İşsiz kalabilirsiniz!
KonyaTehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak belirlenen 40 meslekte çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma zorunluluğu 26 Mayıs’tan itibaren başlıyor. Bu tarihten itibaren belirlenen 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanlar çalışamayacak
15 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler arasında bulunan 40 meslek dalında çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) zorunluluğu getirildi. Tebliğ ile 1 yıllık bir geçiş süreci verildi ve bu süre 25 Mayıs 2016 tarihinde doluyor. Yani 26 Mayıs tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanlar çalışamayacak. MYB isteyen 40 meslek ise şu şekilde; ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı.
500 TL CEZASI VAR
Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında bilgi veren Makine Mühendisleri Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, söz konusu mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalıştıran işverenin, işçi başına 500 TL ceza ödeyeceğini söyledi. Bu mesleklerde çalışan işçilerin ise şuana kadar yüzde 30’u kadarının bu belgeyi temin ettiğini söyleyen Duransoy, “Yani bu meslekte çalışanların yüzde 70’si, 26 Mayıs’tan itibaren resmi olarak çalışamayacak. Bu yüzden benim kanaatim bu geçiş süreci biraz daha uzayacak gibi” dedi. Duransoy, “Ustalık belgesi olanlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yerlerde mesleki eğitim görmüş kişiler ve üniversitelere bağlı mesleki ve teknik eğitim görmüş kişiler için bu belge istenmiyor ancak çıraklık ve kalfalık belgesi olanlar bu belgeyi almak zorundalar” diye konuştu.
DEVLET DESTEĞİ VAR
Mesleki Yeterlilik Belgesi için sıvan ve belge ücreti bulunduğunu hatırlatan Duransoy, bu ücretlerin işçi tarafından karşılanacağını ve ücretlerin meslekten mesleğe değiştiğini belirtti. Ücretlerin bin TL ile 2 bin TL arasında değiştiğini kaydeden Duransoy, “Hükümet burada işsizlik fonundan bunları destekleyecek. Bu desteğin bazı şartları var. 1. Şart; yapılacak yardım asgari ücretin yarısını geçemez. 2. şart; her işçi sadece tek bir meslekte dalında belge alırken bundan faydalanabilir yani ikinci bir meslek dalında bir belge daha alıyım derse bu destekten faydalanamayacak. 3. ve en önemli şartı da girdiği ilk sınavda başarılı olması. Başarılı olamazsa bu destekten yine faydalanamıyor. Bu destekleme de 2017’nin sonuna kadar devam ediyor. 2017’nin sonunu kaçıranlar içinde 2019’un sonuna kadar bu desteğin yarısını yine devletten alabilecek” ifadelerini kullandı.
40 MESLEKLE SINIRLI KALMAYACAK
Mesleki Yeterlilik Belgesi gerektiren mesleklerin 40 ile sınırlı kalmayacağını söyleyen Duransoy, “24 Mart 2016’da bu 40 meslek dalına 8 tane daha ilave edildi. Her ilave olana 1 sene müddet tanıyorlar. Onların zorunluluğu ise 25 Mart 2017’de başlayacak. Bu sayı 48 ile de sınırlı kalmayacak. İleride ki dönemlerde bütün meslek dalları kapsam altına alınmış olacak” şeklinde konuştu.
Mesleki Yeterlilik Belgesinin oldukça faydalı olduğunu belirten Duransoy, “Bu tür yönetmelikler ve kanunlar faydalı olan yasalar. Mutlaka işçilerin yaptığı işi bilerek yapması gerekiyor. Bu 3-4 kategoride işçiye avantaj sağlıyor. En başında iş güvenliği konusunda. Ayrıca bildiği işi doğru olarak yapmak gerekiyor. Bu kaliteye de yansıyor. Dolayısıyla kalitede de artmış oluyor. Bunun en basit örneğini inşaatlarda görüyoruz. Ben inşaat işçiyim diyor ama ne belge var, ne bir şey var nasıl yapıyor bilmiyorsunuz. Müteahhit en kaliteli malzemeyi kullansa bile işçi onu perişan ettiği zaman olduğu gibi işiniz bitiyor” diye konuştu. (Mehmet ÇALIŞKAN)
İlginizi Çekebilir