© Konya Postası 2021

‘İlçelerin desteğe ihtiyacı var’

Konya-Karaman bölgesi ve ilçelere destekler verdiklerini söyleyen MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Konya ilçelerinde tarıma alternatif, gelir getirici sektörlerin oluşması için desteklere ihtiyaç olduğunu söyledi

2023 HEDEFİNE KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

Konya-Karaman Bölgesi’nde bölgesel gelişmenin hızlandırılması, yerel potansiyellerin harekete geçirilmesi ve 2014-2023 Bölge Planının Türkiye’nin 2023 yılı ulusal kalkınma hedeflerine azami katkı sağlamayı amaçladığını aktaran Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Ahmet Akman, “Bölgedeki farklı kurum ve kuruluşlardan paydaşlarla yapılan çalıştay, toplantı ve görüşmeler neticesinde Konya-Karaman Bölgesi için 2023 yılında, “Yüksek ve Dengeli Refah Seviyesine Erişmiş, Uluslararası Ekonomilerle Bütünleşmiş, Sevgi ve Hoşgörü Temelinde İnsanların Çalışmak, Üretmek ve Yaşamak İçin Tercih Ettikleri Bir Bölge” olma yolunda bir vizyon belirlenmişti. Konya-Karaman Bölgesi arzuladığı bu gelecek tasavvuruna erişebilmesi için izlenecek yol ve alınacak tedbirler Ajansımız tarafından hazırlanan bölge planında ele alınmıştır. Bu bağlamda; bölgenin iç dinamiklerini hayata geçirerek, Konya-Karaman Bölgesi’ni ekonomik gelişme koridoru haline getirmek, bölge planının ana senaryosunu oluşturmaktadır” dedi.  Ulaşım ve lojistik gibi bir takım altyapı eksikliklerinin giderilmesi, insan kaynaklarına gerekli yatırımların yapılması gibi tedbirlerin alınması ve bununla birlikte yatırım ortamının tespitine, iyileştirilmesine ve tanıtımına yönelik faaliyetlerle bölgeye yatırım çekilmesinin planlanmakta olduğunu belirten Akman, “2023 yılına gelindiğinde hedefleri gerçekleştirmek, tarımdan sanayiye; turizmden sosyal kalkınmaya ve daha birçok farklı alanda birbiri ile çelişmeyen entegre kararlarının alınmasını gerekli kılmaktadır. Bölgemiz tarımda önemli bir yere sahip olup tarıma sadece ekonomik anlamda bakmayıp gelecek gıda güvenliğimizi teminat altına almak bakımından bir taraftan da zorunluluk olarak bakmak gerekir. Bu bağlamda bölgede yaşanan ciddi bir kısıt olan kuraklık sorununa karşı tarımda su kullanımının kontrol altına alınması bölgenin ekolojik yapısına uygun ürünlerin üretilmesi sağlanmalı” dedi.

‘İLÇELERİN DESTEĞE İHTİYACI VAR’

Aynı zamanda Konya Ovası Projesi’nin sulama projeleri kapsamında bölgede sulu tarım yapılan alanlar artsa da su problemini çözmek için yeterli olmadığını söyleyen Akman, benzer yatırımların yapılmasının tarımsal üretimi artıracağını belirtti. Sanayiye bakıldığı zaman Konya-Karaman bölgesinin son yıllarda kendi yerel dinamikleri ve KOBİ temelli üretim yapısıyla imalat sanayinde küresel piyasalara entegre olmaya başlayan bir endüstriyel büyüme odağı olmaya doğru ilerlediğini aktaran Akman, “Bölgeden yapılan ihracatın neredeyse tamamına yakınının imalat sanayiden kaynaklıdır. Ancak lojistik altyapısının güçlendirilmesi limanlara erişimin hızlandırılması alternatif limanlara entegre olmamızı sağlayacak demiryolu, karayolu yatırımlarının yapılması ile güçlü ulaşım ağlarıyla hızlı bir şekilde limanlara inerek küresel ekonomilere entegre ve üretken bir imalat sanayi altyapısı oluşturulacaktır. Bunun yanı sıra, yüksek katma değerli sanayi yatırımlarını ve nitelikli işgücünü bölgeye çekerek orta ve ileri teknoloji gerektiren imalat sanayi kollarında uzmanlaşmanın üzerinde hassasiyetle durulmalıdır. Bölgenin ekonomik yapısının güçlenmesi için sadece merkezden üretime sağlanan katkılar yeterli olmayacak ilçelerin de ekonomiye maksimum düzeyde katkı sağlaması gerekecektir” şeklinde konuştu.  Konya ilçelerinde ciddi bir gelişmişlik farkı olmakla birlikte genç nüfusun da göç etme eğilimde olmasının, tarımdan elde edilen gelirlerin azalmasının ilçelerde ekonomik yapıyı olumsuz etkilediğini ve gençlerin iş olanaklarının kalmadığına dikkati çeken Akman, ilçelerde tarıma alternatif gelir getirici sektörlerin oluşumuna olanak sağlayıcı desteklere ve yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İLÇELERE DE PROJE DESTEĞİ VERİLİYOR

Mevlana Kalkınma Ajansı’nın hem Konya hem de Karaman illerinde ve bütün ilçelere yönelik çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Akman, “Konya ve Karaman’da yer alan tüm ilçelerimizde proje desteğimiz mevcut. Bunun yanı sıra proje yazımı eğitimi, araştırma raporları, fizibilite çalışması, envanter çalışması, danışmanlık hizmetleri ve kapasite geliştirme raporları gibi uygulamalarla da ilçelerimizin ihtiyacı olan bilgi ve dokümanları da hazırlamaya gayret gösteriyoruz. Bütün ilçelerimiz birbirinden farklı, kendine has yerel dinamiklere sahip. Bazı ilçelerimiz sanayi ve üretim alanında bazıları da turizm, tarih ve kültür alanında büyük potansiyele sahip. Ajans olarak bizler de ilçelerimizin sahip olduğu bu potansiyeli daha da ileriye taşımak ve yerel dinamiklerimizi harekete geçirmek üzere çalışmalarımızı yoğunlaştırarak sürdürüyoruz” diyerek sözlerine son verdi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER