© Konya Postası 2021

İş ölümlerinde artış

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, özellikle 2016 yılı Şubat ayı ile başlayan ve OHAL sonrası devam eden süreçte iş cinayetlerinde büyük bir artış meydana geldi

OHAL ilanından sonra toplu işçi ölümleri yerine tek tek ölümlerin olduğunu gösteren raporda, tespit edilen işçi ölüm sayısının 2 bine ulaşmış durumda. İSİG, bu durumun işçilerin söz ve kararlarını olumsuz yönden etkilediğini belirtiyor. Raporda işçi ölümü yaşanan iş kollarının Türkiye’de hiç değişmeyen iş kollarından ilk üç sırayı inşaat, tarım ve taşımacılık alıyor. Fakat tarım iş kolunda işçi ölümlerinde yüzde 10 civarında bir düşüş var. Bunun sebebi ise bazı bölgelerde belirli zaman aralıkları ile siyasi olarak yaşanan sokağa çıkma yasakları.

İşçi ölümlerinin yaşanmasında ki nedenlerden en üst sırada trafik kazaları, göçükler ve yüksekten düşmeler. Ancak raporda en çok üzerinde durulan konu elektrik çarpmasına bağlı olarak artan işçi ölümleri. Bu durum için İSİG, elektrik çarpmalarına karşı alınacak önlemlerin maliyetlerinin çok az olmasına rağmen iş güvenliği önlemlerinin rafa kalktığını ifade ediyor.

OHAL döneminde çalışma koşullarında her hangi bir iyileşmenin olmadığını gösteren raporda, aşırı yoğun ve fazla çalışmaya bağlı olarak gerçekleşen ölümlerin kalıcılaştığı gösteriliyor.İSİG, “İşyerlerinde ya da çalışırken şiddet olaylarına maruz kalıp ölen işçilerin varlığı ise OHAL ile hiçbir sorun çözülmediğini aksine şiddetin kalıcılaştığını ortaya koyuyor”.

Türkiye’nin sanayi kentlerinde işçi ölümlerinin yoğunlaştığını gösteren raporda, İstanbul bir yana özellikle Kocaeli, Bursa, İzmir, Antalya, Konya, Adana ve Manisa gibi Anadolu’nun önde gelen sanayi şehirlerinde işçilerin sağlığı ve güvenliği alarm vermekte olduğu açıklandı. OHAL sürecinde kamu kurumları ve 50’den az işçisi olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihine ertelendi. (Aysun KARABAYIR)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER