© Konya Postası 2021

İlçelerdeki faylar merkezi etkileyebilir

Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü(AFAD) tarafından Deprem, Obruk ve Afet Yönetimi paneli düzenlendi. AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, Akşehir, Ilgın ve Ecemiş faylarının Konya’yı etkileyebileceğini söyledi

KONYA’NIN OBRUK SORUNU

Konya’nın birincil ve ikincil derece deprem bölgelerine bulunduğunu kaydeden Konya Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, ilçeler bazında Ilgın, Tuzlukçu, Doğanhisar, Yunak ve Hüyük ilçelerinin de deprem bölgeinde bulunduğunu söyledi. İlçelerde görülen aktif fay hattının üretebileceği depremlerin izlenerek Konya’nın bu duruma hazır hale getirilmesinin herkesin görev ve sorumluluğu olduğunu belirten Sağlam, “Konyamızın bir diğer sorunu obruklardır. Ülkemizde sadece Konya’da değil, Eskişehir, Çankırı, ve Tekirdağ’da da obruklar görülmeye başladı. Konya kapalı havzasında obrukların en yoğun gözlendiği alan Karapınar ve Aksaray’a bağlı Eskil ilçesi arasında ki bölgedir. Ayrıca Çumra, Altınekin ve Kadınhanı bölgesinde de obruk oluşumları görülmektedir. Obruklar eriyebilen tabakaların arasında dolaşan yeraltı suyu seviyesinde ki düşük veya yüzeyden süzülen çeşitli türdeki sular küçük çaplı bir boşluk oluşturmaktadır. Karapınar’da yeraltı sularının aşırı kullanılmasından dolayı su seviyesi her yıl ortalama bir buçuk metre kadar düşürebilir bu obruk oluşumunda nitolojik özelliklerinden sonraki en önemli etkendir. Bu etkenlerle beraber diğer etkenlerin de çözüm yolları belirlenmeli ve havza dışından su getirme, sulamaların kontrol altına alınması bölgede su isteyen mahsullerin ekilmesine yönelik çalışmalar gündeme getirilmelidir” dedi. Sürdürülebilir bir kalkınma için afetlerin göz önüne alınması gerektiğini ve afet öncesi ile sonrası için risk yönetiminin önemli olduğunu dile getiren Vali Yardımcısı Sağlam, deprem, sel, obruk gibi doğal afetlerden korunma yolları ve bunlara etki eden faktörlerin belirlenmesi için gerçekleşecek çalışmada kurum ve kuruluşlara başarılar diledi.

DEPREM GERÇEKLİĞİ İLE YÜZLEŞTİK

Deprem, tsunami, taşkın ve sel gibi doğa olayların bulunduğu yerlerin coğrafik koşullarına bağlı olarak değişebildiğini ifade eden AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun, dolayısıyla bu olayların durdurulması ve önlenmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Akılcılık ve risk azaltma yöntemleri ile doğal olayların afete dönüşmesinin önlenebileceğini anlatan Tosun, “Bölgemizin en ciddi sorunlarından bir tanesi olan obruk oluşumları ile ilgili olmakla birlikte genel olarak afet ve afet risk yöntemi konularını enine boyun tartışacağız. Dünyanın diğer bölgelerine göre oldukça genç ve aktif tektonik kuşak üzerinde bulunan ülkemizde yadsınamaz bir gerçeklik olan depremler meydana geliş şekilleri yıkıcı etkileri ve önemli can kayıpları ile sürekli gündemimizde olmuştur. Yaşadığımız dönem içinde de onbinlerce insanımızı yitirdiğimiz Marmara ve Düzce depreminden sonra meydana gelen Sultandağı, Çay, Elazığ, Simav ve Van depremlerinde de yine yüzlerce vatandaşımızı kaybetmemizin acısı yüreğimizi sızlatmaktadır. Yaşadığımız bunca can kaybı ve acıya ilave olarak yıkılan veya kullanılmaz hale gelen konutlar bu coğrafyada deprem gerçekliği ile yüzleşmemizi sağlamaktadır” diye konuştu.

AKŞEHİR VE ILGIN FAYLARI KONYA’YI ETKİLER

Türkiye’nin yüzde 96’sının deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bilgisini veren Tosun, Konya’da da kent yerleşim alanını çevreleyen aktif fayların bulunduğunu söyledi. Kent yerleşim alanının batısında Konya fay zonu ve Tatköy fayı kuzeyinde Konya fay zonu üzerindenki son büyük hareketlerin herkesin hafızasında canlılığını koruduğunu kaydeden İl Müdürü Tosun, “Bu depremler 4.5 ve 4.7 büyüklüklerinde ve 10-11 Eylül 2009’da gerçekleşen depremleridir. İl bazında düşündüğümüzde yıkıcı etkiler meydana getirecek deprem üretme potansiyeline sahip Tuz gölü fay zonu Akşehir, Ilgın ve Ecemiş fayları şehirimizi etkileyecek diğer önemli kırık zonlardır. Bu gerçeklere göre gerekli tedbirler alınarak can ve mal kayıpları önlenmelidir” ifadelerini kullandı. Geçmiş yıllarda yaşanan depremler ve buna ilişkin gerçekleri değerlendiren Tosun, deprem konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Konya’da bir başka önemli riskin Çumra, Karapınar, Altınekin ve Kadınhanı bölgelerinde görülen ve Karapınar’da yoğunlaşan obruk oluşumları olduğunu dile getiren Yıldız Tosun, “AFAD Konya İl Müdürlüğü olarak gelecek yıldan itibaren bazı projelere dahil olarak ilimizde ve özellikle Karapınar’da ki obruk riskini öngörme ve gerekli önlemleri alarak riski en aza düşürme konusunda çalışmalar gerçekleştireceğiz. Çalışma sonuçlarını da yerel ve mülki idarelerle paylaşarak alınması gerekli önlemlerin hayata geçirilmesi ve halkın bilinçlenmesi sağlanacak. Ülke genelinde deprem ve ilimizde obruk gerçeği ile yüz yüzeyiz. Bu gerçeği değiştirme şansımız olmadığına göre olası afet riskleri için bu olayların öncesi, anı ve sonrasının da bir risk yönetimi olmalıdır. Bu konudan sorumlu İl Müdürlüğü olarak afetlere hazırlanıyoruz, tatbikat ve uygulamalar yapıyoruz” sözlerini kullandı. (Mustafa KARAKAYA) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER