İŞ YÜKÜMÜZ ARTTI!
KonyaKahramanmaraş Merkezli depremin etkilediği 11 ilde birçok sektör üretimine ara verdi. Bunlardan en önemlisi ise Ayakkabı üretiminin merkezi olan Antep ve Hataylı sanayici oldu. Ayakkabı üretiminde ilk sırada olan Hatay’ın üretimde durması Konya ayakkabı üreticilerinin iş yükünü de artırdı
Asrın Felaketinin ardından her alanda yaralar sarılmaya devam ediliyor. Konya Ayakkabıcılar Odası ayakkabı sanayisi Konya’ya düşen iş yükünün altından kalkarak çalışmalarına devam ediyor
Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, ayakkabı sanayisinin kalkınması için deprem bölgelerine konteyner işletmeler kurulması gerektiğine dikkat çekti.
Acar, “Bizim esas amacımız Hataylı ayakkabıcılar o bölgede ayağa kalksın istiyoruz. Devletin, bakanlıkların, esnaf sanatkarların desteğiyle çalışmalarını gerçekleştirsin istiyoruz. Hızlı bir şekilde konteyner sanayisi kurulabilir. Bizim iş yerimiz kapalı bir alanda, küçük makinelerle özellikle de el işçiliği yapan insanlarımız için basit çalışma merkezleri kurulabilir” diye konuştu.
“HATAY’A ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ”
Depremin ilk gününden itibaren Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, Ayakkabıcılar Odası olarak depremle ilgili ellerinden gelen tüm gayretleri gösterdiklerine vurgu yapan Acar, “Günü kurtaralım, yardım etmiş gibi gözükelim gibi değil gerçekten tüm kurum ve kuruluşlarımız el birliğiyle hizmet ettik. Bölgeyle ilgili Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği öncülüğünde çalışmalarımızı başlattık. Deprem bölgesinden gelen ve iş arayan, hayatını idame ettirmek isteyen geçici veya kalıcı Konya’da kalan meslektaşlarımıza yönelik yardımlarda bulunduk. Bizler kendi mesleğimiz ile alakalı ayakkabı sektörü çalışanlarına istihdam sağlıyoruz. Şu ana kadar 200 kişiyi geçtik. Kendiliğinden gelen yani aracılar vasıtasıyla gelip yerleşen arkadaşlar var onlarda bizim bilgimiz haricinde kendi tanıdıklarının yanına yerleştiler. Hatay’dan farklı illerden Konya’ya gelen ve iş yeri açan kısmi olarak birkaç firma var. Tamamı gelmiş değil. Biz bölge itibariyle, sosyolojik yapısı itibariyle özellikle Hatay’a elimizden geleni yaparız” dedi.
“AYAKKABI SEKTÖRÜNDE İSTİHDAMI SAĞLAYACAĞIZ”
“Hataylının Hatay’da kalmasını, o bölgenin ayağa kaldırılması tarafındayız” diyen Acar, “Bu çok önemli bir konu. Bizim kardeşlerimiz yurtdışından gelen vatandaşlarda var ama biz orayı farklı ülkelerin insanlarına bırakmayalım. Kendi insanımız, kendi öz evladımız oralarda işini devam ettirsin. Bunun içinde Türkiye Ayakkabıcılar Sanayicileri Derneği ve TASEV Vakfının çalışması var. Biz bu çalışmaya da destek vereceğiz. Nedir bu çalışma, oralardaki iş yerlerinin ayağa kaldırılması adına ayakkabı sektöründe kullanılan makine, malzeme, teçhizat ne varsa biz burada esnafımızın, Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde bulunan vatandaşlarımızın desteğiyle vermek için çalışma başlatacağız. Mutlak suretle her insan kendi şehrinde çalışmak ister, orada hayatını devam ettirmek ister. Biz buraya gelen vatandaşlarımızı kaç kişi olursa olsun ayakkabı sektöründe tamamını istihdam edeceğiz. Bizim arzumuz elbette gelen vatandaşlarımız hem ticaret yapacak olanlar hem de imalatını kuracak olanlar, Konya istihdamına katkı sağlar ve bununla birlikte Türkiye ekonomisine de katkı sağlar. Vatandaşlarımız Konya’ya gelmesinler demiyoruz, gelenlere de kaç kişi olursa olsun hepsine kucak açmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
ÜRETİM HER ZAMAN DEVAM EDİYOR!
Acar, “Personelde sıkıntımız her sektörde olduğu gibi bizim de sıkıntılarımız olabiliyor. Ancak bu demek değildir ki üretim yapılmıyor. Üretim her zaman devam ediyor. Eksik personellerimizi de tamamlamaya devam ediyoruz. Bunun yansıra meslek liselerinden yetişen öğrencilerimiz var. Bu alanda çıraklık statüsünde çalışılıyor. Meslek lisesinin yanında çıraklık eğitim merkezimiz var. 540 öğrencimiz var. Haftada 1 gün staj yapıyorlar ve devamında da haftanın diğer günlerinde de iş yerlerinde çalışmaya devam ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla yaş şartı aranmadan kayıtları yapıyoruz”
AYAKKABI SEKTÖRÜNDE KONYA MARKA!
Üretim kapasitesiyle ilgili sonuçları vermek için erken bir zaman olduğunu belirten Acar, “Deprem henüz yeni yaşandı. Deprem bölgelerindeki firmalarda imalat durdu. Sanayinin yıkılmadığı illerde aynı hizmet devam ediyor. Bununla ilgili Aykent Ayakkabıcılar Sanayi’ndeki esnaflarımızın da büyük desteğiyle malzeme katkısında bulunacağız. Konya’daki üretim geçen yıl ne ise artarak devam ediyor. Biz Konya olarak Türkiye’de ayakkabı sektöründe marka bir şehiriz ve sıralamada ilk üç içindeyiz. Dolasıyla bizim her yıl hacmimiz katlanarak devam ediyor. Bu durum ihracat rakamlarına da yansıyor” dedi. (Hamide YILDIRIM)
İlginizi Çekebilir