İnşaatçılar işsiz kalmaz
KonyaGünümüzde inşaat sektörü hızla gelişiyor ve inşaat mühendisliği bölümü okuyan öğrencilerde istihdamda sıkıntı yaşamıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı İbrahim Hakkı Erkan, Konya’da inşaat mühendisliği öğrencilerinin işsiz kalmayacağını söyledi
Artan üniversite sayısına paralel olarak inşaat mühendisliği mezun sayısının da arttığını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı İbrahim Hakkı Erkan, lise son sınıftaki öğrencilerin inşaat mühendisliği bölümünü bilinçli tercih etmesi gerektiğini söyledi. Üniversitelerde ezberci müfredatların uygulanmasının yanlış olduğunu belirten Erkan, üniversite eğitimi boyunca öğrencilerin staja önem vermesinin doğru olacağını belirtti. Konya’da inşaat mühendislerinin iş bulma gibi bir sorunu olmadığını aktaran Erkan, sürdürülebilir gelişme kavramına vurgu yaptı.
‘UYGULAMALI EĞİTİMLERİN ARTMASI GEREKİYOR’
İnşaat Mühendisliği bölümünün mühendislik bölümleri arasında popülaritesi ve iş bulma potansiyeli en fazla olan alan olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Hakkı Erkan, üniversite sayısının artmasından dolayı 2010 yılında inşaat mühendisliğinden mezun olan sayının 5 bin iken, 2016 yılında bu sayının 12 bini geçtiğini söyledi. İnşaat Mühendisliği’nde mezun sayısında son yıllarda büyük bir artış olduğunu dile getiren Erkan, “İnşaat mühendisliği dalında Türkiye’de 1990 öncesinde 16 tane inşaat mühendisliği bölümü varken şuanda 119’a çıktı. Bölümlerin açılmasında inşaat sektörünün büyümesi ve lokomotif sektör olması gibi birçok neden var. Bu nedenlerden dolayı sadece il merkezlerinde değil ilçelerde dahil inşaat mühendisliği bölümü bulunuyor. Bu kadar bölüm var ama tabii ki eğitimin kalitesini irdelemek gerekiyor. Üniversitelerimizde yeteri kadar hocamız var mı? Laboratuvar imkanı ne durumda? Öğretim elemanı ve asistan sayısı ne durumda? Öğrencilerin uygulamalı dersleri ve staj olanakları yeterli mi? Üniversite-sanayi işbirliği ne durumda? gibi konular eğitimlerde etkilidir” sözlerini kullandı. Konya’da inşaat mühendisliği eğitiminde herhangi bir sıkıntının bulunmadığını dile getiren Başkan Erkan, eğitimin sınırı olmadığını ve her zaman daha iyisinin yapılabileceğine işaret etti.
İnşaat mühendisliği okuyan öğrencilerin sıkıntılarına değinen Başkan İ. Hakkın Erkan, eğitimler boyunca uygulama eğitimlerinin daha fazla artması gerektiğini söyledi. Özellikle İntörn Mühendisliğe önem verilmesi gerektiğini kaydeden Erkan, “İnşaat mühendisliği bölümü 5 yıl olmalıdır. Öğrenciler 6 ay şantiye stajı, 6 ay da büro stajı yapması gerekiyor. İnşaat mühendisliği çok geniş bir alana sahip. Havaalanlarından altyapılara, tünellerden hızlı trenlere kadar büyük bir alana hakim. Bu kadar geniş alana sahip olduğu için öğrencilerin de eğitim almaya başladıkları zamandan itibaren branşlaşmaya başlamaları daha iyi olur. Öğrencilerimize birinci ve ikinci sınıfta inşaat mühendisliği ile ilgili temel bilgiler verilmeli ve üçüncü sınıftan itibaren kendi seçtikleri daldaki seçmeli dersleri tercih etmelidir” sözlerini kullandı. Lise son sınıftaki öğrencilerin inşaat mühendisliği bölümünü bilinçli bir şekilde tercih etmelerinin doğru olacağını dile getiren Erkan, bölümün severek ve bilinçli okunması gerektiğini aktardı.
BAKANLIKLARDAN YEREL YÖNETİMLERE KADAR İŞ İMKANI
İnşaat mühendisliği öğrencisinin okurken kendisini yetiştirmesi gerektiğine dikkati çeken Erkan, birinci sınıftan itibaren öğrencilerin uygulamalı olarak bir yerlerde çalışmaya başlamasının artı değer katacağını belirtti. Mühendislik tasarımlarının bilgisayar destekli hale geldiğini aktaran Başkan Erkan, öğrencilerin bilgisayar bilgisine önem vermesi gerektiğini dile getirdi. Tecrübelerin öğrencilere her zaman avantaj sağlayacağını anlatan Erkan, “İnşaat mühendsiliği öğrencisi ana dilinden hariç 2 tane dil bilmeli ve ufkunu geniş tutmalı. Çıkan yönetmelikler ne ise bunlara hakim olmalıdır ve insan ilişkilerine önem verecek kişi olmalıdır. İnşaat mühendsiliği okuyan öğrenciler emek ve bedel ödemelidir” diye konuştu. Öğrencilerin mezun olduktan kamu kurumlarında çalışabileceklerine dikkati çeken İbrahim Hakkı Erkan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığı’na kadar bakanlıklarda, illerde ise yerel yönetimlerden üniversitelere kadar çok geniş alanda çalışabileceklerini söyledi.
‘KONYA’DA İŞ BULMA SIKINTISI YOK’
İnşaat Mühendisleri Odası’nın geçtiğimiz aylarda Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptığı protokolle mühendisin alacağı ücret 3 bin 500 TL olduğunu kaydeden Erkan, işe yeni başlayan bir kişi için bu ücretin iyi olduğunu söyledi. Ücretin tecrübe ve gayretlere göre artabileceğini dile getiren Erkan, “Öğrencilerimiz özel sektöre geldiği zaman proje işi yapabilir. Yapı denetim, şantiyelerde saha mühendisliği, şantiye şefliği, proje müdürlüğü ve proje koordinatörlüğü gibi alanlarda çalışabilir. İnşaat mühendislerine eğitim hayatı boyunca kendi alanında yapamayacağı iş kalmayacak şekilde eğitim veriliyor” diye konuştu. Konya’da yaklaşık 200 öğrencinin 180 tanesine iş bulmada sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Erkan, öğrencilerin zaten okul bitmeden önce staj yaptığı yerlerde çalışmaya başladıklarını belirtti.
‘MÜFREDATLAR EZBERCİ OLMAMALI’
Sürdürülebilir gelişmenin mühendislik eğitim programlarında bulunmasının önemli olduğunu kaydeden Erkan, eğitimde sorgulama ve sistematik düşüncenin ön plana alınması gerektiğini anlattı. Takım odaklı çalışmaya dikkati çeken Başkan Erkan, “Eğitim programlarında farklı öğrenme ve pedagojik yaklaşımlara da fırsat verilmelidir. Bu konudaki en önemli engeller ise geleneksel öğretim yöntemlerinin kolaycılığı ve sürdürülebilir gelişmenin inşaat mühendisliğindeki öneminin yeterince algılanmamasıdır. Bunlar daha çok teknik odaklı geleneksel bir eğitimin sonuçlarıdır. Üniversiteler sürdürülebilir gelişim kavramının aynı zamanda bir etik sorumluluk olduğunu özümsemelidirler. Türkiye’de gerekli alt yapıları tamamlamaksızın açılan yetersiz sayıda öğretim üyesi ile çok sayıda öğrenciye eğitim veren inşaat mühendisliği bölümlerimizde eğitim sürecinde sürdürülebilir gelişme kavramı ilkelerinin istenilen düzeyde aktarılamayacağı açıktır” dedi. Meslek içi eğitime önem verilmesi gerektiğini savunan Erkan, lisans ve yüksek lisans müfredatlarının ezberci değil, yaratıcı mantıkla yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret etti.
İnşaat mühendisliği okuyan veya bu bölümden mezun olan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Başkan İbrahim Hakkı Erkan, öğrencilerin kibirden uzak durmasını söyleyerek, “Öğrencilerimiz kesinlikle böbürlenmemeli. Sonuç odaklı değil, azimli olması gerekiyor. İnşaat mühendisi dediğimiz kişiler dürüst, çalışkan ve inançlı olması gerekiyor” sözlerini kullandı.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir