektiriyor. Bu konuda devletimizin teşvik vermesi bu ilgili alanlarda teşebbüslere destek verilmesi çok önemli” şeklinde konuştu.

TEHLİKE ARZ ETMEKTE

Geleneksel Tıbbi ürünler konusunda değinen başkan Karakap, bun tür ürünlerin ruhsatının Tarım Bakanlığı tarafından değil Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesi gerektiğini söyledi. Karakap, “ Bugüne kadar bu konu da yaptığımız eleştirilerimiz ciddi bir karşılık bulmadı. İnternetten satılan bitkisel ürünler yüzünden insan ölümlerinin gerçekleştiği konusunda haberle duyuyoruz. Bu alanda söz sahibi olması gereken eczacılar ve sağlık camiası olması gerekirken ticari amaç sağlayan bir takım tüccarlar bu alanda boy göstermeye başladı. İnternetten satılan bu tür ilaçlar çok ciddi tehlike arz etmekte. Bu tür ürünler kullanılması gerekiyorsa bir sağlık otoritesi tarafından bu ürünlerin tavsiye edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. (Özlem YILDIRIM) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER