© Konya Postası 2021

İş kazalarının maliyeti 12 milyar TL

İş sağlığı ve güvenliğinin çözüm üretilmesi gereken ortak bir sorun olduğunu belirten AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez İş kazalarının Türkiye ekonomisine maliyetinin 12 milyar TL olduğunu söyledi

İş kazalarının Türkiye ekonomisine maliyetinin 12 milyar TL olduğunu ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez iş sağlığı ve güvenliğinin tüm dünyanın çözüm üretmesi gereken ortak bir sorun olduğunu dile getirdi. Dünyada her yıl 2 milyonu meslek hastalıkları, 350 bini iş kazaları nedeniyle toplamda 2 milyon 350 binden fazla çalışanın hayatını kaybettiğini ifade eden “ İş kazalarının dünya ekonomisine maliyeti yaklaşık olarak 600 milyar dolar civarındadır. Bu rakam, ülkemiz için 2016 yılında yaklaşık 12 milyar TL olarak hesaplanmaktadır” dedi.

İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLİYOR

İş kazalarının yüzde 98’inin, meslek hastalıklarının ise yüzde yüzünün önlenebileceğine işaret eden Etyemez, “İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin uyulması gereken bir mecburiyetten ziyade çalışanların sağlığını ve güvenliğini gözeten, verimi ve kaliteyi arttıran bir unsur olarak görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Kültürün oluşturulması, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesine katkı sağlayacak, maddi ve manevi kayıpların önüne geçecek, böylece “işçi” kavramı yerine “çalışan” kavramı getirilerek, tüm çalışanlar ve tüm iş yerleri aynı kanun altında toplanarak kuralcı bir yaklaşım yerine risk değerlendirmesine dayalı proaktif yani önleyici, iyileştirici ve geliştirici bir yaklaşım benimsenmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılması, çalışanların çalışma ortamlarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla AK Parti Hükümeti olarak önemli çalışmalar yaptık ve yapıyoruz. İşte, bu anlamda bizler önlemenin ödemekten daha ucuz ve insani olduğunun bilincinde hareket ediyoruz. Eğitimde okul öncesinden yüksek öğretime öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği kültürüne sahip olmasını sağlayacak “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Eğitim Sistemine Entegre Edilmesi Projesi” başlatılmıştır” bilgilerini verdi.

ÜNİVERSİTELERDE İŞ GÜVENLİĞİ DERSLERİ ZORUNLULAŞTI

YÖK Kanunu’nda yapılan değişiklikle üniversitelerin, mezunları iş güvenliği uzmanı olabilecek fakültelerde iş sağlığı ve güvenliği derslerini zorunlu kıldıklarını söyleyen Etyemez,” Madenlerde kaza sırasında veya acil durum anında çalışanların hayatlarını kurtarabilecek sığınma odaları gibi uygulamaları için yönetmelikle düzenlemesi yapıldı. Ayrıca ölümlü iş kazaları meydana gelen maden iş yerlerinde işveren mahkeme kararıyla iki yıl kamu ihalesinden menedilecek” dedi.

105 BİN UZMAN İLE 33 BİN İŞYERİ HEKİMİNE BELGE VERİLDİ

İş kazası olmayan iş yerleri ödüllendirilerek bu işyerlerinde sosyal güvenlik işveren payı yüzde 2’den yüzde 1’e indirildiğini belirten Etyemez,  “Yapı denetim kuruluşlarına iş sağlığı ve güvenliği şartlarını kontrol etme yükümlülüğü getirildi. 2017 yılı itibarıyla iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirilmesi yapıldı. İş yerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunumunu gerçekleştiren ortak sağlık ve güvenlik birimleri sayısı 2.384’e ulaşmıştır, bugün itibarıyla toplam 105.475 iş güvenliği uzmanı, 32.974 iş yeri hekimi hizmet sunmak üzere belgelendirildi” diye konuştu. (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER