© Konya Postası 2021

Kasap et değil işçi derdinde

Türkiye'de artan maliyetler ve kalifiye eleman sıkıntısı, birçok sektörü olduğu gibi kasapları da zor durumda bırakıyor

Yüksek enerji ve kira giderleriyle baş etmeye çalışan kasaplar, bir yandan da yetişmiş eleman bulmakta ciddi zorluk yaşıyor. Gençlerin bu mesleğe olan ilgisizliği, sektörde kalifiye eleman sayısının giderek azalmasına yol açarken hizmet kalitesini ve ürün fiyatlarını da doğrudan etkiliyor.

Kalifiye eleman eksikliği ve maliyet artışları, müşterileri de doğrudan etkiliyor. Azalan eleman sayısı nedeniyle bazı işlerde gecikmeler yaşanırken, ürün fiyatlarının yükselmesi de tüketiciyi zorluyor.

Sezon sonundaki durgunluğun yanı sıra, nitelikli eleman eksikliği ve işletme giderlerindeki artış da kasapları çıkmaza sokuyor.

KONYA’DA ZAM UYGULANAMADI

Kırmızı etteki dalgalı seyir devam ederken, et fiyatlarında da yeniden artış yaşandı. Ulusal Et Konseyi (UKON), güncel karkas et fiyatlarını paylaştı. UKON’un açıkladığı verilere göre, ülke genelinde dana ve kuzu karkas etlerine zam yapıldığı görüldü. Fakat maliyetlerin artması ile alım gücü azaldığı için Konya’da zammın uygulanmaya konulmadığı öğrenildi.

SEKTÖRDE ELEMAN YETİŞMİYOR

Konya’da toptan et dağıtımı yapan Yavuzlar Et ve Besicilik sahibi Adem Yavuz, “Zam geldiği belirtildi ama fiyatları geriye çekme durumları var. Et pahalı olduğu için tüketim az, tüketim az olunca da piyasaya olumsuzluğu yansıyor. Sektörümüzde maliyetler bizi zorluyor. Kira konusunda sıkıntı yaşadığımız anlar oluyor ama en büyük problemimiz eleman sıkıntısı yaşanması. Kasapların işçi maliyetleri yüksek. İyi bir kasabın alacağı ücret 35 bin lira oluyor ve bunun üzerine sigorta da yapılıyor. Kalfalar ise 18 bin 20 bin gibi ücretler alıyorlar. Sektörde eleman yetişmiyor bu durum da piyasaya yansıyor” dedi.

SEKTÖRDE DURGUNLUK VAR  

Et fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Yavuz, düğün sezonunun bitmesiyle et sektöründe durgunluk yaşandığına dikkati çekti. Yavuz, “450 TL ile 500 TL arasında kıyma, 500 TL ile 550 TL bandında kuşbaşı satılıyor. Şu an kış ayları yaklaştığı için piyasada durgunluk yaşanıyor. Kazancın olması için de fiyatların arttırılması lazım bu yüzden de vatandaşlara et fiyatları pahalı geliyor. Diğer türlü maliyetler karşılanmıyor. Konya’da düğün sezonunun bitmesi ile ette zam beklentisi de olmaz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER