İyi bir aşurenin tarifi
KonyaMuharrem aynının 10’ncu günü geldi çattı ve aşureler bugün itibariyle kaynatılmaya başlandı. Dedeman Otel Konya’nın aşçıbaşısı Abdullah Çelik, iyi bir aşure yapmanın sırlarını anlattı
İslam alemi için büyük önem taşıyan Aşure günü geldi çattı. Bugün, İslam dininde Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10’ncu günü olan Aşure Günü. İslam dünyası, bugünden itibaren sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın bir gereği olarak birçok çeşit üründen oluşan aşure tatlısı yaparak yoksullara ve komşulara dağıtacak.
AŞURE GÜNÜNÜN FAZİLETİ
Tarihte aşure günü, İslam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiştir. İnsanlığın ilk atası Âdem (a.s.) ve Havva annemizin tövbesi aşure günü kabul edilmiş, insanlığın ikinci atası Nuh (a.s.)’un gemisi Cûdi dağına aşure günü demirlemiş, Hz. İbrahim peygamberin oğlu Hz. İsmail o gün doğmuş; Hz. Yusuf’a hasretinden dolayı Yakup peygamberin kapanan gözleri o gün açılmış, Hz. Yusuf zindandan o gün kurtulmuş, Eyyub (a.s.) tutulduğu hastalıktan o gün şifa bulmuş, Hz. Davud’un tövbesi o gün kabul edilmiş, Ninova bölgesine gönderilen Yunus (a.s.) balığın karnından o gün kurtulmuş, Hz. Musa’yı takip eden Firavun ve ordusu sulara o gün gömülmüş ve Hz. İsa o gün dünyaya gelmiş ve Allah katına yükseltilmiştir.
AŞURE NASIL YAPILIR
‘Peki bu önemli günde pişirilen aşure tatlısı nasıl yapılır? İyi bir aşure tatlısı yapmak için ne gerekli?’ sorularının cevabını Dedeman Otel Konya ve Convention Center’dan aşçıbaşı Abdullah Çelik yanıtladı.
Çelik, aşure tarifi için gerekli malzemeleri şöyle sıraladı;
“2 su bardağı buğday, 1 su bardağı kuru fasulye, 1 su bardağı nohut, 2 su bardağı kuru kayısı, yarım su bardağı sarı üzüm, 15 adet kuru incir, yarım çay bardağı kuş üzümü, 2 adet rendelenmiş portakal kabuğu, 3.5 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı süt.
Süslemek için;
1 su bardağı fındık, 15 adet ceviz, 1 adet nar, tarçın ve antep fıstığı”.
Aşure yapılışını tarif eden aşçıbaşı Çelik, “1 gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi soğuk suda ıslayalım. Nohudun içine tuz ilave edip ılık suda ıslayalım. Buğdayı ayrı bir tencerede bir taşım kaynatıp süzdürelim ve tekrar yeteri kadar su ilave edip buğdaylar dağılana kadar pişirmeye bırakalım.
Nohudun ve kuru fasulyenin suyunu değiştirip ayrı tencerelerde pişirelim. İncirleri ve kayısıları küçük küçük doğrayıp ayrı kaplarda 10 dk ılık suda bekletelim. Kuş üzümlerini ve sarı üzümleri 5 dakika ılık suda bekletip suyunu süzelim. Buğday piştikten sonra ayrı yerlerde pişirdiğimiz kuru fasulye ve nohudu tencere ilave edelim.
Daha sonra toz şekeri ilave edip sonra sarı üzümleri ve kayısıları ilave edelim. Son olarak sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştıralım. 15 dakika kısık ateşte kaynatıp servis edeceğimiz kaselere boşaltalım. Servise hazır aşuremizi dilediğimiz gibi süsleyebiliriz” dedi.
Aşure pişirmenin püf noktasını da söyleyen Çelik, şeker ilavesi yapıldıktan sonra çok kaynatılan aşurenin renginin kararabileceğini söyledi. (Mehmet ÇALIŞKAN)
İlginizi Çekebilir