© Konya Postası 2021

İnce Minare’nin boynu bükük kalmasın

Konya Büyükşehir Belediyesi, kentin zengin tarihini geleceğe taşımak amacıyla restorasyon ve canlandırma çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Özellikle Selçuklu dönemine ait mimari şaheserlerden olan İnce Minareli Medrese, yapılan titiz çalışmalarla yeniden hayat buluyor

Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Selçuklu, Meram ve Karatay ilçeleri ile birlikte tarihi dokunun yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışmalar sürdürülürken şehir merkezinde bulunan Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus devrinde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 1258-1279 yıllarında yaptırılan ve 1901 yılında yıldırım düşmesi sonucu minarenin bir kısmı yıkılan, ardından da 1929 yılında üstteki kırık bölümün kaldırılması ile o günden bugüne yarım görüntü veren minarenin yeniden yapılması konusunda Genel Yayın Yönetmemiz Uğur Özteke buranın restore edilmesini kaleme aldı.

"13. YÜZYILI YAŞAYABİLECEKSİNİZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya’nın merkez ve ilçelerindeki tarihi eserlerinin yeniden ayağa kaldırılması ile ilgili olarak hedef büyüttü.  Başkan Altay “Konya bölgenin en büyük ve güzel şehri. İnsanlar Hz. Mevlana türbesinin bulunduğu alana gelip sonra yollarına devam ediyor. Bizim amacımız Konya'nın konaklanabilir bir turizm şehri olması. Bunun için yerimiz var. Sur içini yaptığımızda adeta 13. yüzyılda yaşayacağınız bir mekan olacaktır. Mevlana Cadde düzenlemesi, Sırçalı Medrese etrafında yaptığımız işler, Şems bölgesinde yapılan, Taş bina, meydan evleri tamamlandığında, inşallah 2028'e kadar hedef koyduk. Bunlar tamamlanınca inşallah Konya'da Hz. Mevlana'nın gezdiği sokaklarda gezebileceksiniz.” dedi

LARENDE KÜLLERİNDEN DOĞUYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Dar-ül Mülk/Türkiye’nin En Büyük İhya Projesi’nin lansmanında 30 yıl öncesine kadar ayakta duran Konya surlarından geriye kalmış tek eser olan Larende Kapısı’nın yeniden yapılacağının müjdesini verdi. Altay şehir merkezinde 20 farklı kentsel yenileme, dönüşüm ve restorasyon çalışmasından oluşan Türkiye’nin en büyük ihya projesinin detaylarını açıkladı. Başkan Altay, yaptığı açıklamada 30 yıl önce son kalıntılarının da ortadan kaybolduğu Larende Kapısının yeniden yapılacağını dile getirdi. Bu çalışmaların tamamlanması için başta Şükran Bölgesi olmak üzere yeniden tarihe kazandırılıyor. Büyükşehir ve Meram belediyesinin ortak çalışmaları bugünlerde yeniden basına tanıtılacak.

ŞEHRİN KALBİNE DOKUNULDU

Başkan Altay, Türkiye’nin en büyük ihya projelerinden olan Darü’l-Mülk Projesi kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi tarafından yürütülen Mevlana Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nin tanıtımının gerçekleşmesinin şehrin turizmine yeni bir boyut kazandırdığını belirtti. Altay, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yenileme alanı ilan edilen Mevlana Türbesi arkasındaki alanda Karatay Belediyemizle birlikte adeta ‘Konya’mızın kalbinde tarihi bir dokunuş’ gerçekleştiriyoruz. Bu dokunuşla hem tarihimizin derin izlerini yeniden gün yüzüne çıkaracak hem de içerisinde ticari alanlar, kültürel ve sosyal yapılar ile dini tesislerden oluşan karma fonksiyonlu bir yeni kullanım modelini şehrimize kazandıracağız” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER